Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSOB v pololetí: Rostoucí zisk a kvalita úvěrů, růst vkladů i investic. Občané i firmy investují do nových energetických řešení

ČSOB v pololetí: Rostoucí zisk a kvalita úvěrů, růst vkladů i investic. Občané i firmy investují do nových energetických řešení

11.08.2022 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Skupina ČSOB zveřejnila výsledky hospodaření za první letošní pololetí. Meziročně rostly objemy úvěrů, vkladů i aktiv pod správou. Čistý zisk dosáhl 10,1 miliardy korun a byl meziročně vyšší o 52 procent. Celkový objem úvěrů meziročně stoupl o 8 procent na 871 miliard korun, celkových vkladů o 21 procent na 1400 mld. .  Skupina zaznamenala v prvním pololetí 2022 vysoký zájem občanů i firem o investování do udržitelných energetických řešení. 

Hospodářské výsledky za 1. pololetí 2022 přehledně

• Čistý zisk skupiny ČSOB činil 10,1 mld. (meziročně vyšší o 52 %). Celkový objem úvěrů byl 871 mld. (meziročně vyšší o 8 %).
• Objem úvěrů na bydlení dosáhl 500 mld. (meziroční nárůst o 6 %).
• Objem celkových klientských vkladů narostl na 1 177 mld. (meziročně o 5 %). Vklady celkem dosáhly 1 400 mld. (meziroční růst o 21 %).
• Objem aktiv pod správou činil 286 mld. (meziročně více o 6 %).
• Provozní výnosy byly 23,3 mld. (meziročně vyšší o 42 %).
• Provozní náklady bez bankovních daní činily 9,8 mld. (meziroční zvýšení o 9 %).
• Kapitálová pozice je silná a likvidita vynikající. Kapitálový poměr Tier 1 byl na konci pololetí 18 %.
• Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci června 1,78 %.

„Tyto výsledky jsou dobrou zprávou o stavu české ekonomiky, firem i domácností v prvním pololetí. Potvrzují, že naši klienti zůstávají aktivní. Zaznamenali jsme zvýšené investice podniků i jednotlivců do energeticky úsporných a udržitelných řešení, včetně bydlení. Klienti jsou u nás vždy na prvním místě a zejména v situaci, jako je zvyšující se inflace, jdeme svým klientům naproti a nabízíme jim pomoc v jakékoliv životní situaci,“ říká generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek. „Na růstu naší ziskovosti se podílely zejména čisté úrokové výnosy, u nichž se projevil vývoj tržních úrokových sazeb a nižší ekonomická aktivita v loňském prvním pololetí ovlivněném pandemií covid-19. Celkový objem úvěrů narostl o 8 % a jejich kvalita byla nadále výborná. Naše kapitálová pozice a likvidita se drží na vynikající úrovni,“ dodává Aleš Blažek.

Výsledky ČSOB za 1H22

Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 61 % a počet transakcí o 46 %. Pro firemní klientelu skupina vytvořila síť specializovaných poboček s komplexní nabídkou servisních a obchodních služeb. "S Českou poštou jsme v červnu završili pět let exkluzivního partnerství, ČSOB Poštovní spořitelna má nově modré logo. Aplikaci ČSOB DoKapsy jsme rozšířili o placení za MHD v Praze a okolí a službu Výlety. Obdrželi jsme čtyři ocenění Sustainable Finance Awards 2022 od magazínu Global Finance. Magazín Global Finance zvolil ČSOB nejlepší bankou v České republice pro rok 2022. Získali jsme řadu ocenění v rámci tradiční soutěže Zlatá koruna 2022," uvádí dále zpráva ČSOB k výsledkům hospodaření.

Výsledky ČSOB za 1H22

Firmy investují do energetické soběstačnosti

Firemní klienti stále více investují do úsporných energetických řešení, obnovitelných zdrojů a posílení energetické nezávislosti. Objem korporátních úvěrů stoupl meziročně o 17 %. „Investování do udržitelnosti a soběstačnosti se rozhodně vyplatí, protože firmám a podnikatelům v důsledku snižuje náklady a zvyšuje jejich konkurenceschopnost a odolnost v krizových situacích. Pro firmy je důležité také to, že mají k dispozici i velký objem dotací, v jejichž zprostředkování jsme lídrem českého trhu,” poukazuje Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví.

Téměř dvoutřetinový růst mobilního bankovnictví

Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 61 % a počet transakcí o 46 %. Stále důležitější součástí aplikace je virtuální asistentka Kate, která zvládne lidem pomoci už ve více než stovce situací a poradit v téměř 500 oblastech. Nově vyplní například platební příkaz nebo rozdělí a sdílí platbu pomocí QR kódu, změní limit na kartě, zřídí cestovní pojištění. Dále upozorní na konec platnosti občanského průkazu, nastaví automatickou splátku kreditky nebo sjedná a zprostředkuje úvěr. „Rozvoj digitálních produktů a služeb a přesun zákazníků do online prostředí je i v postcovidové době vysoký, protože všem kategoriím klientů zvyšuje pohodlí a šetří čas i peníze,” doplňuje Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail.

Hypotéky na úsporné bydlení hitem

Růst objemu úvěrů na bydlení, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, meziročně výrazně zpomalil. Poptávku utlumily jednoznačně vyšší sazby úvěrů na bydlení a zpřísnění pravidel pro hypotéky ze strany České národní banky. Na druhou stranu prudce stoupl zájem o zvýhodněné hypotéky na úsporné bydlení, jejichž prodej se meziročně více než zdesetinásobil. „Stoupající tržní úrokové sazby jsou současnou realitou trhu a promítnou se i do úvěrů, které čeká refixace. Přestože při posuzování úvěruschopnosti každého klienta zvažujeme i jeho finanční rezervu, v situaci, kdy rostou ceny energií a s případnou vyšší úrokovou sazbou i splátky hypoték, platí o to více, že v případě očekávaných problémů se splácením úvěru obecně je potřeba to s bankou řešit dostatečně dopředu. Je i naším zájmem nalézt v takových situacích řešení, které bude v daném případě oboustranně nejvhodnější,“ uvádí Jan Sadil.

Objem celkových vkladů klientů vzrostl o 5 % a objem aktiv pod správou o 6 %. Objem majetku v podílových fondech stoupl o desetinu.

Udržitelnost,odpovědnost a pomoc Ukrajině

Meziročně jsme snížili naši uhlíkovou stopu o 76,2 % oproti roku 2015. Věnujeme se vzdělávání dětí na školách v oblasti finanční gramotnosti a digitální bezpečnosti. Jen za posledních deset let v rámci programu ČSOB pomáhá regionům jsme investovali do podpory neziskových projektů po celém Česku 423,9 milionu korun. Skupina ČSOB patří k největším plátcům daní, za rok 2021 odvedla na dani z příjmu právnických osob 2,2 miliardy korun.

„Celá naše skupina ČSOB pokračovala v aktivní pomoci lidem z Ukrajiny. I nadále pomáháme a pomoc směřujeme k obnově Ukrajiny a podpoře obyvatel. Díky společné sbírce s Člověkem v tísni se nám podařilo přispět 58 milionů korun na pomoc ukrajinským lidem. Prostřednictvím účtů s příspěvkem jsme podpořili uprchlíky částkou převyšující 250 milionů korun. Stále je také k dispozici informační linka v ukrajinštině. Kvůli rozhodnutí Ukrajinské národní banky jsme ovšem museli ukončit příjem ukrajinských hřiven,“ sděluje k pomoci uprchlíkům Aleš Blažek.

 
 

Skupina ČSOB je vedoucím účastníkem na bankovním trhu v Česku. Motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušuje a zkvalitňuje obsluhu svých klientů v online prostředí i na pobočkách. Služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Staví na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či ČSOB Poštovní spořitelna přes pojištění od ČSOB Pojišťovny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytuje všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

V oblasti bydlení je ČSOB největším poskytovatelem úvěrů v Česku. Díky Hypoteční bance a ČSOB Stavební spořitelně, které jsou částí skupiny ČSOB, jejich celkový objem dosahuje cca 500 miliard korun. Cílem je nabídnout klientům veškeré služby spojené s bydlením jednoduše a pod jednou střechou – od úvěrů na bydlení, po hypotéky, stavební spoření a související služby jako je pojištění hypotéky, nemovitosti apod.

 
 
 
 

Čtěte více:

Skupina ČSOB ve čtvrtletí zvýšila čistý zisk na 4,6 mld. Kč. Pomohl zájem o firemní úvěry
12.05.2022 14:00
Skupina ČSOB v prvním čtvrtletí zaznamenala čistý zisk ve výši 4,6 mil...
Index ČSOB: Investiční nálada firem a podnikatelů v Česku se zhoršila
01.06.2022 11:02
Investiční nálada firem a podnikatelů v Česku se zhoršila. Podniky vli...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení