Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Airbnb po silném létě očekává zpomalení rezervací. Akcie po výsledcích zamířily dolů

Airbnb po silném létě očekává zpomalení rezervací. Akcie po výsledcích zamířily dolů

02.11.2022 10:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, zveřejnila horší než očekávaný výhled na závěrečný kvartál a její akcie proto po úterním uzavření burzy oslabily. Zisk ve třetím čtvrtletí se ale zvýšil o 46 procent na 1,2 miliardy dolarů a překonal odhady analytiků. Airbnb varovala, že poptávka po rezervacích pravděpodobně zpomalí a zmínila negativní vliv silného dolaru na své podnikání. Akcie v pre-marketu oslabuje o 6 %.

Na čtvrté čtvrtletí vykreslila Airbnb neuspokojivý výhled rezervací, který naznačuje, že se preference spotřebitelů přesouvají od dražších pronájmů, kterým se během pandemie dařilo, zpět do městských a přeshraničních destinací. Platforma pro sdílení bytů ze San Francisca očekává, že tempo rezervovaných nocí a zážitků se ve čtvrtém čtvrtletí „lehce zmírní“ ve srovnání s 25% růstem ve třetím čtvrtletí.

Airbnb také uvedla, že očekává, že se průměrná cena za den v tomto čtvrtletí sníží kvůli silnému dolaru a přesunu lidí zpět do měst, kde jsou ceny nižší kvůli ubytování na menší ploše. Společnost předpovídá tržby za čtvrté čtvrtletí ve výši 1,80 miliardy až 1,88 miliardy dolarů, přičemž spodní hranice tohoto rozmezí je pod odhadem Wall Street 1,86 miliardy dolarů. Utlumený výhled přichází poté, co Airbnb v létě zaznamenalo své nejvyšší příjmy a nejziskovější čtvrtletí vůbec.

Generální ředitel Brian Chesky a další manažeři v tomto odvětví po dvou letech omezení Covid-19 sázeli na zvýšenou letní poptávku po cestování, což se vyplnilo. Cestující mířili do oblíbených turistických destinací navzdory výpadkům na letištích a rušením letů, což zvedlo ceny letenek.

Tržby ve třetím čtvrtletí vyskočily o 29 % na 2,88 miliardy USD a společnost měla čistý zisk 1,2 miliardy USD, což překonalo odhady analytiků. Ale počet zarezervovaných nocí a zážitků činil 99,7 milionu, čímž zaostal za odhadem analytiků 99,9 milionu rezervací. Airbnb uvedla, že průměrná denní cena za pronájem se ve třetím čtvrtletí zvýšila o 5 % oproti předchozímu roku.

Cestovatelé však mohou za rostoucími cenami udělat čáru a někteří hostitelé již začínají pozorovat pokles rezervací na zbytek roku. To by mohlo být způsobeno inflací, která v USA dosahuje 40letého maxima a která tlačí ceny pronájmů mimo finanční dosah, a také skutečností, že na platformě je nyní mnohem více hostitelů, než bylo před pandemií, což vede k přebytku nabídky. A také některá velmi oblíbená místa, která zaznamenala boom, když lidé využívali možnost práce odkudkoli, začínají pociťovat klid. Například obsazenost v Lake Tahoe klesla ve druhém čtvrtletí o 20 % a o 18 % ve srovnání s loňským rokem, podle údajů sestavených společností AirDNA. Airbnb by také mohlo začít čelit opětovné konkurenci hotelů, které se po vypuknutí pandemie vrací do hry, napsali analytici Bloomberg Intelligence Mandeep Singh a Damian Reimertz napsali v komentáři před zveřejněním výsledků.

01

V dopise akcionářům ale zůstal generální ředitel Chesky optimistický. "Bez ohledu na makroekonomickou nejistotu věříme, že máme dobrou pozici pro další cestu vpřed," řekl. Poptávka hostů zůstává silná, řekl Chesky a dodal, že dlouhodobé pobyty a cestování mimo město, což pomohlo Airbnb prosperovat během pandemie, „tu zůstanou, protože miliony lidí našly flexibilitu v tom, kde žijí a pracují“. I když čím dál více společností vyžaduje, aby se zaměstnanci vrátili do kanceláře, Airbnb uvedla, že počet nocí rezervovaných pro dlouhodobé pobyty zůstal ve třetím čtvrtletí stabilní oproti předchozímu roku na 20 % z celkového počtu.

Po letech pandemie, kdy měli cestovatelé tendenci zůstávat blízko domova, se hrubý počet rezervovaných nocí v zahraničí ve třetím čtvrtletí zvýšil o 58 %, zatímco počet rezervovaných nocí ve městech vzrostl oproti předchozímu roku o 27 %, uvedl Airbnb.

Airbnb letos v létě odměnilo akcionáře vyhlášením programu zpětného odkupu ve výši 2 miliard dolarů, což také pomohlo kompenzovat ředění ze zaměstnaneckého akciového programu. Ke konci září společnost odkoupila akcie za 1 miliardu dolarů.

Airbnb je první z velkých cestovních společností, která tento týden oznámila své příjmy. Následovat bude Booking Holdings, která bude reportovat dnes, a společnost Expedia Group ve čtvrtek.

I přes silný výkon v létě investoři trestají bohatě naceněné technologické akcie, když jdou úrokové sazby nahoru a Wall Street se obává možné recese. Akcie Airbnb letos klesly asi o 35 % ve srovnání s poklesem o 47 % a 22 % u konkurenčních Expedia a Booking.

02

Zdroj: Bloomberg, ČTK, Patria

 

Čtěte více:

Sony zvýšila ve čtvrtletí provozní zisk o osm procent, zvedla výhled
01.11.2022 9:40
Japonský výrobce elektroniky Sony Group zvýšil ve druhém finančním čtv...
Toyotě kvůli růstu nákladů a nedostatku čipů klesl čtvrtletní zisk o 25 procent
01.11.2022 9:47
Japonskému výrobci aut Toyota Motor Corp. klesl ve druhém fiskálním čt...
BP přebírá štafetu v obřích ziscích energetik. Těžařská společnost ho více než zdvojnásobila, oznámila zpětný odkup
01.11.2022 9:51
Britská energetická společnost BP zvýšila ve třetím čtvrtletí zisk na ...
Rafinační marže ženou zisky nahoru. Komentář k výsledkům Marathon Petroleum
01.11.2022 12:31
Třetí kvartál roku se co do rafinačních marží trochu uklidnil, pořád v...
Pfizer navýšil ve třetím kvartálu čistý zisk i celoroční výhled tržeb z prodeje vakcíny proti covidu
01.11.2022 13:00
Americké farmaceutické společnosti Pfizer, která patří k hlavním dodav...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.