Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Londýn žádá po EU změny v severoirském protokolu, Dublin takový postup odmítá

Londýn žádá po EU změny v severoirském protokolu, Dublin takový postup odmítá

21.07.2021 16:24
Autor: ČTK

Britská vláda dnes oznámila, že chce docílit "významné změny" v části brexitové dohody týkající se Severního Irska, která byla dojednána ve snaze zachovat otevřenou hranici mezi tímto britským regionem a Irskou republikou. Podle Davida Frosta, který má v britské vládě tuto agendu na starosti, je třeba zastavit uvádění tzv. severoirského protokolu do praxe a najít "novou rovnováhu". Irská vláda se dnes k věci vyjádřila v tom smyslu, že jednání o zásazích do protokolu jsou vyloučená. Řada odborníků vyjadřovala pochybnosti o realismu britského plánu.

"Jednoduše řečeno, takhle dál nemůžeme pokračovat," prohlásil Frost v projevu ve Sněmovně lordů. Ustanovení o Severním Irsku, která Londýn společně s Evropskou unií přijal na konci roku 2019, podle něj narušují obchod mezi uvedenou částí a zbytkem Spojeného království a souvisí s obecnějším napětím v regionu. Protokol ukotvuje kontroly zboží putujícího z Anglie, Walesu a Skotska do Severního Irska, Londýn je ale zatím jejich zavedení odkládá.

Nyní Britové požadují, aby se unijní regulace vztahovaly jen na zboží mířící do Irska, přičemž by jejich dodržování vymáhal Londýn. Frost také navrhl zastavit implementaci stávajících pravidel a zmrazit jakékoli právní kroky, které Brusel už v této souvislosti zahájil. Součástí britského plánu je také přesunout dohled nad dodržováním brexitové dohody mimo kompetence unijních institucí.

"Tyto návrhy budou vyžadovat významné změny protokolu o Severním Irsku, této skutečnosti se nevyhýbáme. Jsme přesvědčeni, že tyto změny jsou nezbytné, abychom si poradili se situací, jíž čelíme," řekl Frost. Jak poznamenává deník The Guardian člen Johnsonova kabinetu v tuto chvíli neavizoval jednostranné odstoupení od protokolu.

Ani nový návrh přepracovat složitě dojednanou sekci brexitové dohody se ale zcela jistě v EU nesetká s pochopením. Dublin, jehož stanovisko je v této věci klíčové, už před Frostovým vystoupením dal najevo, že není ochoten zacházet nad rámec "kreativních řešení uvnitř mantinelů protokolu". "Žádná nová vyjednávání o protokolu nemohou nastat," řekl podle zpravodajského serveru BBC irský ministr pro unijní záležitosti Thomas Byrne.

Nad krokem Londýna kroutili hlavou také někteří odborníci. "Jsem jenom trochu zmatený. Rozumím některým argumentům Spojeného království a mám za to, že je třeba zvýšit flexibilitu ohledně hranice v Irském moři... ale tomuhle návrhu chybí jak detaily, tak realismus," míní analytik Sam Lowe z výzkumného institutu Center for European Reform.

Expert na mezinárodní obchod David Henig označil dnešní plán za "další v zásadě neseriózní dokument britské vlády". Směšný je podle něj navrhovaný "systém poctivosti", na jehož základě by mohly společnosti volně vyvážet zboží z Británie do Severního Irska. "Tohle nezní jako návrh. Tohle nezní jako přístup. Tohle nezní jako řešení," uvedla zase na twitteru Anna Jerzewská, zakladatelka konzultantské společnosti Trade & Borders.

Konflikt ohledně režimu v Severním Irsku se tak více než půl roku po konci přechodného období brexitu zdá být daleko od svého konce. Agentura AP nový krok Londýna hodnotila jako další nápor na již tak napjaté vztahy s EU, kterou Británie po vleklých jednáních a politických krizích definitivně opustila na konci ledna loňského roku.

Jak hodlá britská vláda postupovat v případě, nepřistoupí-li unie na její požadavek nových jednání, není jasné. Premiér Johnson v dnešním prohlášení vyjádřil názor, že současné okolnosti Británii opravňují ke snaze jednostranně pozastavit platnost severoirského protokolu. "Také ovšem mám za to, že je tu stále příležitost postupovat jinak a dohodnout s EU novou rovnováhu ohledně toho, jak protokol funguje," uvedl Johnson.


Čtěte více:

Pobrexitová byrokracie si vybírá svou daň, britské firmy pálí hotovost
15.04.2021 15:57
Osvobození od bruselské byrokracie mělo v Británii zažehnout éru menší...
Brexit podle studie zasáhl londýnskou City mnohem více, než se čekalo
16.04.2021 15:57
Více než 400 finančních firem v Británii přesunulo své aktivity, zaměs...
Europoslanci jasnou většinou schválili dohodu EU s Británií
28.04.2021 10:39
Evropský parlament jasnou většinou hlasů schválil obchodní dohodu Evro...
Londýnské fintechy získaly od investorů rekordních 5,3 miliardy dolarů
08.07.2021 10:48
Investoři vložili v prvním pololetí do finančně technologických start-...

Váš názor
  • Sjednocení Irska
    22.07.2021 8:27

    Jediným řešením je sjednocení Severního Irska s Irskem.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data