Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pšenice, hliník nebo nikl. Ceny komodit se kvůli konfliktu zvyšují

Pšenice, hliník nebo nikl. Ceny komodit se kvůli konfliktu zvyšují

25.02.2022 12:55
Autor: ČTK

Ceny některých kovů, zemědělských výrobků a surovin se zvyšují a ocitají se na úrovních, kde ještě nikdy nebyly. Na vině je ozbrojený konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Obě země jsou totiž důležité pro světový trh s pšenicí, slunečnicovým olejem, hliníkem, titanem či niklem, a ty reagují na ruskou invazi na Ukrajinu.

Rusko je jedním z předních světových producentů plynu a ropy a investoři teď propadají panice z možného přerušení dodávek. Barel ropy, ať už jde o Brent ze Severního moře nebo o americkou WTI, dosáhly ve čtvrtek vrcholů od roku 2014 a překonaly symbolickou hranici 100 dolarů za barel.

Rusko se v roce 2018 stalo největším světovým exportérem pšenice. Spolu s Ukrajinou hrají zásadní roli pro výživu planety a přezdívá se jim sýpka světa. Analytici se obávají hlavně o vývoz z Ukrajiny.

Cena pšenice ve čtvrtek v poledne vystoupila na dosud nevídanou hodnotu 344 eur (8600 Kč) za tunu. Na burze Euronext uzavřela na 316,50 eura, což je podle společnosti Agritel dosavadní maximum.

Ukrajina je čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice. Směřuje i k tomu, aby se stala třetím největším vývozcem pšenice za Ruskem a Spojenými státy.

"Ruské úřady zakazují plavbu po Azovském moři, vývozní přístavy jsou uzavřeny a Oděsa byla bombardována. To znamená, že ukrajinské obiloviny už nemohou opustit zemi," řekl agentuře AFP ekonom Philippe Chalmin, který se podílí na vydávání každoročního průvodce světovým komoditním trhem Cyclops.

"Kromě problému s přístupem do přístavů existuje také riziko ohrožení ukrajinské úrody, pokud by se bojovalo na zemi,“ uvedla ve své analýze společnost Capital Economics.

Dodávky obilovin do zemí, jako je Egypt, Alžírsko, Blízký východ nebo i Afrika, které jsou stále více závislé na ruské a ukrajinské pšenici, "mohou být problém, pokud budou zastaveny lodě přepravující pšenici pocházející z Černého moře," varuje analytik Philippe Chotteau z Chovného institutu v Paříži.

"Libanon je u potravin z 50 procent závislý na ruské a ukrajinské pšenici. To znamená, že pro některé země bude zvýšení cen dramatičtější než pro nás," uvádí prezidentka organizace Copa-Cogeca zastupující zemědělce v Evropě Christiane Lambertová.

Podle Agritelu ale představuje největší riziko trh s produkty ze slunečnic, jejichž nekonečnými lány je Ukrajina proslulá. Země je předním světovým producentem olejnatých semen a předním světovým vývozcem slunečnicového oleje.

"Situace na světovém trhu s oleji je velmi napjatá. V Latinské Americe je málo zásob sójového oleje a v Indonésii a Malajsii palmového oleje, zatímco poptávka je velmi silná," uvádí Sébastien Poncelet z Agritelu.

Průmyslovými kovy nejvíce vystavenými sankcím mezinárodního společenství vůči Rusku by byly hliník, nikl a palladium, odhaduje společnost Capital Economics. Ruská skupina Rusal je druhým průmyslovým výrobcem hliníku na světě. Tento kov dosáhl ve čtvrtek ráno na Londýnské burze kovů (LME) nového maxima 3382,50 dolaru za tunu.

Pro nikl je zásadní společnost Nornickel, kterou vede ruský oligarcha Vladimir Potanin. V roce 2019 bylo Rusko třetím největším producentem niklové rudy po Indonésii a Filipínách. V rafinovaném niklu je druhé za Čínou.

Capital Economics odhaduje, že po vojenské invazi může být případnými sankcemi ovlivněno sedm procent celosvětového trhu s rafinovaným niklem. Tento kov, který v současnosti láme rekordy i na trzích, je jedním z nejžádanějších - hlavně v továrnách na baterie, které mají umožnit automobilovému průmyslu opustit ropu.

U palladia, kde Rusko ovládá 50 procent světového trhu, je automobilový průmysl také v první linii. Používá se k výrobě katalyzátorů.

Problém představuje i titan, tedy kov, který pro jeho lehkost a velmi vysokou odolnost oceňují výrobci letadel. Hlavním dodavatelem pro světový letecký průmysl je ruská společnost VSMPO-Avisma, založená v roce 1941 na Uralu, uvedl šéf společnosti Safran Olivier Andries. Safran vyrábí letecké motory.


Čtěte více:

Austrálie, Nový Zéland a Japonsko zavádějí nové sankce proti Rusku, připojit se chce i Tchaj-wan
25.02.2022 11:22
Nový Zéland v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu oznámil cílený z...
Západ znovu volí ústup, nechce poškodit ekonomiky. Akcie to vítají
25.02.2022 11:38
Demokratické země v čele s USA včera oznámily "zdrcující" sankce proti...
Evropské akcie se vzpamatovávají z nejhoršího letošního propadu
25.02.2022 11:46
Americké trhy včera navzdory zuřící válce na Ukrajině odmítly dál kles...
Německo nepodpořilo odstřižení Ruska ze SWIFT, důvodem může být plyn
25.02.2022 12:04
Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na nočním summitu sice schvál...

Váš názor
  •  
    25.02.2022 13:55

    ... len v Nigérii každý rok pribudne 6 miliónov obyvateľov (viac ako celé Slovensko) ... a percentuálne ešte viac rastie počet ľudí v Nigeri, Čade, Mali... ale aj Afganistane a Iraku (napriek vojenským konfliktom) ... všetko suché oblasti s nedostatkom ďalšej ornej pôdy a najmä udržateľnými zdrojmi pitnej vody... to samozrejme povedie k vyšším cenám potravín a čoskoro k ďalším vlnám nepokojov čoskoro ... ale OSN jednoducho nemá rezervy, aby o 12-15 rokov posielali humanitárnu pomoc pre viac ako tretinu ľudstva (3 miliardy)
    SFX
  •  
    25.02.2022 13:30

    pred 1800 až 1200 rokmi bolo územie dnešmého Alžírska, Tuniska a delty Nílu v Egypte a tiež Mezopotámia obilnicami Rímskej ríše a potom Byzancie..... a teraz tam musia dovážať obrovské množstvá obila. Jednoducho preľudnenie ! a tiež zasolenie pôdy. ... Predzvesť toho čo svet čaká... jednoducho ďalšie zvyšovanie populácie v Afrike a na Blízkom východe sa stáva neúnosným a povedie k masívnej (oveľa výaznejšej ako v 2015) emigrácii smerom do Európy ... a to možno už pred rokom 2030..... na rozdiel od Číny ... v týchto krajinách nie je žiadna snaha vlád riešiť problém s preľudnenosťou a reguláciou rastu prľudnenosti. ktorá je už vo viacerých krajinách jednoznačná (Egypt ma mal r r. 1950 ani nie 20 mil. obyvateľov ... teraz 102 Mio. EUR ( za 70 rokov 5 x viac !!) ...... V Nigérii žije odhadem více než 200 milionů obyvatel. To ji dělá zdaleka nejlidnatějším africkým státem. Stejně jako ve většině subsaharských států Afriky populace dynamicky roste díky velmi vysoké porodnosti, která dosahovala hodnoty 6 dětí na matku.[22] Pro srovnání, populace Nigérie ještě v roce 2000 činila "jenom" 124,8 milionu obyvatel,[23] zatímco v roce 1950 dokonce jen asi 33 milionů.[24] ......Odhady OSN hovoří o tom, že se do roku 2100 zvýší populace Nigérie minimálně na těžko představitelných 730 milionů !! lidí] https://cs.wikipedia.org/wiki/Nigerie
    SFX
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m