Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika Evropské unie je zpět v recesi, nezaměstnanost mírně klesla

Ekonomika Evropské unie je zpět v recesi, nezaměstnanost mírně klesla

30.04.2021 11:33
Autor: ČTK

Ekonomika Evropské unie je zpět v recesi. Hrubý domácí produkt (HDP) v prvním čtvrtletí kvůli dopadům pandemie klesl o 0,4 procenta, a navázal tak na propad o půl procenta ze čtvrtého čtvrtletí. Ve svém prvním rychlém odhadu to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. V zemích eurozóny byl hospodářský pokles ještě výraznější - dosáhl 0,6 procenta proti poklesu o 0,7 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Recese je definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu po sobě.

V meziročním srovnání se HDP v celé unii snížil o 1,7 procenta, zatímco v zemích eurozóny pokles dosáhl 1,8 procenta. Výsledek je o trochu lepší, než se čekalo. Analytici v anketě agentury Reuters totiž předpovídali, že proti předchozímu čtvrtletí ekonomika eurozóny klesne o 0,8 procenta a meziročně o dvě procenta.

V hospodářském poklesu unie se odráží zejména útlum v Německu, kde ekonomika proti předchozím třem měsícům klesla o 1,7 procenta. Nejvýraznější pokles ale ze zemí, za které má Eurostat už data k dispozici, registruje Portugalsko. Jeho ekonomika klesla v prvním čtvrtletí proti předchozím třem měsícům o 3,3 procenta. Hned za ním je Lotyšsko s poklesem o 2,6 procenta a pak Německo. Nejlépe si naopak vedla Litva, kde ekonomika o 1,8 procenta vzrostla. Ve Švédsku ekonomika vzrostla o 1,1 procenta.

Celkový pokles trochu přibrzdil vývoj ve Francii, kde se HDP o 0,4 procenta zvýšil. To je lepší výsledek, než se čekalo. Překvapil i vývoj v Rakousku, jehož ekonomika vzrostla o 0,2 procenta, zatímco analytici čekali propad, a to až o 1,2 procenta.

V České republice ekonomika v prvním čtvrtletí podle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesla o 0,3 procenta. I to je výrazně lepší výsledek, než čekali analytici, kteří pokles odhadovali na jedno procento.

Míra nezaměstnanosti v EU v březnu mírně klesla, dostala se na 7,3 procenta

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v březnu klesla na 7,3 procenta, zatímco v únoru byla o desetinu procentního bodu vyšší. Podobná byla situace i v zemích platících eurem, kde se míra nezaměstnanosti rovněž snížila o 0,1 procentního bodu a činila 8,1 procenta. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat.

Proti loňskému březnu je však míra nezaměstnanosti vyšší. V EU před rokem činila 6,4 procenta a v eurozóně 7,1 procenta.

V zemích unie bylo v březnu bez práce 15,52 milionu lidí, z toho 13,17 milionu v eurozóně. Proti únoru se počet nezaměstnaných v EU snížil zhruba o 237.000, v zemích platících eurem pak o 209.000.

Z jednotlivých členských zemí unie mělo nejnižší míru nezaměstnanosti podle Eurostatu Polsko, a to 3,1 procenta. V České republice nezaměstnanost činila 3,2 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost v EU má podle dostupných údajů Španělsko, kde činila 15,3 procenta. Nad deseti procenty byla míra nezaměstnanosti také v Itálii.

Vysoká zůstává míra nezaměstnanosti mezi mladými do 25 let, která se ale rovněž snížila o 0,1 procentního bodu. V EU bylo bez práce 17,1 procenta mladých a v eurozóně 17,2 procenta. Nejnižší míru nezaměstnanosti mezi mladými má Německo, kde činila šest procent. Pod deseti procenty byla míra nezaměstnanosti mezi mladými ještě v Nizozemsku a Rakousku. Ve Španělsku je ale bez práce téměř 38 procent mladých a v Itálii 33 procent.

Údaje Eurostatu vycházejí z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech. Eurostat upozornil, že nemoc covid-19 a opatření zavedená v boji s touto nemocí prudce zvýšily počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v celé EU. Současně ale významná část těch, kteří se zaregistrovali na úřadech, už aktivně nehledá práci nebo není schopna do práce nastoupit - například kvůli tomu, že se musejí starat o děti. To způsobuje nesrovnalosti v počtu registrovaných nezaměstnaných a v počtu nezaměstnaných podle definice ILO.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v Česku v březnu klesla o desetinu procentního bodu na 4,2 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.


Čtěte více:

Petr Dufek: Ekonomika v režii lockdownu
30.04.2021 9:26
V důsledku pokračujícího lockdownu česká ekonomika v prvním čtvrtletí ...
Analytik Martin Cakl: O2 se vyrovnává s pandemií daty, PayTV i náklady. Dividendu čekáme opět 21 korun na akcii
30.04.2021 10:57
Společnost O2CR dnes ráno oznámila své výsledky za první letošní čtvrt...
Závěr týdne zatím v klidu, ale DAX dohání ztrátu. Eurodolar zpět u 1,21
30.04.2021 11:00
Sérii dobrých zpráv po zavření amerických trhů ještě doplnil Amazon. N...
Comeback zahraničních investorů na český dluhopisový trh
30.04.2021 11:17
S rostoucím schodkem státního rozpočtu narůstá i státní dluh, který vz...
Německá ekonomika v prvním čtvrtletí kvůli pandemii klesla o 1,7 procenta
30.04.2021 11:20
Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v prvním čtvrtletí kvůli dopadům...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data