Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu ekonomiky, počítá s inflací přes 12 procent

Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu ekonomiky, počítá s inflací přes 12 procent

08.04.2022 11:12
Autor: ČTK

Ministerstvo financí (MF) v nové prognóze zhoršilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 1,2 procenta z lednových 3,1 procenta. Zároveň úřad čeká proti odhadům z ledna vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 12,3 procenta. V lednu MF počítalo pro letošní rok s inflací 8,5 procenta. Prognózu dnes ministerstvo zveřejnilo.

Ministerstvo zároveň uvedlo, že na základě nové predikce může v rozpočtu pro letošní rok počítat s vyššími příjmy o zhruba 5,4 miliardy korun při započítání vládou schválených opatření včetně snížení spotřební daně na pohonné hmoty. "Tyto příjmy využijeme na dodatečné výdaje rozpočtu, ať už je to zvýšený příspěvek na bydlení, valorizace důchodů, vyšší sociální dávky, výdaje na obranu země nebo zajištění ubytování, vzdělání a integrace uprchlíků z Ukrajiny," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Nové odhady budou podle ministra sloužit jako podklad pro přípravu návrhu státního rozpočtu na příští rok i novelu letošního rozpočtu. Tu plánuje úřad předložit vládě nejdříve koncem června. Stanjura zároveň upozornil, že MF je jedna z prvních institucí, která vypracovala nové odhady vývoje ekonomiky po vypuknutí války na Ukrajině.

Růst ekonomiky by měl být v letošním roce podle odhadů tažen investicemi vládních institucí i soukromého sektoru a spotřebou. Zároveň ale spotřebu domácností bude tlumit výrazný nárůst životních nákladů, zejména cen energií, a zpřísnění měnové politiky ČNB.

Pro příští rok úřad očekává zrychlení růstu ekonomiky na 3,6 procenta a pokles průměrné míry inflace na 4,4 procenta. Odhady jsou ovšem podle ministerstva v současné době velmi nejisté především kvůli dopadům války na Ukrajině. "Příliv uprchlíků z Ukrajiny by na jednu stranu mohl zmírnit nerovnováhy na trhu práce a oslabit tlak na růst mezd, potenciálně neúspěšná integrace by však v budoucnu mohla představovat významný sociální problém," uvedlo MF.

Meziroční inflace bude podle ministerstva po zbytek roku dvouciferná, přičemž kulminovat by měla ve druhém čtvrtletí nad 13 procenty. "K dvou procentnímu inflačnímu cíli ČNB by se přitom měla meziroční inflace přiblížit až v závěru příštího roku," uvedl úřad.

Česká národní banka v aktuální únorové prognóze očekává letos růst ekonomiky o tři procenta a průměrnou inflaci 8,5 procenta. Guvernér ČNB Jiří Rusnok ale minulý týden uvedl, že vypuknutí války na Ukrajině sníží očekávaný ekonomický růst ČR letos zhruba na polovinu. Zároveň inflace v ČR, která byla v únoru 11,1 procenta, v jarních měsících podle Rusnoka dále poroste a zůstane velmi vysoká po zbytek letošního roku. Novou prognózu ČNB zveřejní na počátku května.

Odhady ministerstva financí (v závorce uvedeny odhady z lednové predikce):
  2021 odhad 2022 odhad 2023
HDP 3,3 1,2 (3,1) 3,6
Průměrná míra inflace 3,8 12,3 (8,5) 4,4
Nezaměstnanost (VŠPS) 2,8 2,5 (2,3) 2,6

Zdroj: MF


Čtěte více:

Rozbřesk: Rubl na předválečných úrovních, aneb potěmkinovská stabilita
08.04.2022 9:04
Rubl včera vůči dolaru zpevnil o více než 5 % a dostal se tak zpět na ...
Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu bodu na 3,4 procenta
08.04.2022 9:55
Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu procentního bodu na ...
Ropa, plyn, kovy a další. Válka na Ukrajině je pro dodavatelské řetězce další ranou po pandemii
08.04.2022 10:48
Ruská invaze na Ukrajinu a nové lockdowny v Asii předznamenávají další...

Váš názor
  • pan Carstens www.bis.org
    08.04.2022 16:59

    Nelze samosebou uvěřit všemu co kdo někde řekne nebo napíše, ovšem PŘEDNÁŠKU šéfa centrální banky ostatních centrálních bank (viz.článek zde na patrii 6.4.v 08.20h) prostudovat nyní přes víkend je mnohem zdravější než podléhat emočnímu vydírání v dalších a dalších novinových článcích. Kromě jiného tam zaznívá EKONOMICKÝ názor potřeby zvýšit sazby nad NEUTRÁLNÍ HRANICI (není to akutní APEL, ale tváří se tak.... aby svým radikálním přístupem ostatní centrální banky obhájily svou dosavadní roli a důvěru v ně samé...což prý může být s ohledem na politické konsekvence mimořádně náročné...). /// jistěže je to mimořádně těžké slibovat PŮJČKY v jakékoliv výši, když NELZE garantovat mínusovou p.a.sazbu ani zajištění fixního kurzu po celou dobu splátek - totiž z podstaty věci INVESTIČNÍ PROJEKTY PILOTNÍHO VÝZNAMU NA INFRASTRUKTUŘE financované WB mají potenciál rozmělnit se ve státním rozpočtu, kdežto všechny další OBCHODNÍ VZTAHY jsou zpravidla podřízeny PARITĚ KUPNÍ SÍLY... Průměrný venezuelan neni ekonomicky schopný každoročně obměnit JABLKO jako to pro mnoho dalších na SVĚTĚ je samozřejmost. Ovšem když dostane Venezuela možnost vyvézt ROPU na světový trh, vznikne tak POTENCIÁL uplatnit "NECHTĚNÉ RUBLY" účetní operací... Při započatých sankích vůči Rusku na zákaz FOSILU se v rámci vypořádání mezinárodních plateb nelze obejít bez OTEVŘENÍ doposud sankcemi UZAVŘENÝCH KANÁLŮ. anebo jiných nových kanálů --- svého času ministr obchodu dlouhý využil - v ZÁJMU ODSTRANĚNÍ PROBLÉMU DRUHOTNÉ PLATEBNÍ NESCHOPNOSTI českých PODNIKŮ - vzájemné zápočty trojzápočty, celé kolotoče zápočtů, a byl to relativní úspěch pro celou ekonomiku státu. Zavedeni sankci zleva a odstranění sankcí z druhé strany funguje podobně na mezinárodní úrovni.... přelouskat článek pana Carstense s grafy není ztracený čas.
    Mudr.c
  •  
    08.04.2022 11:33

    vzpomínám, když MF zvýšilo odhad inflace na 8,5 % jaký poprask to vyvolalo, že to není možné, že by to znamenalo, že zvyšování sazeb ČNB by nefungovalo....nyní 12,5 %, nakonec to bude 16 %. Pokud nezaměstnanost klesá, nejsou zaměstnanci, dle Dlouhého firmy navyšují mzdy o 10%, tak tu máme ukázkovou inflační spirálu.....ČNB nemá koule na to, aby zvýšila sazby na úroveň inflace.....
    abc1
    •  
      08.04.2022 11:45

      To bylo předtím, než jste napadli svobodnou Ukrajinu. Logicky se inflace zvyšuje. Na úroveň dvouciferné inflace může jít tak naivní telátko. Když pominu vyšší úroky zadlužení, stoprocentně by to poslalo Česko do recese.
      Velkamedvědice
      •  
        08.04.2022 15:57

        Neviem prčosa väčšina ekonómov v posledných 20 rokoch bojí recesie ako čert kríža... predtým bývala beýžne každých 5-7 rokov a ekonomika vždy po roku až dvoch ožila.... Chýba tu očistná funkcia.... tak ako by bolo potrebné zrušiť 2/3 rôznych (často nezmyselných( dotácií a subvencií ... každá skupina a sektor iba naťahuje ruku ... a zadlženosť štátov sa neskutočne stúpa....... .. tak ako si konečne došliapli na mnohých ruských miliardárov... mali by sa lídri G7 (G20) poriadne pozrieť aj na daňové raje a iných oligarchov a firmy (najmä zo skupiny Big Tech, rôzne Fin. skupiny naprieč svetom....) ktorí neplatia (v porovnaní k svojim ziskom seriózne dane už desiatky rokov... takže Nerovnosť v rámci populácie väčšiny krajín neustále rastie .. a vlády sa to pokúšajú tlmiť často populist. balíčkami... na úkor ďalšieho zadlžovania daného štátu.. . tak ako sa krajiny Západu zjednotili v prospech Ukrajiny a silne tlačia aj na ďalšie štáty ... ten istý silný tlak je potrebný na plošné (bez výnimky !) zavedenie minimálnej dane 15% fyzických a právn. osob a samozrejme hlavne zjednotenie výpočtu daňových základov ..a to cez jednoznačné sankcie až zákazy obchodovania....a to aj v rámci EÚ (viď Írsko) !! ........ale ....,ako sa hovorí: .. "Kapri si rybník sami nevypustia..."
        SFX
        •  
          08.04.2022 16:05

          Oprava: Neviem prečo sa väčšina ekonómov v posledných 20 rokoch bojí recesie ako čert kríža... predtým bývala bežne každých 5-7 rokov a ekonomika vždy po roku až dvoch ožila.... Chýba tu očistná funkcia.... tiež by bolo potrebné zrušiť 2/3 rôznych (často nezmyselných dotácií a subvencií: Ficove vlaky zdarma v SR pre študentov a penzistov, desiatky rúznych sociálnych dávok a prídavkov) ) ... každá skupina a sektor iba naťahuje ruku .. ale všetci pritom unisono odmietajú akékoľvek (!) zvýšenie daní (napr. R.Sulík na Slovensku) ...
          SFX
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university