Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tance kolem daně z nadměrných zisků pokračují: Dle Pirátů byla shoda na účinnosti už za 2022 a chtějí nižší sazbu

Tance kolem daně z nadměrných zisků pokračují: Dle Pirátů byla shoda na účinnosti už za 2022 a chtějí nižší sazbu

21.10.2022 16:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Piráti trvají na tom, aby se chystaná daň z mimořádných zisků týkala i letošního roku. V tiskovém prohlášení to dnes uvedla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve středu oznámil, že se vláda kloní k tomu, aby daň platila od roku 2023. Richterová i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) přitom předtím informovali o koaliční dohodě na tom, že se daň bude týkat i letoška. Podle Richterové se na účinnosti daně už pro rok 2022 shodlo na úterním jednání všech pět stran koalice včetně Stanjury.

Mimořádná daň se má vztahovat na některé energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky. Podle odhadů ministerstva financí by příští rok měla vynést 85 miliard korun, dalších 15 miliard korun mají přinést evropské cenové stropy pro výrobce energií. Výnosy chce kabinet využít k pokrytí nákladů na zastropování cen energií, které začaly růst v důsledku konfliktu na Ukrajině.

Piráti chtějí kvůli situaci koaliční jednání. "Prosazujeme účinnost daně už pro rok 2022, nižší sazbu a osekání výjimek pro banky, aby měla daň skutečný efekt a díky tomu se pomohlo lidem," uvedla Richterová. Na tom, že se daň bude týkat i tohoto roku, byla podle ní jednomyslná shoda v úterý. "Na nejvyšším setkání vládních stran, tzv. K5, to odsouhlasil i ministr financí," uvedla.

Piráti podle Richterové trvají na tom, aby platila domluvená varianta, proti které neměl výhrady ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) ani Legislativní rada vlády. Připomněla, že shodu koalice vedle ní potvrdili i Jurečka či předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. "U návrhu byla jednomyslná shoda za všechny bez jakýchkoli 'ale', výhrad nebo podmínek," doplnila Richterová.

Stanjura několik hodin po zveřejnění plánu Richterovou a Jurečkou řekl, že se vláda kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023. Zavedení daně kabinet podle něj spojí s daňovým balíčkem, který čeká druhé čtení ve Sněmovně. Podle Stanjury předtím někteří ministři podlehli novinářským dotazům a zveřejnili neschválené varianty. "Mně přijde ta komunikační linka, že vláda nejdřív rozhodne a pak informuje, vysvětluje, obhajuje, lepší než pouštět do prostoru několik variant a teď spekulovat, ke které se vláda přikloní," řekl. V pozdějších rozhovorech mluvil o chybě v komunikaci.

Úmysl projednat chaos kolem daně ve Sněmovně vyjádřilo ve čtvrtek opoziční hnutí ANO. Pokud v úterý neprosadí téma jako bod jednání, chce svolat mimořádnou schůzi. Podle premiéra Fialy (ODS) situace vznikla kvůli špatné komunikaci. Proto trvá na tom, že by měly být oznamovány až závěry jednání, nikoli jeho průběh.

Kromě účinnosti pro rok 2022 navrhují Piráti nižší sazbu 40 místo 60 procent. Stávající sazba je podle Richterové příliš vysoká a motivuje k daňové optimalizaci. "Současně žádáme, aby byl zachován rovný přístup a nebyly z dočasného zdanění selektivně vyjmuty některé banky, ale aby byla nastavena jasná a férová pravidla pro všechny," uvedla.

 

Čtěte více:

Návrh na zdanění mimořádných zisků bank je neefektivní a nesystémový, sdělila Česká bankovní asociace
06.10.2022 10:09
Návrh ministerstva financí (MF) na zdanění mimořádných zisků šesti nej...
Vládní koalice chce platnost mimořádné daně už ze zisků roku 2022. Akcie ČEZ reagují poklesem o 5 %
19.10.2022 10:47
Připravovaná daň z mimořádných zisků by měla platit i pro letošní rok....
Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil... Vláda chce daň z neočekávaných zisků od roku 2023
19.10.2022 16:07
Vláda se kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2...
Jan Cepák: Návrh windfall tax už na letošní zisky ČEZ byl pro investory šok. Odcházet z ČEZ na 700 Kč je škoda
19.10.2022 16:14
Možnost uvalit mimořádnou daň na zisky ČEZ už za letošní rok byla pro ...

Váš názor
  •  
    21.10.2022 18:46

    Jeli v parlamentu ještě nějaký zbytek konzervativní pravice, musí začít tlačit na rekonstrukce kabinetu bez další účasti pirátů... Pokud ne, je to na nás, udělat vše pro pád této vlády. Ohrožuje předvídatelnost, důvěryhodnost a bezpečnost ČR.
    First Knight
    •  
      24.10.2022 7:34

      No a alternativa bude jaká? Alenka z říše divů......si nevybereš.....
      abc1
    •  
      21.10.2022 22:53

      Bohužel 5K mi už začínají připomínat minulou Burešovu vládu i když jsem je volil a byl šťastný z náhodného úspěchu (dezoláti měli víc hlasů, ale nakonec o dost méně mandátů kvůli 5% klauzuli), která často každý den plácala něco úplně jiného a celkově hlavně sypala z rostoucího dluhu, konala nesmyslné noční tiskovky atd. Tyto zmatky jsou sami o sobě snad i horší než třeba ne úplně optimální rozhodnutí o odsátí pěněz z firem. Já bych asi jako první vrátil danění superhrubé mzdy a posunul limit odchodu do důchodu, to ale zrovna není populární řešení.
      karel304
    •  
      21.10.2022 19:01

      Zase ale chtejí 40 místo 60 a neselektovat banky.
      Velkamedvědice
      • WFT
        21.10.2022 19:34

        Nejsem příznivce účelové daně, zejména, když si stát může v podstatě celou požadovanou částku stáhnout přes dividendy a logicky i daň z příjmu právnických osob (DPPO), které by v segmentu adresátů WFT výrazně vzrostla a ještě přitom mimochodem zhodnotí (s péčí řádného hospodáře) svůj 70 procentní podíl v ČEZu. K tomu může navíc využít "stanovení" stropu nad 180e dle dojednaných podmínek EU a stanovit kolik si z toho stropu vezme (teoreticky až 100pct). Pokud ovšem (a vzhledem k okolnostem) na koncept WFT přistoupíme, tak i to beru (osobně, bych preferoval "plošný" růst jiných daní), ale zas platí elementární věci jako transparentnost, předvídatelnost, zohlednění inflace, klouzavý poměr předchozích zisků a daň nesmí zjevně podnikatelsky demotivovat (tj. DPPO 19pct + WFT 60pct je nesmysl) a už vůbec ne zvažovaná retroaktivita zveřejněná dva měsíce před koncem roku. V případě energetiky je pak navrhované řešení defakto znárodněním tj. kombinace 1. WFT 60pct + 2. stropy dle EU 180e + 3. další snížení těchto stropů dle typu zdroje (jádro, HÚ, ČÚ, FVE..). Krom toho, to vypadá, že u výrobců ele EU toto řešení EU ani nepřipouští (!) a tady už se šije paragrafové znění jehož procesní schvalování na půdě PSP ČR je brutálním znásilněním tedy, zcela nová daň schvalovaná jako přílepek k úplně jinému dokumentu bez řádného projednání v jednotlivých "čteních"... Zimbabwe.
        First Knight
        • Re: WFT
          21.10.2022 21:56

          Je First Knight Michal Šnobr?
          Pásek
        • Re: WFT
          21.10.2022 19:41

          Reagoval jsem věcně na fakt, že si vypíchl piráty faktem, že tyhle dvě položky navrhují relativě spravedlivěj, než je obecný návrh.
          Velkamedvědice
          • jj věcně...
            21.10.2022 19:49

            Ano, spravedlivěji, ale za cenu RETROAKTIVITY, ztráty důvěry v kap. trh, dále za cenu potenciálních žalob a arbitráží a fatálního snížení hodnoty státního podílu. Krom toho piráti už vůbec neřeší tu paskvilovou trojkombinaci, která má dopadnout zejména na ČEZ... pak je otázkou, zda slovo "spravedlivěji" je to vhodný :)))
            First Knight
            • Re: jj věcně...
              21.10.2022 20:02

              Dodal sem zo pro objektivitu. Jinak retroaktivita možná v Eropě v tomhle případě bude. Teoreticky by me zajímal tozdíl v zisku obou variant. Nicméně se Stanjura vyjádřil, že i v rámci právní čistoty 2022 otevírat nebudou. Pořá je tu možnost, že WFT nebude vůbec.
              Velkamedvědice
              • VM
                21.10.2022 20:17

                jj, chápu. Kéž by nebyla :) a díky za reakci. btw. daně z příjmu jsou zatím v kompetenci národních států, ta teoretická retroaktivita v EU se podle mě týká těch stropů 180e (což "oficiálně" není daň) nikoli WFT, to je něco úplně jiného... Ačkoli to Stanjura neustále zamlžuje a záměrně zaměňuje "evropské řešení" tedy stropy+jejich možné snížení na národní úrovni dle výrobního mixu s tou vlastní WFT (která je komplet celá navíc a dost možná i v rozporu).
                First Knight
        • nový slogan
          21.10.2022 19:39

          ... "Nic není nemožné! 5K"
          Kočičák
      • a není to super?
        21.10.2022 19:27

        ... to je stejné, jako když někoho okrade kapsář a okradený řekne: "On byl hodný, ukradl mi jen peněženku, ale hodinky mi nechal."
        Kočičák
        • Re: a není to super?
          21.10.2022 19:29

          Ty nějak nejseš schopen vnímat kontexty a realitu.
          Velkamedvědice
          •  
            21.10.2022 19:34

            ... realita je taková, že chtějí okrást minority v kontextu, že je neokradou zas až tolik.
            Kočičák
            •  
              21.10.2022 19:43

              A proč mě to píšeš?? Píšeš to pořád dokola. Já měl technickou poznámku ke kolegovi.
              Velkamedvědice
              •  
                21.10.2022 19:49

                ... protože chci stejně jako Ty, okomentovat každý Tvůj komentář. Super, ne?
                Kočičák
                • Kočka
                  21.10.2022 20:05

                  Tak to jo. Tak díky za info. Nicměně se mmýlíš. Spočítej si počet tvých komentářu a počet mých reakcí.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Kočka
                    21.10.2022 20:18

                    ... kdysi jsem Ti psal, že se s Tebou nechci dohadovat a Ty jsi to nějakou dobu respektoval. Ale pak jsi z nějakého důvodu začal útočit na každý můj komentář. Tak co jsi čekal?
                    Kočičák
                    • V pořádku
                      21.10.2022 21:23

                      Je svoboda slova.
                      Velkamedvědice
  • Zase za to mohou populité v čele s Babišem
    21.10.2022 17:05

    Populistické předchozí vlády vytvořily socialistické ovzduší se zlými Američany, bruselany, podnikateli, Němci i bankami. Fialova vláda se asnaží ubalancovat vše v rámci sociálního smíru,a le je to těžké. Každý rozumný člověk vidí, že to bude bolet, že válka potrvá dlouho, že nás bude hodnš stát a že lidé budou v ulicích řvát, že chtějí pomoci. ve skutečnosti ale není žádný děd Vševěd a musíme se tím protrpět.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Zase za to mohou populité v čele s Babišem
      24.10.2022 14:48

      Předchozí populistické vlásy vytvořily socialistické ovzduší a současná pravicová vláda ho na základě toho chce zavézt....Nejde přece o to, že něco bude bolet, ale o to jakým způsobem s akcionáři vláda zachází. Jako s povlem, s dovolením.
      waits
    • Re: Zase za to mohou populité v čele s Babišem
      21.10.2022 18:59

      Přesně.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení