Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sbohem, stimuly. Kde škrty rozpočtu ohrožují růst ekonomiky

Sbohem, stimuly. Kde škrty rozpočtu ohrožují růst ekonomiky

17.01.2022 6:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Světová ekonomika se ode dna při propadu kvůli covid-19 odrazila rychleji, než většina prognostiků před rokem předpokládala, že je vůbec možné. Bylo to především díky rekordním injekcím vládních peněz. Ale nyní se tyto programy pomoci omezují nebo ruší a jako jedna z klíčových otázek pro rok 2022 tedy vyvstává: Co to znamená pro globální růst?

Finanční trhy jsou fixované na to, jak rychle centrální banky zvýší úrokové sazby v boji s prudkou inflací. Ale to, jak vlády upraví své rozpočty, bude mít na ekonomiku pravděpodobně větší dopad než cokoliv, co udělají měnové orgány. Alespoň ve vyspělém světě.

Utahování opasků probíhá v různých částech světa různou rychlostí a většinou je jen provizorní. V USA narazily návrhy prezidenta Joe Bidena na zvýšení výdajů na péči o děti a čistou energii na odpor Kongresu, ale ještě není všem dnům konec. Naopak v Japonsku a Číně (a možná i v Evropě, kde chce nová německá vláda prosadit zelené investice) se naopak očekává více stimulů. 

Zde je souhrn toho, kam směřuje fiskální politika v některých z největších světových ekonomik.

USA
Biden prosazuje svůj výdajový balíček za 1,75 bilionu dolarů na příštích deset let, přičemž největší porce by měla přijít letos. Obsahuje například prodloužení slevy na dani na dítě a podporu čistých energií a elektromobilů. Prezidentovi se ale nepodařilo získat podporu demokratického senátora ze Západní Virginie Joea Manchina, jehož hlas je potřeba k přijetí tohoto opatření, takže se prozatím pozastavuje.

Po největším stimulačním programu v historii se rozpočtová politika ve druhém čtvrtletí loňského roku přehoupla z podpory růstu na jeho brzdu, uvádí ukazatel fiskálního dopadu od Brookings Institution. A pokud by takzvaná Build Back Better legislativa zkolabovala, pravděpodobně by to podle Moody’s Analytics snížilo růst v roce 2022 asi o 0,75 procentního bodu z aktuálně očekávaného růstu o 4 %. Naopak její schválení by mohlo přidat k růstu o 0,5 %, říká Moody's. Mezitím Biden jedná o prodloužení jednoho druh stimulu, které nevyžaduje hlasování v Senátu - prodloužení zmrazení splátek studentských dluhů do května.

Čína
Zatímco na začátku roku 2021, kdy se ekonomika silně zotavovala, byla Čína relativně zdrženlivá, v průběhu roku, kdy růst už začal slábnout, změnila kurz. Peking začal pobízet místní vlády, aby si rychleji půjčovaly a utrácely. Prodloužil také některé daňové úlevy na dani z příjmu fyzických osob v rámci snahy o stimulaci spotřebitelských výdajů. I v roce 2022 můžeme očekávat další podpůrná opatření, protože se úředníci budou snažit zabránit poklesu růstu pod 5 %.

Eurozóna
Vyjednávání o tom, jak se vrátit k fiskální normalitě, oživilo napětí mezi táborem za „zdravé finance“, tradičně vedeném Německem, a těmi, kteří se více zabývají snahou zabránit opakování propadu z předchozího desetiletí, který způsobila úsporná opatření. Tento střet se nevyřeší rychle, protože omezení dluhu a schodků rozpočtu zrušená během pandemie zůstanou po celý rok 2022 ještě pozastavena.

Francie, která na prvních šest měsíců roku 2022 přebírá rotující předsednictví Evropské unie, stanovila jako nejvyšší prioritu investiční a prorůstovou politiku. Nový německý ministr financí Christian Lindner má pověst fiskálního jestřába a opakovaně varoval, že je v eurozóně nutné zajistit „měnovou stabilitu“. Přesto při prosincové návštěvě Paříže poznamenal, že Německo a Francie „ne vždy sdílejí stejné myšlenky“, ale nakonec dojdou konsensu.

Japonsko
Premiér Fumio Kishida, kterého v létě čekají celostátní volby, v listopadu představil výdajový balíček zahrnující hotovostní výplatu pro rodiny s dětmi, zvýšení mezd pro špatně placené pečovatele a oživení dotací na vnitrostátní cestování (v současnosti pozastaveno kvůli nebezpečí omikronu). S počáteční cenovkou 56 bilionů jenů, která se rovná 10 % hrubého domácího produktu, je tento balíček mnohem větší, než se očekávalo. Omezí tak přibrždění růstu po postupném ukončování jiných opatření na pomoc při pandemii.

Velká Británie
Ministr financí Rishi Sunak nově definuje, co v Británii znamená být konzervativcem. V roce 2021 zvýšil daně více než kterýkoli jiný ministr financí Spojeného království za téměř tři desetiletí, což ubralo domácnostem a firmám 46 miliard liber, a to odpovídá asi 2 % HDP. Účelem bylo financovat dodatečné výdaje na zdravotní péči a veřejné služby zpustošené úspornými opatřeními, aniž by se dále zvýšilo zadlužení.

Sunak, který řekl, že by bylo „nemorální“ zvyšovat půjčky, je na dobré cestě k tomu, aby se státní dluh do poloviny dekády snížil. Jsou tu ale okolnosti, které by mohly změnit tento kurz. Vzhledem k tomu, že koronavirus opět zuří, účty za energie prudce rostou a úrokové sazby mají růst, je premiér Boris Johnson pod rostoucím tlakem, aby odložil plánované dubnové navýšení daní z příjmů o 12 miliard liber.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Víkendář: Inflace a fiskální dominance – africké zkušenosti
12.12.2021 8:54
I zastánci monetárního financování fiskální expanze poukazují na rizik...
Roboty bude třeba zdanit, jinak kvůli nahrazení pracovníků budou klesat příjmy státních rozpočtů, varuje odborník
09.01.2022 15:15
Globální pracovní trh začíná čelit masivní robotizaci, což s sebou při...
Bezpečným přístavem při celosvětových výprodejích je Evropa, radí stratégové Goldman Sachs
06.01.2022 14:05
Evropské akcie jsou dobrým útočištěm před celosvětovým poklesem akcií ...
Hlavní prioritou programového prohlášení vlády je lepší konkurenceschopnost Česka
06.01.2022 15:02
Hlavní prioritou programového prohlášení vlády je to, aby Česká republ...
Jak dlouho tu budou nízké sazby a co to znamená pro fiskální politiku
10.01.2022 10:43
Olivier Blanchard vydává novou knihu, ve které se zabývá tématem fiská...

Váš názor
  • Každý rozumný člověk
    17.01.2022 8:22

    Každý soudný člověk ví, že růst "způsobený" vládními výdaji je dlouhodobě jen umělý a vrátí se nám vpodobě ještě větších fiskálních dluhů.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení