Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česku patří druhá příčka v indexu klientského kapitalismu. Na první je Rusko

Česku patří druhá příčka v indexu klientského kapitalismu. Na první je Rusko

03.05.2023 17:02
Autor: ČTK

Na světě existují stovky miliardářů, o nichž se předpokládá, že jejich bohatství pochází převážně z "kamarádského" vztahu se státem. Nejvíce se tento tzv. crony capitalism, tedy klientelistický kapitalismus, projevuje v Rusku, kde se majetek miliardářů pocházející z úzkých přátelských vztahů se státem podílí na hrubém domácím produktu 19 procenty, vyplývá z indexu sledovaného časopisem The Economist. Druhá příčka v indexu klientského kapitalismu patří České republice s podílem na HDP více než 15 procent. V první pětici se dále umístily Malajsie, Singapur a Mexiko.

V současnosti se hodnota majetku kapitalistů s přátelským vztahem ke státu podle odhadů The Economist pohybuje kolem tří bilionů USD (63,9 bilionu Kč), což jsou zhruba tři procenta globálního HDP. Ještě před 25 lety činila jen 315 miliard USD, tedy jedno procento HDP. Na tomto růstu se zhruba 65 procenty podílela Amerika, Čína, Indie a Rusko. Celkem 40 procent bohatství těchto kapitalistů pochází z autokratických zemí.

The Economist ve svém výpočtu vychází z údajů časopisu Forbes, který téměř čtyři desetiletí zveřejňuje přehled světových dolarových miliardářů. V roce 1998 odhadl, že na světě je celkem 209 miliardářů s majetkem jeden bilion USD, což odpovídalo třem procentům globálního HDP. Letos bylo v žebříčku 2640 miliardářů s majetkem 12 bilionů USD, což je zhruba 12 procent HDP. Po zohlednění inflace je nyní v cenách z roku 1998 na světě 877 miliardářů s majetkem devět bilionů USD.

The Economist rozděluje zdroj majetku každého miliardáře na seznamu na sektory, které se snaží o získání renty, tedy lobbují u vlády za granty, dotace či celní ochranu, a sektory, které o získání renty neusilují. Snaha o získání renty je běžná v sektorech jako bankovnictví, stavebnictví, reality a přírodní zdroje, které mají blízké napojení na stát. Ti co usilují o rentu mohou zvýšit své zisky získáním výhodného přístupu k půdě, licencím a zdrojům, mohou vytvářet kartely, aby omezili konkurenci, nebo lobbovat za vstřícné regulace. Obcházejí pravidla, ale obvykle je neporušují.

V Rusku v důsledku války na Ukrajině bohatství miliardářů těžících z přátelského vztahu se státem však kleslo na 387 miliard USD z 456 miliard USD v roce 2021. Pouze pětina bohatství ruských miliardářů pochází ze sektorů mimo "přátelský" vztah se státem, což podle listu ukazuje, jak moc je ekonomika pokřivená.

V USA činí bohatství klientelistického kapitalismu asi dvě procenta HDP. K největším lobbistům v zemi však patří technologické firmy, osm firem loni dohromady utratilo za lobbování 100 milionů USD. Pokud se mezi sektory klientelistického kapitalismu započítá i technologický, zvýší se tento podíl na šest procent HDP.

V žebříčku dolarových miliardářů sestavovaném časopisem Forbes je celkem 11 Čechů. Majetek českých miliardářů pochází z odvětví finance, komunikace, energetika, loterie, reality, zemědělství, potraviny, chemie, zbrojní průmysl, maloobchod, IT a investice.


Váš názor
  • A je to špatně?
    03.05.2023 18:38

    Jako vždyť je to hezké, že se státy starají o své miliardáře. Přeci jim nebudou házet klacky pod nohy. Takový hezký paternalistický přístup státu. Stará se o socky, miliardáře, rodiče s dětmi,... fízly, učitelky. Vždyť je to hezké. Každý má své místo v tom státečku :)
    Želvák Burzovní (Gold!)
  •  
    03.05.2023 17:26

    No tak oni všichni vědí,kam se chodí Fiala radit. Co byl Babiš,Kellner a ostatní vejlupci. A proč se udělaly nevýhodné smlouvy s Tykačem, takže se mu odevzdala další elektrárna za hubičku,a to s parádním pozemkem u páteřního plynovodu.
    kočák
  • Druhá příčka v indexu klientského kapitalismu patří České republice s podílem na HDP více než 15 procent.
    03.05.2023 17:16

    můžeme se tady pokoušet snižovat dluh, snižovat dotace a vůbec cokoliv. Bez toho, aby byly od státního cecíku odtrženy všechny ty přísavky se nemůže povést vůbec nic. Babiš tady mohutně prošlapal stopu v dojení státu, a z těchto zajetých kolejí se nechce vyjíždět ani současné pětikoalici. Takové mafijánské STAN se současný systém velice hodí :-)
    lunatic with snowboard
    • Re: Druhá příčka v indexu klientského kapitalismu patří České republice s podílem na HDP více než 15 procent.
      03.05.2023 17:29

      Nejhorší na tom je, že mají pořád málo, proto ten západ nám utíká už třicet let mílovými kroky.
      štíreček
      •  
        03.05.2023 18:40

        Ale to není o hamižnosti. To jenom ti ostatní rádi odevzdávají své peníze miliardářům.
        Želvák Burzovní (Gold!)
        •  
          04.05.2023 15:31

          Rozhodně máte pravdu. Osobně jsem rád i z toho, že mimo miliardáře přispívám i já na milionové odměny odulému Fantomasovi z vedení ČEZu.
          Ullsperger
          • Nenávistný komunista opět v akci
            04.05.2023 16:52

            jak typické pro tohoto nenávistného proruského agenta. Nenávidí snad celý svět. Pošli nám svojí fotku z anfasu, musíš být úžasný hezounek ať to můžeme posoudit, jestli seš hezčí než dědek nebo ten z ,,fantomas,, :-)
            oradapoisson
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data