Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministerstvo financí vydává strategii financování na 2022. Vydávání dluhopisů pro občany pozastavuje

Ministerstvo financí vydává strategii financování na 2022. Vydávání dluhopisů pro občany pozastavuje

06.01.2022 12:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministerstvo financí plánuje v roce 2022 hrubé emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu v celkové jmenovité hodnotě minimálně 350 až 400 miliard korun, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo ve strategii financování na letošní rok. Vydávání státních dluhopisů pro občany, tzv. Dluhopisů Republiky ale ministerstvo financí pozastavilo.

Realizovaná výše potřeby financování pak bude záviset především na skutečném hospodaření státního rozpočtu a také na případných uskutečněných výměnných operacích a zpětných odkupech státních dluhopisů v tomto roce, zejména za účelem řízení refinančního rizika. Splátky státního dluhu pro rok 2022 dosahují celkové hodnoty 273,5 miliardy korun, neboli přibližně 4,2 % HDP.

Splátky státního dluhu v letech 2022 až 2024 vykazují v absolutní výši i ve vyjádření jako podílu na HDP výrazně klesající trend, přičemž nezahrnují dopady budoucí emisní činnosti, uvedl resort ve své Strategii financování a řízení státního dluhu. Ministerstvo plánuje vydání nejméně dvou nových benchmarkových fixně úročených státních dluhopisů na domácím trhu, případně také nových variabilně úročených státních dluhopisů, uvedl resort ve strategii.

Ponechává si možnost vydání nové emise státního eurodluhopisu za účelem krytí eurové potřeby financování a další rozvoj tržní infrastruktury pro státní dluhopisy denominované v cizí měně vydávané podle českého práva. Také si ponechává možnost vydání emisí státních dluhopisů denominovaných v cizích měnách podle zahraničního práva v případě nákladově výhodných podmínek. Dále předpokládá znovuotevírání již vydaných benchmarkových emisí státních dluhopisů a eurodluhopisů se splatností od roku 2024.

Ministerstvo uvedlo, že vyhodnotí a přípraví možnosti vydávání státních pokladničních poukázek také ve variantě amerických aukcí organizovaných Českou národní bankou a také v jednotné evropské měně. Úřad ve zprávě dále uvedl, že předpokládá pokračování v přímých prodejích, výměnných operacích či zpětných odkupech státních dluhopisů a v aktivní podpoře sekundárního trhu prostřednictvím zápůjčních facilit státních dluhopisů.

Ministerstvo financí pozastavilo vydávání dluhopisů pro občany

Naopak ministerstvo financí pozastavilo vydávání státních dluhopisů pro občany, tzv. Dluhopisů Republiky. Projekt chce úřad vyhodnotit v souvislosti s potřebou financování státního dluhu v letošním roce. Zatím poslední 13. emise dluhopisů skončila 23. prosince a lidé si objednali rekordní objem dluhopisů za 41,1 miliardy korun.

Ve Strategii financování státního dluhu, kterou dnes ministerstvo zveřejnilo, není uvedena celková suma potřebná letos na financování dluhu. Stanjura uvedl, že předběžně úřad pracuje s částkou zhruba 573,5 miliardy korun. Jde o 273,5 miliardy korun, které budou potřeba na letošní splátky dluhopisů, a očekávaný schodek rozpočtu maximálně 300 miliard korun. Konečnou částku tak ministerstvo zveřejní v rámci aktualizace dokumentu po vypracování státního rozpočtu na letošní rok. Země zatím hospodaří v tzv. rozpočtovém provizoriu.

Loni splátky státního dluhu podle strategie činily 270,7 miliardy korun a celková potřeba financování byla 690,4 miliardy korun.

"Strategie je předkládána jako předběžná pro období rozpočtového provizoria a po přepracování návrhu zákona o státním rozpočtu bude po jeho schválení provedena a publikována aktualizace strategie včetně detailnější kvantifikace úrokových výdajů na obsluhu státního dluhu," uvádí dokument.

Ministerstvo financí v pilotní fázi začalo takzvané Dluhopisy Republiky pro občany prodávat 3. prosince 2018. Během 13 upisovacích období lidé podle dokumentu nakoupili dluhopisy za zhruba 79,6 miliardy korun. Největší zájem byl zatím o takzvaný protiinflační dluhopis, který nabídlo ministerstvo poprvé ve třetí emisi.

Zdroj: Reuters, ČTK

 

Čtěte více:

Bloomberg: Nejlépe si letos vedly dluhopisy rozvíjejících se zemí
27.12.2021 12:40
Dluhopisy rozvíjejících se zemí v letošním roce měly podle předpokladů...
Jak na rozvíjející se trhy v 2022? Investoři sázejí i na korunové dluhopisy
28.12.2021 15:56
Aktiva rozvíjejících se trhů v příštím roce porostou. Přírůstky přines...
Banky loni poprvé od vzniku klimatické smlouvy inkasovaly více z financování zelených než fosilních aktivit
05.01.2022 14:52
Poprvé od uzavření pařížské klimatické smlouvy v roce 2015 získaly ban...
Fidelity International: Výhled pro dluhopisy v roce 2022. Durace ještě neřekla poslední slovo
06.01.2022 5:56
Centrální banky budou v roce 2022 na dvou frontách čelit hospodářské v...

Váš názor
  • A co soukromé
    27.01.2022 16:36

    Mě by zajímalo, jak (a jestli vůbec) se nová vláda postaví k soukromým dluhopisům. Přijde mi že emitenti prašivých bondů si pořád jedou to svoje, letadly se to kolem jen hemží, pak přijde insolvence a peníze jdou do kapsy anonymům... Řeší to někdo? Kromě investigativních serverů jako RIzikovedluhopisy.cz apod.??
    Ivo343
  • Richard versus oficiální verze
    06.01.2022 13:25

    V souvislosti s rekordní výší emise Dluhopisu Republiky vydané dne 3. 1. 2022 a dosažením druhého nejvyššího stavu jmenovité hodnoty těchto dluhopisů v oběhu přistoupilo Ministerstvo financí k dočasnému pozastavení zahájení dalšího upisovacího období, neboť vydání těchto emisí Dluhopisu Republiky umožňuje refinancování více než jedné čtvrtiny splátek korunových střednědobých a dlouhodobých dluhopisů splatných v roce 2022.
    Mudr.c
    • Re: Richard versus oficiální verze
      06.01.2022 14:36

      copak oficiální oznámení....papír toho snese....tvrzení Richarda může i nemusí být pravdivé....že je to dražší, je fakt....na druhou stranu, pokud úrok zůstane doma, s velkou pravděpodobností zde bude i utracen
      abc1
      •  
        06.01.2022 14:55

        máte pravdu, zrnko k zrnku, v kontextu celého státního dluhu to nechci přeceňovat... úrok bude s největší pravděpodobností reinvestován... zda zde bude úrok i utracen je podobná spekulace, jako že program byl zrušen... u právě těchto dluhopisů bude v budoucnu podstatné, jestli do nich bude reinvestována i jistina v původním obejmu
        Mudr.c
    • Re: Richard versus oficiální verze
      06.01.2022 13:45

      A proč by nemohlo dojít k refinancování v rozsahu 100%? Protože by to bylo pro stát drahé a Stanjura by se nemohl prsit, jak krotí veřejné finance. :-) A tak udělal jednoduchý šktr v emisích protiinflačních státních dluhopisů. Jako ministru financí, který chce snižovat výdaje státu, to samozřejmě nelze moc vyčítat, jako členu vlády, která má prospívat občanům státu, to ale vyčítat lze. :-) Když se nad tím zamyslíte tak protiinflační dluhopisy jsou pro stát docela dobrým motivátorem k tomu aby krotil inflaci. Čím menší inflace tím menší náklady na obsluhu státního dluhu a naopak. Pak by už všichni nebrečeli, že stát splácí své dluhy přes vysokou inflaci a stát by měl skutečnou motivaci držet inflaci nízko.
      Richard Fuld
      •  
        06.01.2022 14:46

        Vy jste napsal ZRUŠILI, v nadpisu článku je POZASTAVILI tak jsem se podíval na zdroj. Faktem zůstává, že upisovací období trvalo 3 měsíce a každý občan měl dost času vyhodnotit přínos a pořídit. Však 40mld za kvartál (50% za existenci) je hezké číslo s ohledem na jen na občany čr a souběžně DPI anabázi. Naděje na obnovení programu umírá jako poslední. /// S tou motivací máte jistě pravdu, obávám se však, že ČR s 10mil populace a stávajícím státním dluhem úspory do protiinflačních dluhopisů nijak nevytrhnou.
        Mudr.c
        •  
          06.01.2022 14:53

          Tohle to slovíčkaření. :-) Zrušili minimálně následující tranši. A obnoví to až to nikdo nebude potřebovat až budou tržní výnosy státních dluhopisů nad inflací až to bude pro stát výhodné a pro občany nevýhodné. K čemu je takový stát?
          Richard Fuld
          • K čemu je takový stát?
            06.01.2022 15:09

            stát se snaží zajistit svým občanům maximum z vybraných daní, potřebným poskytuje kompenzace, rozhodně by měl provádět selekci kdo kompenzaci skutečně potřebuje a tvrdě postihovat všechny, kdo jich zneužívají... bohužel za tímto bohulibým názorem jsou schováni politici a jejich jednání a úředníci a jejich strach o práci
            Mudr.c
            • Re: K čemu je takový stát?
              06.01.2022 16:17

              Takže podle Vás rodina se 2 dětmi, žijící např. ve městě s počtem obyvatel do 50 tis. s celkovým čistým příjmem 21 tis. Kč nebude žádnou pomoc s růstem cen energií a všeho dalšího potřebovat? Takto je totiž ta selekce (trefné označení) nastavena.
              Richard Fuld
          •  
            06.01.2022 15:02

            při první tranši jsem se setkal s názorem "podpořit český stát", vím o některých seniorech, tehdy to "tam neházeli lopatou jako v posledním kvartále" ale skutečně pomáhali Alence "z přesvědčení"... takže všichni ti, kteří to tam nyní alokovali, tak nikdo z nich nebude plakat kvůli tomu, že bude výhodnější investovat jinde, protože se na ně jejich stát vybodl... řekl bych že u úroku z jistiny jdou obvykle city stranou
            Mudr.c
  •  
    06.01.2022 12:47

    V době, kdy roste inflace, zruší vláda emise protiinflačních dluhopisů pro občany? Jedinou možnost, jak efektivně čelit inflaci, kterou měli k dispozici lidé, kteří nechtějí investovat, jim vláda zrušila? Stejně tak vláda odmítla kompenzovat lidem růst cen energií, který z valné části způsobili především politici. Tahle vláda na drtivou většinu občanů jednoduše z vysoka kašle.
    Richard Fuld
    • Richard
      06.01.2022 13:59

      Tak ještě jednou. Žádný stát na světě nepoužívá dluhopisy k ochraně sociálně slabších. K tomu jsou určené jiné instrumenty. Ostatně kolik těchto investuje. Účelem dluhopisů rozhodně není zadlužovat stát nevýhodným úvěrem.
      Velkamedvědice
      • Re: Richard
        06.01.2022 14:12

        Ale tady nejde o ochranu sociálně slabých. Těm státní protiinflační dluhopisy nijak nepomáhaly, protože jak sis sám všiml sociálně slabí úsporami, které by mohli alokovat do státních dluhopisů, zpravidla nedisponují. Takže ano, žádný stát na světě státní dluhopisy k ochraně sociálně slabých nepoužívá. Jedním z účelů emise protiinflačních dluhopisů je právě dát (nikoliv sociálně slabým) občanům možnost, jak kompenzovat dopady inflace na jejich úspory, když už to není schopna zajistit centrální banka svojí monetární politikou. Je to svého druhu veřejná služba občanům. A podle mě velmi užitečná.
        Richard Fuld
    •  
      06.01.2022 13:05

      Kdo chtěl, mohl upisovat do 23. prosince. Dále vydácat dluhopis s šestiprocentním úrokem je pro stát nevýhodné.
      Velkamedvědice
      •  
        06.01.2022 13:18

        No to je právě ten problém. Mohli je nakoupit a už nebudou moci. A stát by podle mě měl především prospívat občanům (resp. domácnostem a firmám) a ne řešit, jestli a jak je to pro stát (ne)výhodné. Protiinflační státní dluhopisy byly lidem prospěšné a stát je teď ruší. Když už stát dělá pro lidi něco prospěšného, neměl by to rušit.
        Richard Fuld
        • Ríša
          06.01.2022 13:36

          Pomáhat lidem jistě. Ale dobře víš, že primárním cílem státních dluhopisů je financovat stát a přitom ho co nejméně zadlužovat. Pro sociálně slabší jsou jiné adresné instrumenty, než zadlužovat stát vysokým úvěrem. Stejně oba víme, že bohužel při finanční gramotnosti Čechů nebyli ani plně rozebrání. O inflaci přeci víme. Já sem upsal bez problémů a krácení doslova v posledních hodinách.
          Velkamedvědice
          • Re: Ríša
            06.01.2022 13:56

            Tak já měl na mysli např. to, že stát stále straší lidí, že budou malé státní důchody, pokud vůbec nějaké a že by si tedy měli na důchod alespoň částečně naspořit. No a protiinflační dluhopisy mohly být dobrou službou těm občanům, kteří se bojí investovat. A pokud jde o včasné upsání dluhopisů. Přece budeš mít i v budoucnu další peníze, které bys rád alokoval do těchto dluhopisů. A po 6 letech se splatí ... Ale abych to celé zbytečně nenafukoval. Zrušení emise protiinflačních státních dluhopisů je nakonec prkotina, která nakonec nikomu nějak významně neublíží. :-) Šlo mi spíše o to poukázat na nové směřování vlády od snahy být prospěšný občanům ke snahám "řešit" především "katastrofální" stav veřejných financí. I když si myslím, že to zachraňování veřejných financí je zbytečně hysterické a bude zbytečně masochistické, bude to v souladu s tím, co slibovali před volbami a tedy v tomto ohledu to bude v pořádku. Lidé dostanou to, o co si ve volbách řekli. :-)
            Richard Fuld
            • Richard
              06.01.2022 14:02

              Rozumím, co myslíš. Už sem reagoval výše. Dluhopisy ochrání tak ty, co jsou finančně gramotní a mají na ně...
              Velkamedvědice
              • Re: Richard
                06.01.2022 14:14

                No a ti jsou přece taky důležití. :-) Ale rozumím tvé doktríně, že ochrana státu by měla směřovat především k sociálně slabým a tam skutečně protiinflační státní dluhopisy nemíří.
                Richard Fuld
        •  
          06.01.2022 13:23

          nojo, proč vydávat dluhopisy, dělat to tak komplikovaně když stačí každému, kdo má účet par set tisíc poslat....to já bych i ten stát za tuto službu políbil
          abc1
          •  
            06.01.2022 13:30

            Protiinflační státní dluhopisy jsou taková zlatá střední cesta, kdy inflace je kompenzována tímto způsobem jen těm, kdo o to mají zájem a kdo jsou ochotni pro to i něco udělat (půjčit státu peníze až na 6 let).
            Richard Fuld
    •  
      06.01.2022 12:56

      energii přeci vláda kompenzovat bude.....samozřejmě není třeba dotovat někoho, kdo má 100 litrů měsíčně
      abc1
      •  
        06.01.2022 13:27

        Když se na tu kompenzaci podíváte, zjistíte že tady nejde o 100 tis. příjmy ale o příjmy mnohem nižší. Do kalkulačky příspěvku jsem zadal rodinu se 2 dětmi a celkovým čistým příjmem celé rodiny ve výši toliko 21 000 Kč žijící ve městě s počtem obyvatel pod 50 tis. a vyplivlo to příspěvek ve výši 0,- Kč. Vaše představa, že pomoženo nebude jen lidem s nadstandardními příjmy je zcela lichá.
        Richard Fuld
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university