Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BIS v souvislosti s Dukovany zaznamenala snahu získat interní informace ze státní správy

BIS v souvislosti s Dukovany zaznamenala snahu získat interní informace ze státní správy

23.11.2021 13:51
Autor: ČTK

V souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny v Dukovanech zaznamenala Bezpečnostní informační služba (BIS) snahu získávat interní informace ze státní správy. Pokračovaly také aktivity, které měly za cíl ovlivnit mediální prostor přes zdánlivě nezávislé osoby. BIS to dnes uvedla ve výroční zprávě za loňský rok. Poukázala také na nebezpečí ovlivňování regulatorních úřadů a kritizovala ruský nákup významného strojírenského podniku.

Podle kontrarozvědky bylo vzhledem k důležitosti chystaného jaderného tendru stěžejní vyhodnotit jednotlivá rizika, která by mohla projekt ohrozit. Za největší hrozbu BIS označila zapojení do zakázky firem, u kterých existuje riziko, že by svého postavení zneužívaly k prosazování svých zájmů nebo zájmů "třetí strany". I kvůli varování tajných služeb byly z možnosti účastnit se zakázky vyloučeny firmy z Číny a Ruska.

Jako další riziko BIS vnímala možné ovlivňování přípravy tohoto projektu. "BIS v této souvislosti zaznamenala například snahu získávat interní informace z prostředí české státní správy a subjektů zapojených do přípravy projektu," uvedla kontrarozvědka. Podle tajné služby také pokračovaly aktivity, které měly za cíl ovlivnit mediální prostor a osoby s klíčovým vlivem na rozhodování. "Nejednalo se o cestu běžného lobbingu, ale naopak byla evidentní snaha zakrýt původ informací objevujících se v médiích, k čemuž byly využívány zdánlivě nezávislé osoby," napsala BIS.

Riziko ovlivňování podle BIS dlouhodobě existuje i u regulatorních a dohledových orgánů státu, zejména v energetice, telekomunikacích nebo zdravotnictví. Tuto obavu potvrzovaly aktivity některých "regulovaných subjektů", které se snažily při schvalování důležitých právních norem podsouvat vlastní pozměňovací návrhy, uvedla BIS. Jejich přijetí by mohlo mít významné ekonomické dopady na ČR. Firmy se také pokoušely získat nadstandardní kontakty a vazby na představitele regulačních orgánů a státní správy.

BIS dále poukázala na prodej "významného českého výrobce strojírenských zařízení ruským investorům". Transakci označila za typický příklad toho, kdy stát neměl k dispozici účinný nástroj k zamezení rizikové investice na svém území. "Přes trvající sankce EU proti Rusku management české společnosti vzápětí po prodeji veřejně oznámil akceptaci ruských zakázek, přičemž nový vlastník pohrozil, že v případě jejich odmítnutí přenese výrobu do Ruska," uvedla BIS. "Vzhledem k tomu, že u řady zařízení z produkce této společnosti jde o mezinárodně kontrolované položky, hrozí při přenesení výroby do Ruska ztráta kontroly ČR nad dalším nakládáním s proliferačně využitelným zbožím," dodala tajná služba.


Čtěte více:

Tři oslovení zájemci o dostavbu Dukovan souhlasí s bezpečnostním posouzením
13.08.2021 12:22
Tři oslovení zájemci o stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany...
Tendr na Dukovany můžeme vypsat už v listopadu, říká ministr Havlíček
23.08.2021 8:39
Tendr na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech může podle minis...
Dukovanský tendr by mohla po volbách vypsat ještě současná vláda, řekl Havlíček
21.09.2021 17:48
Tendr na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany by mohla po s...
Ruské a čínské firmy se nebudou moci zúčastnit stavby Dukovan, zákon podepsal prezident
27.09.2021 13:55
Ruské a čínské firmy se zřejmě nebudou moci jakkoliv zúčastnit stavby ...

Váš názor
  • BIS se snaží zasáhnout slona...ale mravenec je dávno jinde...
    23.11.2021 18:40

    Vztahy USA - Čína: Faktor mikročipu 18.11.2021 Podle pozorovatelů jsou důležitým faktorem v trojúhelníku Čína-USA-Tchaj-wan mikročipy. Narušení dodavatelských řetězců polovodičů už vedlo k problémům v globálním automobilovém průmyslu, výrobě počítačů, mobilních telefonů a poukázalo na hlubokou závislost amerických a evropských firem na asijských výrobcích. Samotná Taiwan Semiconductor Manufacturing vyrábí více než polovinu světových čipů. Zákazníky TSMC v USA jsou takoví giganti jako Intel, Apple, NVIDIA, AMD, Marvell a další. Kromě něj na Tchaj-wanu úspěšně působí další giganti oboru jako UMC (8,5 procenta trhu), ProMOS, Winbond a řada dalších, což z Tchaj-wanu v zásadě dělá světového lídra ve výrobě polovodičových mikroobvodů. . "Washington si je dobře vědom toho, že převzetí Tchaj-wanu Čínou přehodnotí podmínky, za kterých americký průmysl v současnosti spolupracuje s tchajwanskými průmyslovými giganty. aby si podmanil celý americký průmysl. Podle USA se tomu lze vyhnout pouze hrozbami, že použijí své ozbrojené síly." , kterou je Washington připraven vrhnout na obranu ostrova před čínskou invazí. V opačném případě mohou být důsledky pro americkou ekonomiku nejvíce nepředvídatelné," věří expert Alexej Sukonkin ... Připomeňme, co ještě během videorzhovoru obou státníků zaznělo: "Spojené státy se zavázaly k principu "jedné Číny" a nepodporují nezávislost Tchaj-wanu," řekl Biden na online setkání se Si Ťin-pchingem. Čínský vůdce zase poukázal na to, že vzájemný respekt, mírové soužití a vzájemný prospěch by se měly stát základními principy vztahů mezi oběma zeměmi v nové éře. (rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.) URL| https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/vztahy-usa-cina-faktor-mikrocipu/ prvnizpravy.czstránka:
    Mudr.c
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.