Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Začala valná hromada o vytěsnění menšinových akcionářů O2 za 270 korun za akcii. Existuje snaha sdružit nespokojené a zkusit získat více

Začala valná hromada o vytěsnění menšinových akcionářů O2 za 270 korun za akcii. Existuje snaha sdružit nespokojené a zkusit získat více

03.01.2022 15:57, aktualizováno: 3.1. 16:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Telekomunikační společnost O2 ke dnešku spustila hlasování na valné hromadě cestou per rollam. Stěžejním tématem je hlasování o vytěsnění menšinových akcionářů na ceně 270 korun za akcii, jinak řečeno, přechodu akcií O2 za tuto nabídku na hlavního akcionáře, společnost PPF Telco B.V. V souvislosti hlasování se na českém trhu objevila snaha sdružit nespokojené akcionáře a o zajímavější protiplnění se případně soudit.

„Představenstvo obdrželo žádost od hlavního akcionáře (PPF Telco B.V.) o svolání valné hromady a představenstvo má zákonnou povinnost valnou hromadu svolat a nechat hlasovat o návrhu hlavního akcionáře. Jedná se o návrh na přechod všech ostatních účastnických cenných papírů na hlavního akcionáře,“ uvádí O2 v úvodu informační stránky.

Rozhodování probíhá per rollam. „S ohledem na přetrvávající omezení a stále nejistý výhled epidemiologické situace rozhodlo představenstvo o tom, že valná hromada bude rozhodovat formou per rollam, a to ve smyslu čl. 7 odst. 3 stanov společnosti,“ uvádí na webu O2.

O2 PPF akcie vytěsnění valná hromada per rollam hlasování Patria Patria.cz 

Zdroj: O2, https://www.o2.cz/spolecnost/valne-hromady/

„V souladu s oznámením o konání valné hromady per rollam je ode dneška (3. 1. 2022) od 12:00 hodin zahájeno hlasování. Zároveň je od dnešního dne v Obchodním věstníku a na těchto stránkách uveřejněn (i) návrh usnesení valné hromady ve formě notářského zápisu, (ii) pravidla hlasování a informace pro akcionáře a (iii) hlasovací lístky. Společnost potvrzuje, že hlavním akcionářem byla splněna podmínka podle § 378 odst. 2 ZOK, tedy byly složeny peněžní prostředky ve výši potřebné k výplatě protiplnění," stojí dále na webu O2.

„Veškeré podklady pro akcionáře jsou dostupné na těchto internetových stránkách a v Obchodním věstníku. Nebyly tak akcionářům rozeslány poštovní rozesílkou jako dříve (čl. 42 odst. 1 ve spojení s čl. 9 odst. 5 stanov společnosti),“ uvedla dále O2.

Skupina PPF Telco, která je s více než 90 procenty hlavním akcionářem O2 Czech Republic, obdržela předchozí souhlas ČNB se zahájením procesu výkupu minoritních akcionářů, informovali jsme již 7. prosince. Výkupní cena byla schválena na úrovni 270 na akcii. Odkup bude realizovaný prostřednictvím PPF banky a měl by být dokončený zhruba do poloviny příštího roku, uvedla už tehdy PPF v tiskové zprávě

Skupina PPF plánuje po nabytí 100 procent akcií O2 společnost plně integrovat do své telekomunikační divize PPF Telecom Group a využít všech synergií. Součástí PPF Telecom Group jsou mobilní operátoři působící pod značkou Telenor v Maďarsku, Bulharsku a Srbsku, a také infrastrukturní společnosti CETIN Group, které působí ve stejných zemích i v ČR.

"Cílem začlenění operátora O2 CR je konsolidace, respektive posílení pozice PPF Telecom Group na poli telekomunikačních služeb a infrastruktury ve střední a jihovýchodní Evropě. Tento krok přinese ve výsledku nejen zkvalitnění služeb zákazníkům, ale také zjednodušení a optimalizaci ekonomických procesů ve společnosti PPF Telecom Group. To jí umožní obstát ve stále se zvětšující konkurenci na trhu," uvedl už v prosinci mluvčí PPF Leoš Rousek. O2 Czech Republic a její dceřiná společnost O2 Slovakia budou i nadále v ČR a na Slovensku působit pod značkou O2.

Nabídku lze bezesporu z právního a formálního pohledu označit za adekvátní, nicméně řada investorů by v držení akcií O2 ráda pokračovala. Otázkou je nějaká podoba kompenzace na to, že akcie mají „odevzdat“. Jinak řečeno, jako zřejmě u každého vytěsnění bude existovat skupina nespokojených investorů, kteří budou chtít získat za akcie O2 více než uvedených 270 korun. To zřejmě nepůjde jinak, než případnou následnou soudní cestou. 

Aktivitu v tomto směru vyvíjí advokátní kancelář KLB Legal. „Vytěsnění minoritních akcionářů je způsobilé poškodit stovky drobných akcionářů společnosti O2, kterým nebude za přechod akcií uhrazeno přiměřené protiplnění ve spravedlivé výši. Advokátní kancelář KLB Legal nabízí vytěsněným minoritním akcionářům, kteří vlastní více než 100 ks akcií O2, zastupování při vymáhání dorovnání přiměřeného protiplnění do spravedlivé výše,“ uvádí na svém webu na zvláštní stránce, věnované zastupování nespokojených akcionářů O2. KLB Legal v této souvislosti také odkazuje na sledování webové skupiny https://www.sousede.cz/komunita/5121.

 

Čtěte více:

Výnosy O2 za třetí kvartál zpomalují, očekávají se výdaje do výstavby sítí 5G
19.11.2021 8:20
Telekomunikační operátor O2 oznámil finanční výsledky za prvních devět...
PPF získala souhlas ČNB k výkupu minoritních akcionářů 02 C.R. na ceně 270 korun za akcii
07.12.2021 10:58
PPF Telco, součást skupiny PPF a hlavní akcionář O2 Czech Republic, ob...

Váš názor
  •  
    03.01.2022 19:17

    Péťa vychoval následníky dobře.....
    karel777
    • Hlavně by si měli
      03.01.2022 23:26

      pohlídat podmínky, a zda vůbec dostanou zaplaceno... Být minoritní u PPF znamená nedostat ani chlup navíc, to se oproti 90. nezměnilo
      Bo
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m