Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Propad Mety by mohl být znamením, že éra nepřemožitelného Big Techu skončila

Propad Mety by mohl být znamením, že éra nepřemožitelného Big Techu skončila

04.11.2022 6:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Když klesne velká akcie jako společnost Meta Platforms 27. října o téměř 25 %, jsou často investoři vyzýváni k tomu, aby se na její výkonnost dívali z dlouhodobého hlediska. V tomto případě to ale sotva pomůže. Kdybyste si koupili Meta před pěti lety, kdy se index S&P 500 vyšplhal o 45 % a kdy byla společnost ještě známá jako Facebook, měli byste ztrátu asi 49 %. Meta nejenže vymazala své zisky z pandemie, ale také se vrátila na úrovně z roku 2015.

Meta je součástí skupiny FAANG, což je zkratka pro skupinu zdánlivě neporazitelných technologických obrů. Spolu s bývalým Facebookem se sem řadí Amazon.com, Apple, Netflix a mateřská společnost Googlu Alphabet. Navzdory jejich vysokému ocenění považovalo mnoho investorů tyto akcie za bezpečnou investici, protože zachytávaly velkou část růstu ekonomiky – od maloobchodu, přes zábavu, až po chytré telefony – a zároveň měly silné bilance a obrovský rozsah, kterými odradily své soupeře. I dnes tvoří tato skupina více než 13 % tržní hodnoty indexu S&P 500, ale zdá se, že příběh FAANG je u konce.

Příběh Mety je vystaven na rostoucí skepsi ohledně zaměření generálního ředitele Marka Zuckerberga na metaverzum a na změně názoru investorů na sliby společnosti o dlouhodobém růstu. „Investoři mají krizi důvěry v růst,“ domnívá se Gene Munster, spoluzakladatel Loup Ventures, technologické investiční firmy. Velcí technologičtí investoři přijímají myšlenku, že zpomalení „může trvat roky“.

Obavy investorů o Meta rostou už měsíce. V únoru utrpěla společnost nejhorší jednodenní propad ocenění v historii amerického akciového trhu a vymazala více než 251 miliard dolarů poté, co oznámila pokles denních aktivních uživatelů Facebooku.

Katalyzátorem říjnového propadu byl další ponurý report o výsledcích, který ukázal pokles příjmů. Ale kromě toho se Meta zavázala utratit ještě více na investice do technologického hardwaru, aby usnadnila svůj posun směrem k metaverzu. V komentáři pro analytiky Zuckerberg řekl, že společnost odvádí na metaversu vůdčí práce a že „je často potřeba několik verzí každého produktu, než se stane mainstreamem“.

Stále tu jsou ale dlouhodobí optimisté. Munster říká, zda sociální média učiní další krok mimo mobilní zařízení, bude zde schopno dominovat jen několik společností „a oni jsou jednou z nich“. Nicméně reakce akcionářů byla zatím jasná. Nechtějí hazardovat s další velkou sázkou, jejíž návratnost by mohla trvat roky, a chtějí lepší výkon hlavních značek sociálních médií. To je přístup založený na zdravém rozumu, který však nebyl na Big Tech vždy aplikován.

Netflix původně posílal DVD poštou, pak přešel na streamování, a nakonec se stal hollywoodský hráč konkurující Waltu Disney. Amazon prodával knihy, pak se z něj stal maloobchodní kolos, cloudový technolog a chytrý domácí reproduktor. Facebook byl stránkou pro vysokoškoláky, pak zpravodajským kanálem a poté se přeměnil v mobilní médium se zprávami, fotografiemi a videem.

„Facebook se ukázal jako úspěšná společnost, která začala s ničím a získala všechno,“ řekl Marshall Front, investiční ředitel Front Barnett Associates. „Otázka zní, zda to dokáže udělat znovu? A je tu hodně skepticismu."

Tato ostražitost může částečně pramenit z toho, jak spekulativní je metaverzum, zatímco se jádro stávajícího podnikání zpomaluje. Meta vykázala v letech 2013 až 2021 průměrný roční růst tržeb asi 42 %. V letošním roce se očekává, že tržby společnosti klesnou o 1 %, podle průměru odhadů analytiků sestavených agenturou Bloomberg. Ze strany TikToku čelí nelítostné konkurenci a obavám z toho, že inzerenti budou v možné recesi dále snižovat výdaje, což zasáhlo i další společnosti v oblasti sociálních médií - Snap letos klesl o 79 %.

Ztráta důvěry investorů však byla umocněna skokem úrokových sazeb poté, co se Fed pokouší udržet vysokou inflaci na uzdě. A právě rostoucí sazby mohou mít obzvláště silný dopad na technologické společnosti, protože jejich ocenění je založeno na příslibu větších zisků v budoucnosti. Pro určení současné hodnoty zisků, které mají být teprve dodány, se používá diskont pomocí úrokových sazeb. Čím vyšší jsou tedy sazby, tím menší je dnešní hodnota budoucích zisků. Obecněji řečeno, když jsou sazby vyšší, nemusí být investoři ochotni zaplatit tolik, aby vsadili na méně jisté, vzdálenější zisky.

Samozřejmě to není poprvé, co se ceny akcií technologických gigantů ocitly pod palbou. Na začátku pandemie v roce 2020 se propadly skoro se všemi ostatními tituly, načež se vyšplhaly do nových výšin a vyšly jako vítězi v uzamčené ekonomice. Také klesly, když Fed naposledy zvýšil úrokové sazby na konci roku 2018, což vyvolalo obavy z potenciální recese. A i tehdy během několika měsíců opět narostly.

07

Tento výprodej ale trvá už jedenáct měsíců a je jen málo známek, že jsme blízko konce. Inflaci se stále nepodařilo dostat pod kontrolu a představitelé Fedu naznačili, že nepoleví, dokud se ceny více neochladí. Valuace jsou levnější, ale kupující stále nelákají. Meta se několik let po první veřejné nabídce v roce 2012 obchodovala s více než 50násobkem předpokládaných zisků. Nyní je na devítinásobku, podobně jako výrobce spotřebičů Whirlpool.

Ke změně by mohlo dojít s posunem makroekonomiky, ale zatím jsou investoři ostražití. „Investoři se ptají, zda orientace na metaverzum zabránil společnosti vyčlenit ještě více kapitálu na jiné oblasti růstu,“ říká Scott Kessler, vedoucí globálního sektoru technologií v investičním výzkumu Third Bridge. "Udělali obrovský závazek a možná je příliš velký, příliš brzy."

Zdroj: Bloomberg

 

 

Čtěte více:

Meta Platforms sníží počet zaměstnanců. Éra rychlého růstu je u konce, prohlašuje Mark Zuckerberg
30.09.2022 11:27
Vůbec poprvé od založení společnosti Facebook v roce 2004 bude sociáln...
Čtvrtletní zisk internetové firmy Meta klesl o polovinu. Akcie po slabé prognóze ztrácely i přes 20 procent
27.10.2022 8:18
Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms, která je m...
Výsledky Meta: Cashflow obětován na oltář virtuální reality
27.10.2022 12:13
Akcie Meta v bezprostřední reakce na oznámení posílily asi o 10 %, avš...
Branislav Soták: Meta živí velmi drahý sen svého zakladatele (nová cílová cena Patrie)
01.11.2022 15:15
Přestože letní valuace Meta Platforms vypadala rozumně, do čísel se ne...

Váš názor
  • Bublina Facebook
    04.11.2022 7:51

    Facebook je dalším skvělým příkladem šílené bubliny. Když jsem učil na Harvardu, tento nezajímavý studentík udělal jen další kopii online chatovacího prográmku, kterých už přes 10 let tehdy bylo fakt hodně. Tento se stal vlivným proto, že Harvard má schopnost šířit memy a zvyky všude možně. Každopádně životaschopnost nejen tohoto konkrétního prográmku, ale i celé kultury sedění u stupidních fotek e-kontaktů na sociální síti, byla vždy diskutabilní. Mně riziko propadu připadalo vždy ohromné a navíc řada podobných firem ani nebyla nikdy v zisku. Teď Zuckerberg vrazil celý ročník zisk do metaverza, což je jen další hra s augmentovanou realitou. V čem je o tolik lepší než třeba Pokémon Go, které "hraje" pár minut denně již pár let? Proč by měla být hodnota jeho verze takové hry o několik řádů vyšší než všechny ty podobné hry, které již existují dekády? Tím, že si Zuckerberg myslí, že snědl Šalamounův výkal? Trh se musí očistit od podobných hromad vzdušných zámků a pseudobohatství, které dává průměrným arogantním spratkům zdánlivé morální právo rozhazovat desítky miliard dolarů za zcela bezcenné věci.
    Lumídek
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů