Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš už do druhého kola voleb nepovede kontaktní kampaň. Dostal anonym s výhrůžkou smrtí

Babiš už do druhého kola voleb nepovede kontaktní kampaň. Dostal anonym s výhrůžkou smrtí

24.01.2023 15:16
Autor: ČTK

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň. Další výjezd po dnešku zatím expremiér v plánu neměl. Na tiskové konferenci v Praze dnes Babiš řekl, že obdržel anonymní dopis, v němž mu někdo vyhrožuje smrtí v případě, že ve volbách vyhraje. Věc nahlásil policii.

"Pokud Andreji vyhrajete prezidentské volby, vezmu si flintu a vydám se na svůj poslední lov. Toho 'raka' (rakovinu), co v sobě nosím, už stejně nepřemůžu, ale pořád se ještě mohu stát pro své syny hrdinou a svým vnoučatům zajistit lepší budoucnost. Buďto prohrajete, nebo zemřete, anebo odstupte, a tím si zachráníte nejen život, ale i čest," citoval Babiš z dopisu.

"Aktuální situace je už opravdu daleko za hranou toho, co jsem schopný pochopit. Vyostřuje se do šílených rozměrů, lidé už vyhrožují nejen mně, ale také mému nejbližšímu okolí," doplnil šéf hnutí ANO. Agresivita lidí podle něj stoupá i na volebních mítincích.

Petr Pavel, který je dle předvolebních preferencí pravděpodobnějších vítězem prezidentské volby, bezprostředně v reakci na tiskovou konferenci vyzval Babiše k uklidnění situace v Česku. „Důsledkem Vaší kampaně konflikt ve společnosti dosáhl kritické hladiny a musíme ho zmírnit, protože ubližuje všem. Ať vyhraje kdokoliv z nás, uvědomte si odpovědnost za to, v jakém stavu bude naše společnost po volbách. Vyzývám Vás proto, abyste neodkladně učinil následující kroky: 1. Stáhnout všechny reklamní materiály, kde používáte strach ze zatažení do války. 2. Omluvit se vojákům a jejich rodinám kvůli poškození jejich pověsti ve společnosti. 3. Veřejně vyslovit závazek neútočit a neeskalovat situaci v TV debatách, které budou sledovat miliony lidí.“ Stojí na sociálních sítích Petra Pavla.

Dnes večer se měl Babiš setkat s lidmi v Hradci Králové, kam chtěl jet i se svou ženou Monikou. "Až do voleb už nebudu mít žádnou kontaktní kampaň mezi lidmi," oznámil. "Omlouvám se svým podporovatelům, fanouškům a voličům, ale po událostech posledních dní je chci ochránit a nedávat nikomu záminku na nějaký agresivní a fyzický útok proti nim, ani proti mé rodině," dodal.

Policie také prověřuje Babišovo sobotní oznámení, že obdržel dopis s ostrým nábojem adresovaný jeho manželce. Expremiér tehdy novinářům řekl, že anonymní vzkaz byl plný urážek. V pondělí upřesnil, že dopis byl odeslán z Brna. Babišův protikandidát ve druhém kole volby Petr Pavel projevy nenávisti a hrozby Babišovi a jeho rodině odsoudil.

Výhrůžku násilím obdržela i Danuše Nerudová, jež v prvním kole volby skončila třetí a která před druhým kolem podporuje Pavla. "Bylo mi vyhrožováno vašimi příznivci, kteří mi dali ultimátum, abych odvolala svá slova, že jste zlo. Pokud se tak nestane, tak budu podle výhrůžek fyzicky napadena baseballovou pálkou. Předpokládám, že teď si dovedete i vy představit, jaké důsledky to pro naši rodinu má," vzkázala o víkendu Babišovi. Vyzvala ho, aby konečně vedl slušnou kampaň.

Babiš vyzval k respektování názorů ostatních a k zastavení nenávisti. Uvedl, že své podporovatele vždy prosil o to, aby se chovali slušně. Pavel dnes Babiše vyzval ke zklidnění situace ve společnosti. Vyčítá mu to, že vlivem jeho kampaně dosáhl konflikt kritické hladiny.

 

Váš názor
  • nenávistný generál
    25.01.2023 11:12

    Hold generál Pavel rozeštval lidí svou kampaní ve stylu "boj dobra se zlem..." Je neslýchaný jak si generál Pavel hraje na "dobrého a poctivého" a lidi kteří ho nevolí jsou ti zlí. Kampaň není vůbec vedená s ohledem na ekonomiku a potřeby lidí, ale čistě ideologicky, ale z ideologie se nikdo nenají. Mimochodem pokud jde o agresivní narušování setkání politiků s voliči, tak potíže dělají primárně voliči a stoupenci těch "liberálních" a tzv. demokratických stran. Dnešní liberálové jsou extrémisté a je potřeba se k tomu nějak postavit trvá to již léta.
    snb rulezz
    • Re: nenávistný generál
      25.01.2023 11:23

      No a Babiš to zase vede v rovině lží a pomluv.
      Želvák Burzovní (Gold!)
    • Nazdar RUskuLEZdoZadku!!!
      25.01.2023 11:22

      DESIBIL? chybelo nám tady to tvoje komoušsko proruské kvákání a hýkání. No nezklamals!!! Máš problém z toho, jak se chová tvůj idol opičák? Hele dneska řekl, že Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury nebude nikdy koaličním parterem hnutí ANO. A nebude ani ve vládě, protože nikdy natolik neuspěje ve volbách. Ve středečním předvolebním duelu prezidentských kandidátů to na Novinkách řekl šéf hnutí Andrej Babiš. TOTI NEVADÍ???? že i tebe zradil?????
      oradapoisson
  • Má co zasel
    24.01.2023 17:29

    Tak Babiš vede válku pomoci lží a strachu. A pak se diví, že se mu to vrací. Prostě a jednoduše- kdo co zaseje, to sklidí.
    Josef Anděl
  •  
    24.01.2023 16:50

    Cynismem je pokud generál žádá Babiše aby vyzval své příznivce ke klidu.
    juniper
    • co je na tom cynického?
      24.01.2023 19:29

      babiš se utrhl z řetězu a předvádí tady cirkus, který tato země doposud nezažila. Nechápu, kde se v babišovi bere tolik nenávisti, nebo je to závist? Když vidím, jak se chová v prezidentské kampani, jak lže, intrikuje, pomlouvá a plive. Stačil mě ten projev po tom, co zjistil, že pavel vyhrál, tolik pokrytectví a nenávisti v jednom člověku se jen tak nevidí. Při rovném souboji s pavlem by si ani neškrtnul, nebýt jeho PR založeném na pomluvách, lžích a svinstvech, na nenávisti zlobě a podrazáckém křiváctví. Na podplácení voličů, na nesplnitelných slibech a zoufalých falešných obvinění.
      oradapoisson
    •  
      24.01.2023 18:35

      Holt blbniut lidi válkou, jako Bureš, je morální dno.
      Velkamedvědice
    • Cynismus Petra Pavla
      24.01.2023 18:08

      v te jeho bezostysne urazlive "vyzve ke zklidneni situace" je pro Babise asi fakt brutalni agrese a nehorazna kampan a masakr moralnich hodnot straslivych rozmeru :) https://cs.wikipedia.org/wiki/Cynismus
      eple
    • Co Babiš zasel lží a strachem,
      24.01.2023 17:30

      to sklízí. Za to Pavel nemůže a má Pravdu. Může si za to Babiš sám...
      Josef Anděl
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení