Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Winston: Technologie problémy s dodavateli nakonec vyřeší

Winston: Technologie problémy s dodavateli nakonec vyřeší

09.11.2021 15:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Clifford Winston z Brookings Institution se domnívá, že z dlouhodobějšího hlediska budou řešením problémů v dodavatelských řetězcích nové technologie. Na Yahoo Finance vysvětloval, že tahounem změn tedy bude soukromý sektor, který posune možnosti ve využívání současné státem spravované infrastruktury.

Ekonom poukázal na to, že současné problémy ve výrobních vertikálách často souvisí se stavem infrastruktury, kterou spravuje stát. V budoucnu podle něj dojde k tomu, že technologie, jakými je například autonomní řízení, umožní intenzivnější využívání současné infrastruktury. Platí to o silnicích, které budou využity na vyšší kapacitu díky autonomním vozům, ale třeba i o lodní dopravě.

Winston připomněl, že v USA jsou nyní testovány jak autonomní osobní automobily, tak nákladní vozy. Jejich testy jsou ale omezené jen na určité státy a města a podle experta je třeba je rozšířit na celostátní úroveň. K tomu je nutné vytvořit standardy, které by autonomní vozy měly splňovat, což je práce pro Kongres.



 O technologie související s autonomním řízením je podle experta velký zájem a budoucnost v něm vidí jak technologické společnosti, tak tradiční automobilky. Do této technologie tak proudí hodně peněz a podle Winstona se nacházíme ve fázi, kdy různé společnosti zkouší různé přístupy. Jak dlouho bude trvat, než se technologie budou skutečně široce používat v praxi?

Winston míní, že bude trvat tak sedm let, než se rozjede skutečně rozšířené testování a blízko budou zmíněné standardy pro autonomní vozy. Tedy požadavky na to, co vlastně od autonomních vozů čekáme a jaké podmínky by měly splňovat v praktickém provozu. A dalších minimálně sedm let pak podle experta budeme čekat na to, až bude dokončena infrastruktura potřebná pro masovější rozšíření autonomních vozů.

Celkově tak hovoříme o nějakých patnácti letech, což Winston považuje za optimistický odhad. Poukázal ale i na to, že o rozšíření autonomního řízení se nesnaží jen Spojené státy, ale i země jako Čína. USA tak nakonec mohou za světovým vývojem zaostávat.



Pro ropu peníze nejsou


Tenze ve výrobních vertikálách jsou často zmiňovány i ve vztahu k ropě. CNBC v této souvislosti poukázala na novou analýzu JPMorgan, podle které by na uspokojení poptávky po černém zlatě bylo do roku 2030 potřeba investovat v tomto odvětví asi 600 miliard dolarů. Jenže jak banky, tak různé finanční skupiny radši financují projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie a podle CNBC tak objem financí jdoucích směrem k fosilním palivům klesl v roce 2020 meziročně o 9 %. Takzvané ESG investování tak podle CNBC vede k nedostatku úvěrového financování pro ropný sektor, respektive pro fosilní paliva obecně.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC

 

Čtěte více:

Chytré, anebo švýcarské hodinky?
24.10.2021 14:14
Když se v lednu 2015 Švýcarská centrální banka (SNB) zapsala do histor...
Co přinesou velké technologické firmy bankovnictví?
02.11.2021 6:18
Velké technologické firmy začaly být aktivní v oblasti finančních služ...
Apple kvůli problémům s dodavateli tratil na tržbách, akcie po výsledcích zkratovaly. Pozice nejhodnotnější firmy světa v ohrožení
29.10.2021 8:35
Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve fiskálním třetí...
Analytik k výsledkům Applu: Logistické problémy i v příštím kvartálu
29.10.2021 16:46
Dodavatelské řetězce jsou asi nejvíc skloňovaným problémem této výsled...
Wozniak o Applu, technologiích a společnosti, která si právě změnila jméno
05.11.2021 10:41
Spoluzakladatel Applu Steve Wozniak poskytl rozhovor Yahoo Finance, kd...

Váš názor
  • Fikce míče na té druhé straně
    09.11.2021 23:54

    anebo fikce horké brambory.. /// Vertikály: 1)Lodě: nejsou vlastněny státem, a právě proto (za jinak běžných okolností) je zboží dodáno za předem sjednaných smluvních podmínek na místo určení. 2)Energetická infrastruktura: není vlastněna státem, a právě proto (za jinak stejných podmínek) probíhá distribuce ke spotřebiteli podle objednávky. Tyto 2 vertikály nespravuje stát. Možná se to někomu nelíb, že to nespravuje stát. /// Vertikála autonomní doprava: měl by daňový poplatník hradit novou výstavbu a následnou údržbu autonomních tras svými daněmi (kromě stávajících daní), když budou tyto trasy využívány pro zásobování lokality firmami nevlastněnými státem? Tranzitní plynovod je plně v režii dodavatel plynu, tak proč by se mělo za komunikace daněmi dál a dál připlácet, když individuálních soukromých aut bude ubývat. /// Pojem "technologie" má posadit daňového poplatníka na zadek a zavřít ústa?
    Mudr.c
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data