Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko přestalo dodávat plyn do Polska a Bulharska. Cena suroviny skokově vzrostla, později tlak povolil

Rusko přestalo dodávat plyn do Polska a Bulharska. Cena suroviny skokově vzrostla, později tlak povolil

27.04.2022 8:48, aktualizováno: 27.4. 11:34
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ruská plynárenská společnost Gazprom zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Polská společnost PGNiG přerušení dodávek potvrdila. Krok označila za porušení smlouvy a vyhradila si právo požadovat odškodné. Upozornila také, že její zákazníci nadále dostávají plyn podle svých potřeb. Cena plynu pro evropský trh se dnes ráno zvýšila zhruba o 20 procent a přechodně se dostala až na 125 eur (3064 Kč)/MWh. Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise chystá společnou reakci na zastavení dodávek ruského zemního plynu do obou svých členských zemí.

Gazprom varoval, že při nepovoleném odběru ruského plynu z tranzitních dodávek do třetích zemí tyto tranzitní dodávky sníží o objem neoprávněně odebraného plynu. Ruský podnik také uvedl, že nadále pokračuje v dodávkách plynu do Evropy přes Ukrajinu, a to v souladu s požadavky evropských zákazníků. Tyto požadavky jsou však podle něj nižší než v úterý.

Přes Polsko vede plynovod Jamal, který přepravuje ruský plyn přes Bělorusko a Polsko do Německa. Agentura Reuters informovala, že dnes krátce před 06:30 SELČ ruský plyn do Polska ještě tímto plynovodem proudil. Také dodávky ruského plynu do Bulharska podle provozovatele bulharské plynárenské sítě Bulgartransgaz v časných ranních hodinách ještě pokračovaly.

Gazprom v úterý upozornil, že zastaví dodávky plynu dnes v 08:00 SELČ. Polská televize TVN 24 poznamenala, že PGNiG pokládá přerušení dodávek plynu za porušení kontraktu s ruskou stranou.

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová uvedla, že Polsko je připraveno obejít se bez plynu a případně také bez ropy z Ruska. Upozornila, že polské zásobníky s plynem jsou naplněny zhruba z 80 procent, ale díky dodávkám přes přípojky plynovodů z České republiky a Litvy nemusí Polsko do zásob sahat. Těžba plynu v Polsku podle ní běží na maximum.

Plyn ani pro Bulharsko. To už zaplatilo za duben

Bulharský premiér Kiril Petkov uvedl, že jeho země nyní přezkoumává veškeré dohody s Gazpromem, včetně těch o tranzitu plynu do Srbska a Maďarska. Bulharsko již zaplatilo za dubnové dodávky ruského plynu, zastavení dodávek proto bude pokládat za porušení platné smlouvy, uvedli bulharští představitelé. Také polská společnost PGNiG postup Gazpromu označila za porušení smlouvy a vyhradila si právo požadovat odškodné.

Bulharský ministr energetiky Alexander Nikolov ujistil, že Bulharsko má k dispozici zemní plyn alespoň na měsíc. Prozatím rovněž vyloučil opatření k omezování spotřeby plynu.

Rusko se na dodávkách zemního plynu do Bulharska podílí z více než 90 procent, uvedla agentura Reuters. Ohlášené zastavení dodávek, které oznámil Gazprom bulharské státní společnosti Bulgargaz, zřejmě souvisí s požadavkem Kremlu, aby mu dodavatelé platili za plyn v rublech. Bulharské ministerstvo energetiky již dříve uvedlo, že nový platební systém porušuje uzavřené dohody.

Gazprom neuvedl důvod zastavení dodávek do Polska. Nicméně podle portálu onet.pl vypršel minulý pátek termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za surovinu v rublech. To Varšava odmítá a premiér Mateusz Morawiecki přístup Ruska označil za vydírání.

 

#Zdroje: #Rusko zastavilo dodávky #plyn do #Polsko. Země odmítla platit v rublech - https://t.co/1DmNdK0rP4 pic.twitter.com/2kiqj1sfCn

 

 

Bulharsko, které je členem EU a NATO, ale má tradičně blízko k Moskvě, je jednou z mála evropských zemí, které po zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února oficiálně odmítly Ukrajině dodávat zbraně. Nicméně bulharský vývoz zbraní do ostatních zemí EU se za poslední dva měsíce téměř ztrojnásobil, což naznačuje, že bulharské zbraně mohou jít na Ukrajinu přes jiné státy.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba minulý týden v Sofii vyzval Bulharsko, aby Ukrajině poskytlo vojenskou pomoc proti ruské agresi. Spor ale panuje v bulharské vládní koalici, v níž jsou proti socialisté. Ti kvůli tomu pohrozili i odchodem z koalice, což by svrhlo křehký kabinet vytvořený loni v prosinci po měsících politického patu.

Bulharsko, stejně jako Ukrajina a další země bývalého východního bloku, má řadu zbraní sovětské provenience. K jejich používání tak ukrajinští vojáci nepotřebují žádný speciální výcvik. Bulharský premiér Kiril Petkov s vládní delegací odjede ve středu do Polska a poté na Ukrajinu, kde se ve čtvrtek setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, napsala včera agentura AFP.

Cena plynu skokově vyšší o pětinu, tlak ale povolil

Cena plynu pro evropský trh se dnes ráno zvýšila o více než 20 procent a přechodně se dostala až na více než 125 eur za MWh. Kolem 10:00 SELČ se cena ve virtuálním obchodním uzlu TTF v Nizozemsku pohybovala kolem 117 eur, a vykazovala tak nárůst o více než 10 procent. Data o plynových futures Bloombergu ukazovala kolem 11:00 cenu nad 106 EUR za MWH, což představovalo přírůstek o zhruba 3 procenta.

Intradenní vývoj termínového kontraktu s květnovým dodáním ukazuje následující graf z burzy ICE v Londýně:

11 

Zdroj: www.theice.com

Začátkem března, krátce po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, cena krátce vystoupila až na rekordních zhruba 345 eur za MWh. Před rokem se pohybovala kolem 18 eur za megawatthodinu.

Cena plynu se začala zvyšovat už v úterý, kdy Gazprom avizoval, že od dnešního rána přestane dodávat plyn do dvou evropských zemí. Polsko i Bulharsko totiž odmítly za surovinu platit v rublech, jak Moskva požadovala. Polsko je na ruském plynu závislé zhruba z 50 procent, Bulharsko až z 90 procent své spotřeby.

Evropská komise: Zareagujeme společně

EU chystá společnou reakci na zastavení dodávek ruského zemního plynu do Polska a Bulharska. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která krok Moskvy označila za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí. Unijní exekutiva je podle ní na tento scénář připravena a je v kontaktu se všemi členskými státy, s nimiž řeší zajištění dostatečných dodávek pro celou EU.

"Je to neoprávněné a nepřijatelné. A znovu to dokazuje, jakým je Rusko nespolehlivým dodavatelem plynu. My jsme na tento scénář připraveni," uvedla von der Leyenová. Členské země mají podle ní nouzové plány právě pro tuto situaci, na níž se s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu připravovaly.

EU už dříve odmítla, aby za plyn platila v rublech. Sílí tak obavy, že Gazprom by mohl zastavit dodávky plynu i do dalších evropských zemí. S varováním před potenciálním výpadkem dodávek ruského plynu dnes přišla i německá banka Deutsche Bank, která uvedla, že takový krok by uvedl německou ekonomiku do recese.

Premiér Fiala: Je to porušení smlouvy

Za vyhrocování situace a porušení smluv považuje český premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí Ruska zastavit dodávky zemního plynu do Polska. Podle Fialy je nutné zbavit se postupně závislosti na ruských palivech. Předseda vlády to včera uvedl na twitteru. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) napsal, že Rusko používá plyn jako zbraň. 

"Ze strany Ruska tak dochází k dalšímu vyhrocování situace a porušování platných smluv. Je to další důkaz toho, že se musíme postupně zbavit závislosti na ruských fosilních palivech," uvedl Fiala.

"Závislost některých států na jeho (ruských) surovinách nás dělá vydíratelnými a omezuje akceschopnost pomoci Ukrajině," napsal na twitteru Síkela. Při pondělních jednáních se zástupci Evropské komise viděl odhodlání se závislosti zbavit. "Přesně takový je i cíl České republiky a blížící se předsednictví nám v tomto ohledu nabízí jedinečnou příležitost. Společný postup napříč členskými státy nám totiž umožní tento proces provést výrazně rychleji, jednodušeji a za cenu menších ztrát," dodal Síkela.

Zdroje: ČTK, ICE, Patria.cz

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Gazprom prchá z Německa. Handelsblatt: Vláda zvažuje vyvlastnění divizí Gazpromu i Rosněfti
01.04.2022 8:42
Ruská plynárenská společnost Gazprom dnes oznámila, že se stahuje z Ně...
Německo dočasně přebírá kontrolu nad německou dceřinou firmou ruského Gazpromu
05.04.2022 8:44
Německý stát převezme dočasně kontrolu nad německou dceřinou společnos...
Rusko stahuje firmy kótované ve světě skrze GDR zpět domů, konec v Londýně již chystají EN+ a Tatněft
19.04.2022 18:15
Ruský prezident Vladimir Putin nařídil delisting GDR ruských firem ze ...
Zničení toho, co bylo budováno 30 let. Koho a jak zasáhne konec ruských firem na světových burzách
20.04.2022 15:03
Především ruští miliardáři a to bez ohledu na to, zda sankcionovaní ne...

Váš názor
  •  
    28.04.2022 10:30

    Vladimir to testuje, a ja myslim ze je treba toho vyuzit, vic vysvetlovat lidem ze je VALKA, neni to nejaka pretlacovana, je to valka rusaku proti svobodne Ukrajine, proti svobodneho svetu ve kterem zijeme. A bude to neco stat, lidi strasne rychle zapomneli ze za komancu se bezne vypinalo topeni i tepla voda, a to nebyla valka.. moc moc jsme zpohodlneli a na to rusak spoleha (viz kolaborantske Rakousko a Madarsko..), a tohle nikdy neskonci dokud spolecne ruske nacisty neporazime, treba ve "specialni operaci" na likvidaci okruu/teroristu na ukrajinskem uzemi.
    Make_CEZ_1000Kc_again
    •  
      28.04.2022 11:18

      Ještě k těm kolaborantům připiš Německo a Itálii. A nebo rovnou celou západní Evropu...
      _RaS_
  • EU
    27.04.2022 13:01

    Dnešní krok Ruska dále zintenzivní úsilí Evropy odstřihnout se od závislosti na jeho energetických importech. Aktuální plán Evropské komise počítá se snížením ruských dodávek plynu o celé dvě třetiny do konce roku 2022...!
    kominík
    • Re: EU
      27.04.2022 18:55

      o celé dvě třetiny? pěkný, takový svazácký cíl.....
      abc1
      • abc
        28.04.2022 9:09

        Opravdu chudák každým coulem.
        Velkamedvědice
        • Re: abc
          28.04.2022 12:37

          ty labilní chudáku, tak buď konkrétní, jak do konce roku dokáže Evropa nahradit dvě třetiny ruského plynu....plácat nesmysly jakou ty a ouřada bruselký umí každý osel
          abc1
          •  
            28.04.2022 13:39

            Třeba zvýší dovozy ze zbytku světa o 20% a o 10% sníží spotřebu. Tahle rovnice má vždy řešení jde o to, aby snížení spotřeby neznamenalo kolaps systému.
            ..
            • hedging
              28.04.2022 14:00

              Moc se o tom nepíše, spíš to bude zajímavé překvápko. Ale EU má už v tuto chvíli zajištěny dodávky z Turkmenistánu a USA, které se defacto rovnají kapacitě Yamalu. Pak jsou tu další: Katar, Nigérie, Alžír. Hodně velký kick nahoru bude v Turecku (doporučuji si najít info o tom, že Turkům ruský plyn dvakrát nevoní a už před UA konfliktem na tom začali solidně makat).
              Gyroskop
      •  
        27.04.2022 23:33

        u ruským trollům už naskakují pupínky. Aby vás pak měl Vovka z čeho platit. Ale vy si jistě najdete nějakou náhradu. Třeba prodávat předražený hrnce důchodcům. Jednou šmejd, navždy šmejd :-)
        lunatic with skateboard
  • Fiala a jeho signály....
    27.04.2022 12:12

    Fiala nemá signály, tak to můžeme být všichni v klidu...
    praguemonk
    • Re: Fiala a jeho signály....
      27.04.2022 12:49

      .Ty určitě klidně spinkej .......:-))
      kominík
    • Re: Fiala a jeho signály....
      27.04.2022 12:48

      Trefné. :-)
      Richard Fuld
  • Polsko
    27.04.2022 11:22

    PL zjevně plyn nepotřebuje, takže no problém. Uvidíme až se ochladí :) drzost a krátkozrakost se nevyplácí. Dobré sousedské vztahy jsou nadevše.
    snb rulezz
    • Re: Polsko
      27.04.2022 12:51

      PL ruský plyn určitě nepotřebuje ..Katyň si dobře pamatují
      kominík
  •  
    27.04.2022 3:52

    rusáci byli , jsou a budou vždy odporné rudé sv*ně
    Kodiaq
    • Kodiaq
      28.04.2022 9:10

      Ahoj! Konečně zase někdo normální, díky. Z těch ruských onucí je mě na zvracení.
      Velkamedvědice
      • Re: Kodiaq
        28.04.2022 12:38

        koukám, že ti ke štěstí stačí fakt málo....musíš být neskutečně zlý člověk.....
        abc1
        • ruská onuce
          28.04.2022 12:47

          Jasně. Ty obhajuješ vraždění a píšeš, že Ukrajincům nic nepomůže protože jsou od přírody fašisti a já sem zlý člověk. No nestrkám hlavu do ruské pr.ele jako ty soudruhu.. A respektuji , pokud se chce někdo bránit a není to prodejná dě.ka jako ty.
          Velkamedvědice
    •  
      27.04.2022 12:50

      Přesně tak. A měli jsme to vědět. Dávno! Dokonce si myslím, že jsme to vždy věděli, jen někteří (nechci jmenovat) si naše zavírání očí před touto skutečností nechali od Putina velmi tučně zaplatit.
      Richard Fuld
    •  
      27.04.2022 9:00

      Jen blázen by dodával někomu, kdo mu neplatí, nebo platí způsobem, kdy zároveň peníze zablokuje a prodávající je nemůže používat.
      intfo
      •  
        27.04.2022 12:53

        Jak nezaplatí? Poláci zaplatili dolarama a Gasprom platbu odmítl. Odkud máte informaci, že ty peníze by byly zablokovány? To je nesmysl. Právě proto, aby bylo možné platit za plyn, nedošlo k odstřižení od SWIFTu právě těch bank, které tyto platby přijímají. A zmrazit aktiva ruských bank v Rusku jaksi neumíme. Kdybychom to uměli, dávno by se tak stalo.
        Richard Fuld
        •  
          27.04.2022 18:59

          no když se dodavatel rozhodne, že nechce krvavé dolary, tak buď se podřídím, nebo jdu jinak....proč ta nenávist, to je ta svoboda, po které tak voláme a bojujeme. Američani si přeci za 2 SV taky nenechali platit inflačními penězi ale zlatem....
          abc1
          • Ruská onuce
            28.04.2022 9:13

            Protože smlouva a rezervní měna. To řitolezec nepochopí. Ty podrazíš kohokoliv, aby ses měl fajn.
            Velkamedvědice
          •  
            28.04.2022 8:48

            Kdo proboha touží po "svobodě" nedodržovat uzavřené smlouvy? To nemá se skutečnou svobodou nic společného. Obhajujete zcela neobhajitelné.
            Richard Fuld
          •  
            27.04.2022 23:37

            tak je nějaká smlouva. Až vyprší, dám jiný podmínky. A buď přistoupíš nebo ne. Ale ne tímto způsobem. Ale co chtít od ruSSkých fašistů ;-)
            lunatic with skateboard
      • číst
        27.04.2022 12:48

        neumíš , tak šoupej nohama
        kominík
      •  
        27.04.2022 9:23

        Jen blázen by platil někomu, kdo tě chce denacifikovat, což nejspíš znamená vyhladit, poruštit nebo zotročit.
        ..
        •  
          27.04.2022 12:14

          Jen blázen se pouští do války s někým, na kom je energeticky závislý, ale tady jde o ty hodnoty a principy a vysílání jasných signálů... Kdo lehne dřív? Česko nebo Rusko? Už má Fortuna kurs?
          praguemonk
          • Jo jo
            28.04.2022 9:14

            Dě.ka udělá pro prachy cokoliv, viď.
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m