Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česká inflace jen kosmeticky zvolnila, v srpnu nás čeká další růst sazeb

Rozbřesk: Česká inflace jen kosmeticky zvolnila, v srpnu nás čeká další růst sazeb

13.07.2021 9:14, aktualizováno: 13.7. 9:40
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Inflace v červnu jen kosmeticky poklesla z 2,9 % na 2,8 % (meziroční změna). To byl důsledek o něco mírnějšího růstu cen tabáku a poklesu cen lihovin. Jinak dál hlavním tahounem inflace zůstává jednoznačně doprava - ceny pohonných hmot jsou meziročně vyšší o více než 20 %, zatímco ceny automobilů rostly meziročně o více než 5 %. Během léta bude meziroční dynamika inflace v oddíle doprava zvolňovat a to bude zmírňovat i celkovou inflaci. Ta však zůstane spolehlivě nad 2% cílem centrální banky a ke konci roku se může zase vyšplhat na hranu tolerančního pásma do blízkosti 3 %. A to zejména kvůli růstu regulovaných cen, dražším energiím a potravinám. Souběžně sice může odeznívat ze zahraničí dovážená vysoká výrobní inflace. Na druhou stranu napjatá situace na trhu práce asi dál bude udržovat na zvýšenách úrovních jádrovou inflaci.

1

Dnešní čísla by každopádně měla být v souladu s poslední prognózou centrální banky a utvrdit ji v potřebě dál zvyšovat úrokových sazeb. S dalším růstem počítáme již na srpnovém zasedání a pak znovu v listopadu. A pokud delta varianta COVID 19 nepovede k novým výrazným uzávěrám ekonomiky, mělo by utahování měnových kohoutů pokračovat i v příštím roce.

To napínavější zasedání čeká již příští týden ECB. Ta se sice jednomyslně shodla na revizi měnové politiky, teď však podle posledních zpráv v tisku horko těžko hledá shodu nad tím, jak s ní prakticky naložit. Ještě daleko výraznější roli pravděpodobně bude hrát dlouhodobější komunikace (forward guidance), která by měla být podle Christine Lagardeové již příští týden výrazněji pozměněna. A to bude asi ohniskem sváru mezi konzervativnějšími bankéři a holubičí většinou. My počítáme s tím, že šéfka ECB se bude snažit trhy všemi silami ujistit, že plánovaný ústup z mimořádných pandemických programů (PEPP) bude jen velice postupný, podmíněný a do značné míry kompenzovaný tradičními nástroji (APP).
 

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se dál pokouší relativně úspěšně o stabilizaci. Do karet ji hraje příznivější nálada na globálních trzích a strach z delta varianty se tak načas odsunul do pozadí. Je možné, že na trhu přes letní nižší aktivitu, začnou být více cítit domácí exportéři - ti zůstávají relativně hodně málo zajištění. Domácí inflace dnes asi korunu příliš nerozhoupe a paradoxně pro ni může být zajímavější sledovat reakci globálních trhů na americká inflační čísla. 

Zahraniční forex

Eurodolar začal týden v prázdninovém módu, když si trh nic moc nedělal z poklesu amerických výnosů a vcelku úspěšně ignoroval jejich růst.

Růst výnosů v USA může být spojený s nervozitou před zveřejněním americké inflace dnes odpoledne. Ta zřejmě v meziročním srovnání v červnu dosáhla letošních maxim, přičemž klesající ceny ojetých automobilů by mohly brát vítr z plachet jádrové inflaci. Jádrová složka tudíž může vykázat známky stabilizace, což může být pro trh signál, že její letošní růst je opravdu jen dočasný. V součtu mohou takové informace držet americké úrokové sazby stále nízko, a tudíž nedávat dolaru podněty k rozšiřování zisků. 


 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Evropské obchodování s emisními povolenkami čeká historická revize. Lodní dopravci se třesou
13.07.2021 5:54
Evropská unie má tento týden navrhnout přepracování svého obchodování ...
Výrobce hodinek Swatch se za první pololetí vrátil k zisku díky větší poptávce
13.07.2021 8:20
Švýcarský výrobce hodinek Swatch Group se v prvních šesti měsících let...
Dnešek přinese data o červnové inflaci i start výsledkové sezóny
13.07.2021 8:48
Na programu dne jsou data o inflaci - ráno ta česká, odpoledne americ...

Váš názor
  •  
    13.07.2021 10:36

    Aspon, ze jim nevysla deflace... Pro zajemce - definice spotrebniho kose: https://www.czso.cz/documents/10180/23195394/spot_kos2021.xlsx/4749c7c4-8e9f-4071-9a47-42766a70994d?version=1.1 Jenom cena paliv (+30% y-t-y) by melo udelat 1% z cele inflace (vaha v kosi 3.2% ).
    Yal
    •  
      13.07.2021 12:07

      Ten spotřební koš sám o sobě na první pohled není úplně mimo. Určitě by šel ještě trošku vyladit, ale problém bude v datech, co se do toho systému nasypou. Výsledná inflace prostě není ani omylem reálná...
      qwer
  • ČSÚ
    13.07.2021 10:12

    Děkuji ČSU, že nám tu inflaci zase tak krásně spočítal. Popravdě jsem měl trošku obavy, že po tom co pohonné hmoty meziročně přidaly 20% (loni sem kupoval benzín za 24, dnes za 34 - 20% jak vyšitých), auta 5%, železo přes 100%, nemovitosti přes 30%, některé druhy potravin přes 100%, o stavebních materiálech radši ani nemluvím a mohl bych pokračovat dál a dál. No a když se to sečte, je z toho krásný pokles inflace na 2,8%. Všichni ti škarohlídi, co pořád straší, jak bude reálná hodnota peněz a výplat klesat, snad konečně prozřou a přestanou se plést do radostného budování naší ANObudeLÍPvlasti. Soudruzi stbáci vědí, jak se řídí stát. Klidně můžete dále střádat svoje peníze na nízkoúročených účtech, nebo klidně ve slamníku. Česká měna je pevná!!!
    qwer
    • qwer
      13.07.2021 10:41

      Vinit Babiše a jeho vládu ze současné poměrně vysoké inflace asi není namístě. Inflace je vysoká všude na světě, v USA okolo 5%. Vinu bych viděl na straně těch, kteří bezhlavě tisknou peníze a jimi ženou nahoru cenu komodit. S tím by asi Bartoš, Fiala, Pekarová a další nic neudělali. Sledovat jejich počínání by bylo asi zábavné, ale jen na chvíli.
      Jan47
      • Re: qwer
        13.07.2021 15:33

        Ale běž. Onu dárky nerozdávali, ani neuělali tu sekyru v rozpočtu
        Velkamedvědice
        • VM
          13.07.2021 16:18

          Pokud bys chtěl argumentovat ekonomickou konjunkturou ve světě, tak se podívej na grafy růstu dluhu od roku 2013 v jiných zemích a porovnej s ČR: https://tradingeconomics.com/italy/government-debt https://tradingeconomics.com/united-states/government-debt https://tradingeconomics.com/hungary/government-debt https://tradingeconomics.com/poland/government-debt https://tradingeconomics.com/austria/government-debt https://tradingeconomics.com/belgium/government-debt https://tradingeconomics.com/netherlands/government-debt
          Jan47
        • VM
          13.07.2021 16:00

          To máš pravdu, oni dárky nerozdávali a ani nikdy nebudou. Sekyru udělali kvůli covidu všude na světě a někde i násobně vyšší. Pro objektivní posouzení, kdo udělal jakou sekyru, je třeba vzít v úvahu leta před covidem a tam je hodnocení jasné. Viz graf státního dluhu zde (klikni na 25Y a podívej se jak se vyvíjel dluh do roku 2013, kdy se stal ministrem financí Babiš a jak se vyvíjel dál): https://tradingeconomics.com/czech-republic/government-debt https://tradingeconomics.com/czech-republic/government-debt-to-gdp
          Jan47
          • Re: VM
            13.07.2021 16:36

            Na Covid šla tak půlka. A platy loni zmrazeny nebyli, pridávali.
            Velkamedvědice
            • VM
              13.07.2021 17:05

              Na Covid šla možná půlka, ale tak to přece chodí všude. To myslíš, že ve státech, kde udělali ještě větší sekyry, šlo všechno na Covid? Platy loni zmrazeny nebyly, ale aktuálně se o tom snad jedná. https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3326254-odbory-kritizuji-plan-na-zmrazeni-platu-statnich-zamestnancu-schillerova-na-nem Krade se všude na světě, ale čísla ukazují, že hospodaření státu za Babiše je výrazně lepší než jinde ve světě a také u nás lepší než před Babišem. Tím neříkám, že Babiš nemá na svědomí velké prasárny. Pořád je ale lepší než ostatní.
              Jan47
              • Re: VM
                13.07.2021 23:52

                A co se týče plánu, jen to dokládá, že zmrazeny nebyli.
                Velkamedvědice
                • VM
                  14.07.2021 0:20

                  Vždyť píšu, že zmrazeny nebyly a že se o tom snad jedná. Že se mnou nesouhlasíš, je v pořádku. Byl by to divnej svět, kdyby měli všichni stejné názory. Dobrou noc.
                  Jan47
                  • Re: VM
                    14.07.2021 0:42

                    12 56 píšeš, že byli.. o) Dobrou noc i Tobě
                    Velkamedvědice
      • Re: qwer
        13.07.2021 13:01

        Centrální banky tisknou peníze jak o život už skoro 15 let a inflace kde nic tu nic a když se najednou zblázní vlády a začnou lít do ekonomiky biliony tak inflace asi náhodou vystřelí do nebes. Tak to určitě.
        ..
        • ..
          13.07.2021 13:26

          Jo, centrální banky "tisknou" ve zvýšené míře od hypoteční krize v USA. Jenže se nedostávaly masově přímo k lidem jako nyní, když se peníze v USA připisují lidem na účty, nezaměstnaní berou týdně 600 USD nad běžnou podporu v nezaměstnanosti apod. Na hůře placená místa už nejsou schopni zaměstnavatelé v USA najít zaměstnance, protože se jim to nevyplatí. Výhodnější je brát podporu.
          Jan47
      • bureš za to může
        13.07.2021 12:24

        přidávat stát.zaměstnancům 30% rošně při současném poklesu jejich produktivity je prostě inflační spouštěč jako hrom, tetka z financí mluvila o "krizi co svět neviděl" a ono vážně 2/3 lidí nemuseli sáhnout do rezerv, tak proč sakra 500 mld deficit ???
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Mike
          13.07.2021 12:56

          Pokud se nepletu, tak jsou momentálně platy st. zaměstnanců zmrazeny s nějakými výjimkami (učitelé apod). I kdyby se vláda rozhodla st. zaměstnancům nevyplácet nic a firmy by také přestaly vyplácet mzdy, tak by byla inflace stejná jako je nyní, protože ceny téměř všeho jsou tvořeny v zahraničí. I při nulových příjmech Čechů budou potraviny a spotřební zboží stát stejně jako jinde ve světě. Deficit 500 mld by mi nevadil, pokud byl použit užitečně. To se ale nestane a část se rozkrade. S tím se ale nedá nic dělat. To se bude dít vždy. Opoziční politici by mohli vyprávět.
          Jan47
          • ale, ale, jene :-) co to meleš?
            14.07.2021 11:56

            co to meleš? ,,Deficit 500 mld by mi nevadil, pokud byl použit užitečně. To se ale nestane a část se rozkrade. S tím se ale nedá nic dělat.,, Tak podle tebe se nedá nic dělat s tím, že burešova banda rozkrade větší část toho deficitu????? I tak ho budu milovat a obhajovat??? Tak to se s tím ovšem opravdu nedá nic dělat. Dokud tady bude mít lidi jako ty, tak se s tím opravdu ale opravdu nic neudělá. ANO BUDE LÍP
            oradapoisson
          • Re: Mike
            13.07.2021 23:56

            Pleteš se. Jde pouze o návrhy, takže v číslech neodráží.
            Velkamedvědice
          • ANOxindl
            13.07.2021 16:56

            uklizečka místo 10k 18k, učitel místo 20k 45k a ouřada misto 25k 50k, takhle se dělá ANOinflace, no tak se prostě ceny zdvojnásobí a kdo to odnese nejvíce přeci ti nejchudší protože se přeplacení učitelé ve škole základy ekon.zákony neučí bo je sami neznají, vivat ANO bilion sekera za dva roky
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Mike
              13.07.2021 17:22

              Vysvětlete mi, jak může zvýšení platů uklizeček, učitelů a ouřadů v Česku ovlivnit ceny potravin a spotřebního zboží na celém světě? U nás jsou tyto ceny zhruba stejné jako v zahraničí. Kdyby tomu tak nebylo, tak by se na tom dalo pohádkově zbohatnout.
              Jan47
              • stát.zaměstnanec ?
                13.07.2021 18:26

                každé direktivní zvýšení min.mzdy nebo mzdy stát.zam. vede ke zvyšování i ostaních mezd no a každý kdo někdy dělal soukromně tak ví, že náklady jdou do ceny :o), nejlepší na tom je, že andy není uplny hnup takže ví, že ti s nejnižšími platy co dříve neplatili žádnou dan z příjmu se nominálně dostanou výše a budou platit dan z příjmu a DPH z dvojnásobných cen se pak prodává ANOvovcím jako uspěšný výběr daní ho ho ho "ovečky" je třeba stříhat a nejlépe tak aby se toho nevšimli
                Mike -Green D. is killing Europe
                • Mike
                  13.07.2021 20:21

                  Z Vašeho příspěvku vyplývá, že čím mají "ovečky" vyšší mzdy a platy, tím více jsou stříhány. Že na to ty "ovečky" ještě nepřišly. Mohly si zažádat o snížení mezd a platů. Myslím si, že by jim bylo vyhověno. A jaké dvojnásobné ceny? Já Vám nerozumím :-(
                  Jan47
              • Re: Mike
                13.07.2021 18:01

                haha, a o proč teda všichni v pohraničí jezdí nakupovat do Německa, Polska, Rakouska? Asi proto, že tam je draho jak u nás :-)
                lunatic with skateboard
                •  
                  13.07.2021 18:20

                  Ale to jsou přece rozdíly, které se vyplatí lidem v pohraničí, ale nejsou podstatné. Němci, Poláci a Rakušané na něco zase jezdí k nám. Tak to bylo i před Babišem.
                  Jan47
      • Re:
        13.07.2021 12:05

        Jistěže není 100% vina jen na Burešovi. Ale jestliže ekonomika se sama rozjela tak, že se ze samého startu přehřívá, tak není úplně nejrozumější do toho ještě rvát další a další dotace a subvence a různé dárky pro některé skupiny obyvatel a podobně. Jenže Bureš se neustále snaží ukazovat jak je nejlpepší, ale opak je pravdou. Za cenu tvrdých opatření a lockdownů jsme se propracovali na poslední místo v Covidu na světě. Atd atd atd. Je to těžkej nýmand, a každej den o kterej skončí dřív bude jen k dobru...
        qwer
        • qwer
          13.07.2021 12:43

          HDP mezičtvrtletně poklesla o 0,3%, meziročně o 2,1%. To je přehřívání ekonomiky? S lockdowny také nesouhlasím a některá opatření proti covidu byla vysloveně nesmyslná. Jenže se tak chová téměř celý svět. Měli bychom se zajímat proč, co je za touto záhadou? Když už lockdowny musely být, pak bylo nutné lidem, kteří byli covidem jimi postiženi, pomoci. Nebo byste nechal hospody, hotely apod zkrachovat? V minulosti jsme takovou krizi jako je covid nezažili a co tady ODS, ČSSD a další předvedly? Škody jdou do desítek bilionů.
          Jan47
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university