Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Šéf Fedu přikrmil růst výnosů, OPEC nepřestává škrtit trh s ropou

Rozbřesk: Šéf Fedu přikrmil růst výnosů, OPEC nepřestává škrtit trh s ropou

05.03.2021 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Od začátku roku už uplynuly více než dva měsíce, avšak tvrdých dat z české nebo evropské ekonomiky je zatím pomálu. K dispozici byly zatím jen soft ukazatele v podobě podnikatelských nebo spotřebitelských nálad, které potvrzovaly dobrou kondici průmyslu a vedle toho velmi slabá nebo dokonce chmurná očekávání spotřebitelů. Jedním z mála tvrdých čísel tak prozatím zůstává nezaměstnanost, která v úvodu roku v ČR dál mírně vzrostla.

Podle očištěných dat Eurostatu se míra nezaměstnanosti v úvodu roku dostala na 3,2 % a byla tedy o jednu desetinu procentního bodu výše než v prosinci a o 1,2procentního bodu nad loňskou úrovní. Ačkoliv je to s ohledem na situaci velmi nízké číslo, ČR už fakticky není zemí s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé Unie. V lednu ji totiž předběhlo Polsko, kde nezaměstnanost v úvodu roku právě o jednu desetinu procentního bodu poklesla. Samotná ztráta prvenství snad není ani tak významná, jako je rozdíl v trendu na jednotlivých trzích práce. Zatímco v ČR totiž nezaměstnanost pozvolna narůstá, v Polsku a vlastně i v celé Unii už v posledních měsících v podstatě jen stagnuje. Nárůst nezaměstnanosti v ČR je v každém případě jen velmi mírný i v případě, že použijeme tuzemská data z úřadů práce, která mezi nezaměstnané počítají mnohem širší okruh lidí bez práce než evropské harmonizované statistiky.

Na posledních číslech nezaměstnanosti není zajímavý další nárůst v ČR, ale i výrazné zhoršení pozice mladé generace na tuzemském trhu práce. Za poslední rok se totiž míra nezaměstnanosti mladých lidí do 25 let téměř zdvojnásobila na necelých 11 %. Ještě loni v lednu byla přitom ČR zemí, kde mladí lidé najdou práci asi nejsnadněji ze všech evropských zemí, nyní je už čtvrtá. A to bez ohledu na fakt, jak nízkou zde máme celkovou nezaměstnanost nebo rozsáhlou nabídku volných pracovních míst, která nemá v evropském měřítku srovnání. Tedy alespoň z pohledu počtu nabízených pozic, v rámci kterých ovšem dominují především pomocné práce ve výrobě a ve stavebnictví. Nicméně i to je třeba rozdíl ve srovnání s dobou po světové finanční krizi, kdy tu byla rekordní nezaměstnanost, téměř žádná volná pracovní místa a mladých lidí bez práce bylo 3x více než nyní. 



*** TRHY ***

Koruna

Koruna v průběhu včerejšího obchodování stejně jako ostatní měny v regionu ztrácela a sunula se až na dohled hranice 26,30 EUR/CZK, což je mimochodem hodnota prognózovaná tuzemskou centrální bankou pro první kvartál. Sílící dolar, respektive pokračování pandemie koruně nesvědčí, stejně jako nejistota délky současného lockdownu. Lze přitom jen těžko hledat argumenty, proč by se dosavadní trend koruny měl v nejbližších dnech obrátit. A zatímco koruna slábne, výnosy dluhopisů a delší úrokové sazby se dál zvyšují. V růstu jim napomáhá nejenom jestřábí rétorika ČNB, ale i očekávaná vysoká poptávka státu po penězích na financování letošní dluhové služby, a především pak plánovaného půl biliónového deficitu. Státu se sice zatím daří získávat nové zdroje, jak o tom svědčí aukce v tomto týdnu, v rámci kterých získalo MF více než 25 mld., nicméně za podstatně jiných podmínek než v úvodu roku. Z potřebných více než 700 mld. si na tuzemském trhu stát zatím půjčil necelé 102 mld. 

Zahraniční forex
Šéf americké banky Powell včera přitopil pod kotlem dluhopisů, když ve svém vystoupení nenaznačil dostatečné znepokojení z probíhajícího výprodeje. Naopak Powell utrousil, že inflace ve druhém čtvrtletí v důsledku bazického efektu zrychlí (což je pravdou – čekejme jí na úrovni 3-4 %). Tím poslal výnosy 10letých dluhopisů na roční maxima a zatlačil kurz eurodolaru pod psychologickou hranici 1,20.

Technicky vzato bude nicméně pro pár EUR/USD důležité, zdali se propadne pod hladinu 1,195. O tom zřejmě rozhodnou únorové statistiky z amerického trhu práce dnes odpoledne. Pokud ty výprodej dluhopisů nezabrzdí, tak dolar globálně zpevní a eurodolar si otevírá cestu k úrovním 1,15-1,16.

Rostoucí úrokové sazby ve světě trápí středoevropské měny, které navíc čelí vysoké domácí inflaci v kombinaci s nízkými sazbami. V případě zlotého se dokonce NBP snaží měnu dále uměle oslabit. Bude tedy velmi důležité sledovat, zdali guvernér NBP Glapinski na dnešní tiskovce vezme vnější okolnosti v úvahu či nikoliv. Pokud ne, a hlavní mantrou jeho vystoupení bude důraz na třetí vlnu pandemie v Polsku (s hrozbou snížení sazeb), tak pár EUR/PLN snadno vystoupá k hranici 4,60.

Ropa
Aliance OPEC a Ruska poslala včera ceny ropy o několik procent výše, když rozhodla, že současné produkční limity zůstanou v platnosti až do dubna. Býčí sentiment ropy podpořily také raketové útoky jemenských rebelů na infrastrukturu ropné společnosti Aramco v Saudské Arábii. 

Akcie
Včerejší obchodování na trzích v USA se neslo ve velmi negativním duchu. Jediným vítězným sektorem dne byl ten energetický, respektive ropný (Chevron 0,9 %, Exxon Mobil +3,9 %, Occidental +4,3 %). Důvodem byl výrazný růst cen ropy (+4,9 %), která se tak dostala na nová lokální maxima. Nedařilo se technologickým akciím obecně (Apple -1,6 %, Intel -2,6 %, Nvidia -3,4 %, Netflix -1,8 %), nejhůře se pak vedlo těm rizikovějším (u kterých je základem ocenění primárně vidina slibné budoucnosti, nikoliv aktuální hospodaření) například: Tesla -4,9 %, Plug Power -8,7 %, Fuelcell -10,7 %, Novavax -13,9 %). 


Čtěte více:

Summers: Rizika se změnila, podobnost se šedesátými lety
04.03.2021 13:53
Průzkumy podle Bloombergu ukazují, že nový fiskální plán americké vlád...
Franklin Templeton: Pryč z Covid-19. Pohled na úroky a inflaci v Evropě
04.03.2021 15:51
Existuje naděje, že ekonomiky letos zažijí udržitelnější a robustnější...
Bloomberg: Svět nemá dost lipidů pro mRNA vakcíny proti covidu-19
05.03.2021 8:40
Pokud jsou mRNA vakcíny průlomovým lékem pandemie, pak jsou miniaturní...
PPF oznámila, že odkoupí až 29 procent akcií Monety. Nabídka po 80 korunách dnes končí
05.03.2021 8:42
Veřejná nabídka odkoupení části akcií banky Moneta Money Bank, kterou ...
Evropa zahájí poklesem, v Praze končí nabídka na akcie Monety
05.03.2021 8:54
Akciové trhy v Evropě nejspíše zahájí obchodování poklesem, futures pa...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení