Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Akciová normalizace v roce 2022, netradiční investiční tip a zavádějící idyla Rolniček

Perly týdne: Akciová normalizace v roce 2022, netradiční investiční tip a zavádějící idyla Rolniček

31.12.2021 15:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Wells Fargo radí pro rok 2022 větší opatrnost při investicích do akcií, poukazuje na vysoké zisky a valuace, které by mohly být zralé na normalizaci. Cowen přichází s „agresivním“ tipem na akcii pro příští rok a Cato Institute poukazuje na zavádějící idylu Rolniček. Nové Perly týdne jsou tu.

Letecké společnosti a akcie pro příští rok: Analytička společnosti Cowen Helane Becker vysvětlovala na CNBC proč si akcie leteckých společností vedly v roce 2021 hůře, než podobné sázky na otevírání ekonomiky. Tedy například akcie v sektoru zboží dlouhodobější spotřeby. Podle expertky na letecké společnosti doléhá nejistota týkající se „pravidel uplatňovaných ve chvíli, kdy skutečně poletíte“. Včetně možného rušení letů a celkově „ je to po celý rok jedna věc za druhou“. Lidé přitom podle analytičky chtějí létat a poptávka po službách společností v tomto sektoru v principu existuje.

Letecké firmy podle expertky také neodhadly, k jak velkému oživení poptávky dojde a když začaly reagovat, nebyly schopny získat dostatečný počet zaměstnanců. Ti, kteří byli propuštěni, si totiž často našli jiné zaměstnání a i tohoto odvětví se týká obecný nedostatek nových lidí, zejména pro práci na nižších pozicích. Přes to vše se analytička domnívá, že jednou z nejlepších akciových investic pro příští rok bude United Airlines. Ta by totiž měla mimo jiné notně těžit z rostoucího množství domácích i mezinárodních letů.

Silná by měla být v příštím roce poptávka po letech během letní sezóny. Kapacity leteckých společností přitom stále nebudou na 100 % a to znamená, že by měly být schopny zvyšovat ceny služeb. United se všemožně snaží získat potřebné zaměstnance podobně, jako další firmy. Lišit by se ale měla v tom, že má dohodu se svými piloty, na jejímž základě „v podstatě stále sedí na svých sedadlech“, měnil se jen počet jejich odlétaných hodin. Becker ovšem komentovala svůj tip s tím, že jde o „agresivní“ a rizikovou sázku.


Prudce slábnoucí fiskální podpora: Goldman Sachs poukazuje na silnou podporu, které se poptávkové straně americké ekonomiky dostávalo v roce 2021 ze strany fiskální politiky. Jenže situace by se v roce 2022 měla znatelně změnit – viz následující graf, který ukazuje vývoj jednotlivých položek pandemického programu vládní pomoci (jejich dopad na HDP):

Perly týdne Patria
Zdroj: Twitter

Větší akciová opatrnost pro příští rok: Chris Harvey z Wells Fargo Securities podle CNBC dobře odhadl vývoj na americkém akciovém trhu v letošním roce, pro příští rok je ve svém výhledu opatrnější. Poukazuje mimo jiné na to, že na akciovém trhu nyní dochází ke kombinaci vysokého růstu zisků obchodovaných společností a vysokých valuačních násobků. A to podle experta „není zrovna býčí kombinace“.

Harvey míní, že americká ekonomika a trhy se nacházejí v pozdní fázi cyklu, které sebou obvykle přináší pokles valuačních násobků. A také ziskových marží obchodovaných firem. Situace navíc v některých ohledech připomíná tu z konce devadesátých let, týká se to zejména koncentrace zisků a firem v celém akciovém indexu (viz graf níže).

Obrat může nastávat i na straně chování spotřebitele a schopnosti společností diktovat si ceny. Expert totiž podle svých slov vnímá určité známky, že spotřebitel již není ochoten přijímat ceny tak, jako třeba před rokem. V roce 2022 tak bude podle Harveyho probíhat normalizace a to hned na několika úrovních: Bude se týkat valuací amerických akcií, marží obchodovaných firem, ale i chování spotřebitele. Ve výsledku přinese korekci na akciích.

Následující graf od JPMorgan ukazuje vývoj podílu deseti největších firem na celkové kapitalizaci amerického trhu. V polovině šedesátých let dosahoval téměř 40 %, postupně ale klesl až na méně než 20 %. Novým vrcholem si prošel na konci devadesátých let a nyní, kdy se pohybuje u 30 %:

Perly týdne Patria
Zdroj: Twitter

Rolničky, koně a bezpečné automobily: Píseň Rolnička ve své anglické verzi pojednává o tom, jaká je zábava jet po bílém sněhu na saních tažených koněm. Jak ale na stránkách Cato Institute poukazuje Chelsea Follett, často jsou z ní vynechávány verše, které vypráví, jak se saně převrhnou a jejich kočí sklidí posměch. Follett následně poukazuje na britského historika Paula Haira, podle kterého byly koně „jednou z nejnebezpečnějších věcí, které člověk kdy používal“.

Hair tvrdí, že v přepočtu na ujetou vzdálenost byl kůň nebezpečnější, než motorová vozidla a odkazuje se mimo jiné na britské kroniky, podle kterých v roce 1865 při nehodě na koni zahynulo více lidí, než na železnici. Jedním z důvodů nehod bylo někdy nevyzpytatelné chování samotného koně, k tomu se přidávaly třeba problémy s postroji. A bez nebezpečí nebylo ani samotné nasedání a sesedání z koně – historik poukazuje na to, že kůň dovede kopnout obrovskou silou a rychlostí, která dosahuje 200 mil za hodinu. Follett to vše uzavírá s tím, že až lidé v (anglických) Rolničkách opět uslyší o idyle jízdy na saních, měli by pamatovat, že jde do určité míry o sarkasmus.


Čtěte více:

Perly týdne: Nejlepší akcie pro rok 2022 a valuační připomínka devadesátých let
26.11.2021 13:17
Goldman Sachs vysvětluje, proč je Amazon jeho volbou pro příští rok, U...
Perly týdne: Sektory pro příští rok, dolar jako doplněk akciových pozic a pravděpodobnost jejich ztrát
03.12.2021 12:25
BofA nevěří evropským akciím, HSBC zase euru. Blackrock uvažuje nad t...
Perly týdne: IPO se dostávají do vysokých otáček, nástup zatracovaných akcií a Velká doba výpovědní
10.12.2021 16:04
V USA a dalších zemích se výrazně mění postoje lidí k práci a zaměstná...
Perly týdne: Co akciím přináší první zvýšení sazeb, sílící odkupy a nejhorší firma roku
17.12.2021 12:05
JPMorgan Asset Management si nemyslí, že posun ve smýšlení Fedu znamen...
Perly týdne: Příliš brzy na medvědy, druhá polovina příštího roku lepší té první, prudký obrat v monetární politice trh nezastaví
24.12.2021 13:06
Morgan Stanley míní, že na medvědy je stále brzy i když současná fáze ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data