Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajina má peníze za tranzit, Transněfť obnovila dodávky ropy

Ukrajina má peníze za tranzit, Transněfť obnovila dodávky ropy

10.08.2022 13:34, aktualizováno: 10.8. 16:35
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ruská společnost Transněfť dnes obnovila dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede na Slovensko, do Maďarska a do České republiky. S odvoláním na vedení ruského podniku o tom informovala agentura RIA. Jižní větev byla mimo provoz od minulého týdne, kdy Ukrajina tranzit zastavila.

"Čerpadla pumpují, zapnuli jsme je v 16:00 (moskevského času, tj. v 15:00 SELČ - pozn. ČTK)," řekl ruské agentuře Igor Djomin z vedení Transněfti. Ta je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku.

Dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba do České republiky obnoveny nebudou, napsal dnes ČTK slovenský přepravce ropy Transpetrol. Na Slovensko ropa zmíněným ropovodem už znovu proudí. Mluvčí bratislavské rafinerie Slovnaft Anton Molnár ČTK řekl, že dohodnuté řešení ohledně úhrady tranzitních poplatků za přepravu ropy přes Ukrajinu se týká obnovení dovozu na Slovensko a do Maďarska. Slovnaft patří do maďarské petrochemické skupiny MOL.

Ukrajina potvrdila, že dostala na bankovní účet poplatek za tranzit ruské ropy přes své území dál do Maďarska a na Slovensko. Oznámila to dnes ruská společnost Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku.
Tranzit ropy minulý týden zastavila Ukrajina, protože nedostala z Ruska peníze za tranzit na měsíc srpen. Rusko peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu vrátily zpět. Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík dnes na tiskové konferenci řekl, že vinu za tuto situaci nenese ani Rusko ani Ukrajina, problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Zpráva o zastavení dodávek ropy v úterý přispěla k růstu cen suroviny na světových trzích, který ale brzy odezněl. Trh je na podobné informace velmi citlivý od únorové invaze ruských vojsk na Ukrajinu, po které západní země začaly vůči Rusku zavádět sankce. Přetrvávají proto obavy, že zejména v Evropě se mohou vyskytovat výpadky v zásobování energetickými surovinami, které kontinent odebírá zejména z Ruska.

Cena severomořské ropy Brent v úterý vystoupila nad 98 dolarů za barel, dnes odpoledne se ale pohybovala pod 95 USD. Do začátku srpna setrvávala nad hranicí 100 dolarů za barel. Akcie společnosti MOL na burze v Budapešti odpoledne vykazovaly více než tříprocentní nárůst, zatímco širší index BUX měl k dobru asi 1,9 procenta. Maďarský forint, který si letos vede ze všech středoevropských měn nejhůře, zmírnil pokles. Euro tak vůči němu vykazovalo odpoledne růst o 0,2 procenta na 397,30 forintu, zatímco dopoledne vystoupilo až na 401,35 forintu, maximum za více než týden.

brent

Slovenský ministr Sulík řekl, že problém s neuhrazeným poplatkem za tranzit ruské ropy nemá podle něj politický podtext. Upozornil však, že řešení úhrady poplatku je pouze přechodné, týká se zatím jen srpna. Zastavení dodávek je pro Slovensko překvapivé, Bratislava se podle Sulíka domnívala, že když je podle sankcí EU povolen dovoz ruské ropy, jsou povoleny i poplatky za její tranzit. Slovenská vláda chce proto situaci podrobně prověřit, aby se problém neopakoval i další měsíc.

Přerušení dodávek ropy jižní větví ropovodu Družba zasáhlo Maďarsko, Slovensko a Českou republiku. Tyto země mají přitom jen omezené možnosti alternativního dovozu ropy po moři. Zatím není jasné, zda se dodávky ropy jižní větví Družby obnoví pouze na Slovensko a do Maďarska, anebo i do České republiky, upozornila agentura Reuters.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.

Rusko prostřednictvím jižní větve Družby obvykle dodává zhruba 250.000 barelů ropy denně. Hlavními odběrateli jsou česká společnost Unipetrol, kterou ovládá polská skupina PKN Orlen, a také MOL spolu se Slovnaftem.

Evropská unie se už dříve dohodla, že od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později také ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba, podle Bratislavy Slovensko ovšem získalo trvalou výjimkou na dovoz ropy Družbou pro vlastní potřebu. Bratislavská rafinerie Slovnaft většinu své produkce ale vyváží. Zmíněné embargo je součástí protiruských sankcí.

 
 

Čtěte více:

Sankey: Zisky ropných společností pravděpodobně na vrcholu
03.08.2022 13:50
Jak poukazuje Bloomberg, zisky obchodovaných ropných společností v pos...
Rozbřesk: Dovozy ruské nafty do Evropy vzrostly, šéfka americké Sněmovny na Tchajwanu
03.08.2022 9:04
Jak se dnes a denně přesvědčujeme, zbavit se závislosti na ruských kom...
Reuters: Skupina OPEC+ se dohodla, že v září zvýší těžbu o 100.000 barelů denně
03.08.2022 15:19
Skupina producentů ropy OPEC+ se dnes dohodla, že v září zvýší cílovo...
Ukrajina zastavila tranzit ruské ropy jižní větví ropovodu Družba
09.08.2022 14:06
Ukrajina od 4. srpna zastavila tranzit ruské ropy jižní větví ropovod...

Váš názor
  •  
    11.08.2022 10:46

    Muze mi nekdo vysvetlit, proc na slovensko a madarsko uz tece ale do cr ne? Nejedna se o stejne trubky? A pro je tedy v nadpise ze dodavky obnoveny i do cr ale v textu je ze do cr ne? Opravdu nerozumim a tezko se dohledat relevantnich informaci. Dekuji
    Vera
    •  
      11.08.2022 11:40

      Protože oni zaplatili a my zase jenom řešíme. https://www.novinky.cz/domaci/clanek/cesko-jako-jedine-problem-s-druzbou-nevyresilo-ropa-netece-40405397#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
      vladik
  • Jazykolam
    10.08.2022 16:13

    Autorovi na Patrii patří dík za to, že v příspěvku vynechal název ukrajinského operátora, který vypnul kohoutek - Ukrtransnafta, je totiž strašný.
    Ullsperger
    • Re: Jazykolam
      10.08.2022 21:24

      no jasně všichni na Ukrajině doufají, že zmrznem a přijdem na pomoc dobývat Krym. Ale tipuji, že se spíše všichni raději dohodnou s Ruskem než s Ukrajinou. Tedy vyjma nás a Poláků. :) Vůbec tomu nerozumím. Rusa drtíme sankcemi a on stále nám dodává klíčové zdroje sice méně ale dodává Ukrajinec natvrdo zavře kohoutky :D No není důležité co říkáš, ale co děláš.
      Rv
      •  
        11.08.2022 12:09

        PS: "ukrajinec zavřel kohout": může jít o ukrajinskou představu, že netekoucí ropa půjde u veřejného mínění střední Evropy na vrub Rusům. Osobně si myslím že ne, že jde o spíš primitivní způsob uvažování. Podobný, který dokáže vymyslet název podniku Ukrtransnafta.
        Ullsperger
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení