Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Dnes vyjdou data o nezaměstnanosti v dubnu, USA se pomalu blíží dohodě o dluhovém stropu a futures jsou zelené

Dnes vyjdou data o nezaměstnanosti v dubnu, USA se pomalu blíží dohodě o dluhovém stropu a futures jsou zelené

10.05.2023 8:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Úřad práce dnes zveřejní údaje o nezaměstnanosti v dubnu. Zítra zveřejní své výsledky ČEZ, v pátek Komerční banka. Itálie naznačila, že do konce roku hodlá odstoupit od kontroverzního investičního paktu s Čínou. Americký prezident Joe Biden a republikáni z Kongresu udělali malý, ale hmatatelný pokrok směrem k odvrácení vůbec prvního bankrotu USA. Podle Isabel Schnabel musí Evropská centrální banka udělat více pro to, aby se inflace vrátila zpět k 2% cíli. A futures jsou dnes v zeleném.

Zítra své výsledky za letošní první kvartál oznámí energetika ČEZ. Odhadujeme, že by v 1. čtvrtletí mohla dosáhnout tržeb 82,7 mld. (+8,8 % r/r). Zároveň očekáváme, že provozní náklady porostou trochu rychleji na 58,4 mld. (+10,3 % r/r). Zároveň daň z mimořádných zisků bude tlačit na čistý zisk a počítáme, že dosáhne 10,1 mld. , což se propíše do poklesu čistého zisku na 12,1 mld. (-54,8 % r/r). Nicméně neočekáváme, že by společnost měnila svůj výhled na celý rok.

Komerční banka zveřejní výsledky v pátek 12. května. Konsensus očekává čistý úrokový výnos 6,83 mld. a čistý zisk 3,25 mld. .

Úřad práce dnes zveřejní údaje o nezaměstnanosti v dubnu. V březnu míra nezaměstnanosti v ČR klesla o dvě desetiny procentního bodu na 3,7 procenta, předtím osm měsíců v řadě rostla nebo stagnovala. Analytici očekávají další snížení nezaměstnanosti, podle nich byla situace na trhu práce ovlivněna pozitivními sezonními vlivy.

Jednání o vládním balíčku ke konsolidaci veřejných financí se blíží ke konci, stále ale zůstávají sporné body. Po více než šestihodinovém jednání to po půlnoci řekli novinářům zástupci koalice. Dohodu očekávají brzy, konkrétní termín ale nechtěli sdělit. Jednání podle nich budou pokračovat i dnes, kdy se schází kabinet na pravidelném zasedání.

Itálie naznačila, že do konce roku hodlá odstoupit od kontroverzního investičního paktu s Čínou. Italská premiérka Giorgia Meloniová během setkání v Římě minulý týden ujistila předsedu americké Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho, že ačkoli nebylo přijato konečné rozhodnutí, její vláda podle přítomných upřednostňuje odchod z masivní čínské Hedvábné stezky. Itálie ji podepsala v roce 2019, kdy byl premiérem Giuseppe Conte, a stala se tak jedinou zemí skupiny G7, která se stala součástí dohody. Pokud Řím z dohody aktivně nevystoupí, bude účast automaticky obnovena v roce 2024.

Americký prezident Joe Biden a republikáni z Kongresu udělali malý, ale hmatatelný pokrok směrem k odvrácení vůbec prvního bankrotu USA. Slíbili jednání o výdajích, které by otevřely dveře možné dohodě. Biden a vůdci Kongresu, včetně předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho, se mají znovu sejít v pátek. Intenzivnější jednání by mohla alespoň dočasně uklidnit trhy před 1. červnem, kdy by národ mohl podle varování ministryně financí Janet Yellenové vyčerpat své schopnosti dostát všem platebním závazkům.

Podle Isabel Schnabel musí Evropská centrální banka udělat více pro to, aby se inflace vrátila zpět k 2% cíli, přestože teprve čeká na plný dopad opatření, která k dnešnímu dni přijala. Po celkovém navýšení o 375 bazických bodů od loňského léta je vhodné ještě menší zvýšení úrokových sazeb, řekla Schnabel. Čtvrtbodová navýšení umožní, aby výpůjční náklady dosáhly dostatečně restriktivní úrovně, vzhledem k tomu, že „inflace, zejména ta jádrová, zůstává příliš vysoká“. „Úrokové sazby budeme zvyšovat s plným odhodláním, dokud se neobjeví známky toho, že i jádrová inflace trvale klesá."

Britské společnosti stále více spoléhají na krátkodobé pracovníky, když kvůli ekonomické nejistotě zmrazily nábor nových zaměstnanců, ukázal nový průzkum. Podle středeční zprávy KPMG a Konfederace pro nábor a zaměstnanost se v dubnu snížilo najímání stálých zaměstnanců nejprudčeji za více než dva roky. Firmy přitom zaznamenaly nejrychlejší nárůst faktur za dočasné zaměstnance od září. Volných pracovních míst stále přibývá, ale jejich růst zpomaluje. Podniky ve Velké Británii pozastavily nábor zaměstnanců, aby se vyrovnaly s rostoucími náklady a nevalným ekonomickým výhledem. "Tato data ukazují, jak nejistě se nyní mnozí zaměstnavatelé cítí," řekl Neil Carberry, generální ředitel společnosti REC.


 
 
 

Čtěte více:

FX Strategie: Za eurodolar tahá americká inflace i otázka dluhového stropu v USA
10.05.2023 6:01
Eurodolar se bude pohybovat ve stínu americké inflace za měsíc duben,...
Sev.en se rozhlíží po dalších příležitostech v USA, Austrálii a Kanadě, fosilní aktiva jsou podle ní levná
09.05.2023 16:21
Český miliardář a finančník Pavel Tykač se poohlíží po akvizicích ve S...
Červená na trzích dál převládá, připomíná se dluhový strop
09.05.2023 17:15
Hlavní akciové trhy se dál obchodují v záporu. V Evropě dopolední ztrá...
Vítězi dne jsou Palantir a Novavax, nedařilo se Paypalu
09.05.2023 22:02
Americké indexy na začátku týdne ukázaly lehkou nervozitu před středeč...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university