Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česká ekonomika se dál zlepšuje, koruna si bere oddech

Rozbřesk: Česká ekonomika se dál zlepšuje, koruna si bere oddech

30.06.2021 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Podle nových zpřesněných údajů se český HDP v úvodu roku meziročně snížil více, než se původně předpokládalo. Změna je na první pohled sice jen malá, ale rovněž znamená, že celkový výsledek české ekonomiky byl v loňském roce horší. Zatímco podle původních čísel se hospodářství propadlo o 5,6 %, podle nejnovějších dat pak už o 5,8 % v důsledku o něco horšího vývoje ve druhém čtvrtletí. Dobrou zprávou je, že revize neovlivnily mezičtvrtletní výsledky HDP na začátku roku. Pokles jen o 0,3 %, který před časem příjemně překvapil trhy tak zůstává v platnosti. Kromě revidovaných dat však statistický úřad zveřejnil i podrobnosti o vývoji hospodaření nefinančních podniků a domácností a z těchto nových čísel vyplývá, že se například zvýšila míra ziskovosti tuzemských firem o více než dva procentní body, mj. díky dotacím, na 46,4 %.

Dalším zajímavým momentem je pozitivní obrat u investic těchto podniků v prvním čtvrtletí nebo výrazné navýšení zásob, které si firmy tvořily v časech vysokých zakázek při stále ještě nedostatečně fungující dopravě. V případě domácností si nelze nevšimnout pozitivního vývoje jejich příjmů, respektive disponibilního důchodu (meziročně +3 %), za kterým ovšem musíme hledat především sociální dávky. Finanční situaci firem i domácností tak ve významnější míře, než obvykle ovlivňovaly peníze získané z veřejných rozpočtů, protože bez jejich dodatečného navýšení (byť na dluh) by byla finanční situace jak podniků, tak spotřebitelů viditelně horší. S nástupem ekonomického oživení by však tato role státu měla opět začít poměrně rychle – minimálně v případě firem – ustupovat. Ekonomika je opět na vzestupu, což potvrzují jak zpožděná tvrdá data, tak především rychle dostupné předstihové ukazatele. Když se podíváme na náladu v jednotlivých odvětvích nebo mezi spotřebiteli, je s výjimkou stavebnictví nejvyšší od konce recese. Velká očekávání navíc panují i u zakázek, respektive poptávky, což se odráží i v rekordní ochotě nabírat zaměstnance. Nezbývá než jen zvládnout logistiku, a především usměrnit delta variantu a česká ekonomika bude mít dveře k dalšímu růstu otevřené dokořán.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se v průběhu včerejšího obchodování držela v blízkosti hranice 25,50 EUR/CZK. Nejspíše se tak jen dočasně zastavil trend jejího posilování, protože v její prospěch i nadále hraje vysoký úrokový diferenciál, který se nejspíše opět brzy rozšíří. Pozornost trhů je nicméně upřena na dění v USA, kde se čeká na čísla z trhu práce, která by Fed mohla přesvědčit k obratu v politice QE. Trhy rovněž může znejistět zastavení ústupu pandemie, které naznačila pondělní tuzemská čísla. Dřívější nástup delta-varianty koronaviru v situaci zhruba třicetiprocentní kompletní proočkovanosti představuje riziko prodloužení některých restriktivních opatření, která například odloží normalizaci už tak zkoušeného cestovního ruchu. Dluhopisový trh dnes čekají tři emise státních bondů se splatností 3 až 11 let v hodnotě 14 mld. korun.

Zahraniční forex
Nepřekvapivá inflační data z některých zemí eurozóny (Německo, Španělsko) nikterak nedokázala rozhodit eurodolarový trh, který už zřejmě spíše vyhlíží americká data z trhu práce. Jejich první várka by měla dorazit dnes, kdy je na pořadu dne předskokan payrolls - ADP report zachycující příspěvek nových pracovních míst v soukromém sektoru.

Zlotý by se měl mít dnes na pozoru před inflačními daty za měsíc červen. Inflace v meziročním srovnání velmi pravděpodobně díky bazickému efektu poklesla, přičemž jádrová složka se zřejmě dále vrátila do pásma cíleného NBP (1,5-3,5 %). To může být lehké zklamání pro zlotý před zasedáním NBP, jež má být za týden.

Akcie
V Evropě během včerejšího dne akcie navyšovaly zisky, načež něco ubraly, ale zůstávaly v drtivé většině v plusu. Obavy z koronaviru se přehnaly a bude třeba dalších zpráv, aby se v nějaké formě vracely. V čele kráčí DAX, jenž si momentálně připisuje +0,9 pct. Zámoří už tak přesvědčené o dalším vzestupu není, naopak se objevují názory o krátkodobé překoupenosti, a to zvláště na úspěšném Nasdaqu. Ten včera také zaostával a obchodoval se pouze u pondělního závěru. S&P 500 je mírně v plusu.

 
 

Čtěte více:

ČEZ vyplatí dividendu 52 korun za akcii, vyšší byla jen za rok 2009
28.06.2021 22:25
Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividen...
Evropské burzy zřejmě začnou v záporu. ČEZ naposledy s nárokem na divi
30.06.2021 8:50
Akciové trhy v Asii a americké akciové futures se dnes stabilizovaly, ...
ČEZ ESCO chce letos překonat předloňské výsledky. Loni mu tržby mírně klesly
30.06.2021 8:56
Holding ČEZ ESCO, který patří do energetické skupiny ČEZ, chce po loňs...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data