Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podzimní novinky od Applu: Zastíní iPhony 13 a tenčí iPady výsledek soudu s vývojáři?

Podzimní novinky od Applu: Zastíní iPhony 13 a tenčí iPady výsledek soudu s vývojáři?

13.09.2021 10:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Největší prezentaci novinek Apple každoročně pořádá před klíčovou vánoční sezónou roku. Akce, která letos nese podtitul California streaming, proběhne úterý 14. září. Technologická firma by na ní (i letos virtuálně) mohla představit novou sérii chytrých telefonů iPhone 13, chytrých hodinek Apple Watch Series 7 další produkty. V Česku bude možné událost sledovat od 19:00 online. Kdyby bylo na Applu, točila by se debata jenom kolem hodinek. Americký soud ale v pátek vynesl dlouho očekávaný verdikt v soudní při se společností Epic, který je pro Apple prohrou.

Pokud jde o očekávané produkty, spekuluje se, že mezi nimi budou hodinky Apple Watch s větším displejem. Apple ale pracoval také na předělávce sluchátek AirPods a nových notebookách MacBook Pros. Všechny novinky se v úterý objevit nemusejí, protože firma na podzim pořádá představovacích akcí vícero.

Nadcházející podzimní produktová sezóna je pro Apple kritická. Analytici odhadují, že firma ve vánočním kvartálu utrží 120 miliard dolarů, což by pro ni bylo nejvíce v historii.

Nové iPhony by mohly mít stejnou úhlopříčku jako loni představené iPhone 12, tedy 5,4 palce, 6,1 palce a 6,7 palce. Změn ale asi dozná fotoaparát s kamerou. Přistroje by mohly podporovat kvalitnější ProRes u modelu Pro, lepší rozlišení pro nahrávání videí a lepší filtry. Novinkou může být i video verze fotografického modu Portrét (s pracovním názvem Cinematic Video). S novými modely by mohly přijít i rychlejší procesory A15, především ale menší výřez na horním okraji displeje a některá zlepšení displeje, jako je rychlejší refresh u modelů Pro díky displejům s technologií LTPO (Low-Temperature Polycrystalline Oxide).

Hardware nových telefonů by mohl podporovat i prvky pro nouzové situace, využívající satelity. Znamenalo by to třeba mechanismus pro dosažení jednotek rychlého zásahu a psaní zpráv klíčovým kontaktům. Do příštího roku ale asi tyto prvky aktivně dostupné nebudou. U modelu Pro pak čekejme tři objektivy, u klasického modelu dva.

A co chytré hodinky? U tohoto produktu se na rodzíl od telefonů čeká výraznější proměna vzhledu, konkrétně čeká první redesign od vydání Series 4 v roce 2018. Nové modely budou mít plošší hrany a displeje. Kromě toho se podstatně je čeká podstatné rozšíření obrazovky. U většího modelu to bude zhruba 1,9 palce napříč z nynějších 1,78 palce, a lepší rozlišení. Také budou mít rychlejší procesor a lepší bezdrátovou technologii. Zádrhelem jsou ale potíže při výrobě, takže hodinek by nemusel být dostatek.

Kromě toho by na podzim měly světlo osvěta spatřit nové MacBook Pro, iPady a sluchátka AirPods. Počítače MacBook Pro by se mohly dočkat prvního redesignu od roku 2016. Zmizet by mohl dotykový proužek Touch Bar, novým prvkem by naopak mohlo být magnetické nabíjení MagSafe. Především ale půjde o první počítače Applu z nejvyšší produktové řady, které přejdou na customizované procesory. 

Nová sluchátka Air Pods budou vypadat podobně jako nynější AirPods Pro, budou ale postrádat nákladnější prvky, jako je systém pro redukci hluku. Nová vstupní úroveň produtkut bude mít také upravené nabíjecí pouzdro.

Na podzim firma plánuje také dva nové iPady. Na školy cílí úprava základního iPadu, která dostane rychlejší procesor a tenčí design. A pak je tu zatím největší předělávka iPadu mini od roku 2012, kdy se poprvé objevil na trhu. I tato nová verze bude mít větší displej a tenčí okraje.

Novinky nečekají jenom hardware. Apple také uvede již dříve oznámené aktualizace operačních systémů iOS a iPadOS 15, watchOS 8, tvOS 15 a macOS Moneterey.

Klíčový verdikt

To vše by se ale mohlo ocitnout ve stínu, nebo přinejmenším v těsném sousedství pátečního verdiktu soudkyně Yvonne Gonzalezové Rogersové, který je podle komentátora Bloombergu začátkem největší proměny App Store v jeho historii. Soudkyně nařídila společnosti, aby odstranila část omezení ve svém obchodě s aplikacemi v rámci sporu mezi ním a vývojářem her Epic Games. Apple podle soudu nemůže vývojářům zakazovat, aby ve svých aplikacích měli tlačítka nebo odkazy, které zákazníky nasměrují na jiné způsoby placení mimo vlastní systém nákupu v aplikacích Applu, který vývojářům účtuje provize ve výši až 30 procent. Apple také podle soudkyně nemůže vývojářům zakázat komunikaci se zákazníky prostřednictvím kontaktních údajů, které vývojáři získali při registraci zákazníků v rámci aplikace.

Apple by tak mohl přijít o miliardy dolarů, což ale vzhledem k jeho tržbám (ve fiskálním roce 2021 se čekají nad 360 miliardami dolarů) může být kolem 1 % jeho ročního příjmu.

Soudkyně ovšem nezacloumala tím, co bylo možná nejdůležitější. Neuvedla, že by Apple měl monopol na dílčím trhu mobilních herních transakcí, nekonstatovala, že je nutné prodávat aplikace u prodejců třetích stran, a ani do provize se její vredikt nezakousl.

Akcionářům ale výsledek radost neudělal a titul byl v závěru minulého týdne s více než 3% ztrátou pod tlakem. Graf ukazuje, jak si akcie Applu vedly za posledních pět dní do pátku:

akcie apple soud epic games

Soudní spor přitom končit nemusí. Epic Games, tvůrce hry Fortnite, už v neděli uvedla, že se proti pátečnímu rozhodnutí odvolá. Soud totiž vyhověl stížnosti Epic pouze částečně a v mnoha bodech vyznělo rozhodnutí ve prospěch Applu.

#EpicGames se odvolá proti rozhodnutí soudu v jeho sporu s #Apple - https://t.co/SV7fw91xDs

Zdroje: Bloomberg, ČTK, Patria.cz

 
 
 
 

Čtěte více:

Apple a tržní hodnota 3 biliony dolarů. Bude to už příští rok?
08.06.2021 16:47
Tři biliony dolarů. Tržní kapitalizace, na kterou by si příští rok mo...
Apple téměř zdvojnásobil zisk především díky iPhonům
28.07.2021 7:58
Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve fiskálním třetí...
Apple ustoupil vývojářům, umožní platby za aplikace jinak než přes App Store
27.08.2021 11:12
Americká společnost Apple se rozhodla ustoupit ve sporu s vývojáři a p...
Dominance Apple a Google v obchodech s aplikacemi v Jižní Koreji končí. Vláda schválila anti-Google zákon
31.08.2021 14:15
Jižní Korea dnes v přelomovém rozhodnutí omezila nadvládu amerických i...
Apple po dlouhodobém nátlaku umožní některým aplikacím vyhnout se jeho třicetiprocentní provizi
02.09.2021 10:37
Apple po dlouhodobých stížnostech vůči svému App Store umožní vývojářů...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.