Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Hamižflace, aneb ekonomika jako čerpací stanice

Rozbřesk: Hamižflace, aneb ekonomika jako čerpací stanice

16.05.2023 9:21
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ten fenomén známe všichni velmi dobře – když na světových trzích roste cena ropy, tuzemští pumpaři na nic nečekají a rychle zdražují, zvláště v časech prudkých cenových výkyvů. Opačným směrem je však cenová korekce o poznání zdrženlivější a levnější ropa se na totemech čerpacích stanic projeví s viditelným zpožděním. V posledním roce však tuto cenovou asymetrii pozorujeme nejen v případě pohonných hmot, ale napříč mnoha dalšími sektory české ekonomiky.

Spotřebitelské ceny začaly v Česku prudce růst ke konci roku 2021, přičemž zdroje hledejme jak na straně zahraničních nabídkových faktorů (zejména dražší energie), tak těch domácích poptávkových (přehřátý trh práce, uvolněná fiskální politika). V některých odvětvích však zároveň docházelo k růstu cen nad rámec objektivně vyšších nákladů. A podobná je situace i nyní – obchodníci se snaží držet ceny na vysokých úrovních nebo dokonce dále zdražovat, nehledě na prudký pokles cen energií (plyn je meziročně levnější o 60 %) nebo námořní dopravy (meziročně až 80 %).

Jak je to možné? Část firem jednoduše využila unikátních post-covidových makro podmínek, kdy mohou zdražovat, aniž by čelily ztrátě tržního podílu. Skokový nárůst cen vstupů (v důsledku nabídkového šoku) vedl k agresivní cenotvorbě, jelikož spotřebitel často nebyl schopen odlišit, zda za zdražováním stojí vyšší ceny vstupů nebo navyšování marží. Tento efekt navíc zesiluje samotné vysoko-inflační prostředí, ve kterém je pro firmy relativně jednodušší zvyšovat ceny. 

Na straně druhé, akceptaci vysokých cen ze strany spotřebitelů pomohly jak významné pandemické nad-úspory, tak i rozhazovačná rozpočtová politika. Samostatnou kapitolou je pak otázka hospodářské soutěže, resp. (ne)dostatku konkurence v tuzemské ekonomice.

Dle nedávného výzkumu ECB to byly právě vyšší zisky podniků, které v minulém roce táhly inflaci v eurozóně směrem vzhůru, zatímco příspěvek mezd byl o více než polovinu nižší. Pro tento fenomén se vžil název hamižflace (greedflation), která bude zřejmě z části zodpovědná i za vysokou inflaci v Česku. Podobně jako v eurozóně totiž i u nás vloni výrazně vzrostla agregátní ziskovost podniků, zatímco podíl vyplacených mezd klesl, což představuje obrat před-pandemického trendu. Z pohledu inflačního vývoje se tak může jednat o další faktor, který udrží inflaci po delší dobu na vyšších úrovních, než by si centrální banka přála.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna začala týden v poklidném duchu a stráží pozice okolo 23,60 EUR/CZK. Dnes může česká měna profitovat ze včerejších komentářů centrálních bankéřů. Guvernér Aleš Michl v rozhovoru pro ČT uvedl, že ČNB „bude držet úrokové sazby vyšší, než si kdokoli myslí“ vzhledem k převažujícím proinflačním rizikům (fiskální politika a mzdová dynamika). Zároveň zopakoval důležitost silné koruny pro aktuální měnovou politiku, přičemž silnou měnu by chtěl vidět po celé své funkční období (ideálně konstantní posilování o 2-3 % ročně). V podobném duchu včera hovořila také viceguvernérka Eva Zamrazilová, dle které odpovídá silná koruna situaci, kdy by byla základní úroková sazba minimálně o jeden procentní bod výše.

Eurodolar

Výnosy jednoměsíční pokladniční poukázky americké vlády utěšeně rostou, což je výsledek narůstajících obav z nárazu do dluhového limitu. Ten by měl posunout americký Kongres, ale jako obvykle se debata bude táhnout až do posledního možného okamžiku, což bude udržovat trhy v napětí. Taková situace může dolaru paradoxně vyhovovat. Nečekejme přitom, že by dnešní schůzka mezi prezidentem Bidenem a šéfem republikánské většiny v dolní komoře Kongresu mohla přinést rozuzlení.

Mezitím však dnes budou ve hře zajímavá tvrdá americká data - konkrétně pak maloobchod a průmysl za duben (v této souvislosti stojí za zmínku včera zveřejněná extrémně slabá podnikatelská nálada z New Yorku za měsíc duben). 

 

Čtěte více:

Trh s elektromobily se dostává do další fáze, menší hráči budou pod tlakem
16.05.2023 6:13
Podle Yahoo Finance se investoři mohou radovat z posledního zvýšení ce...
Týdenní výhled: Dluhový strop, turecké volby, akvizice Newmontu i pád Venatoru
15.05.2023 13:56
Jedním ze zajímavých témat při vstupu do nového týdne je výsledek ture...
Bloomberg: V Evropě by mohl vzniknout nadbytek terminálů pro dovoz LNG
15.05.2023 16:56
Evropa se nyní prostřednictvím dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG)...
Akcie odpoledne zápolí s daty a komentáři
15.05.2023 17:51
V průběhu dne se nejprve kondice hlavních akciových trhů zhoršovala, a...
Evropské obchodování zahájí poklese, výsledky zveřejní Imperial Brands nebo Home Depot. Erste bez nároku na dividendu
16.05.2023 8:52
Evropské akciové indexy zahájí úterní obchodování mírně negativně, pan...

Váš názor
  • zákazníci na barikády
    16.05.2023 16:00

    zlevnit o 30% a hned, čnb říká, že inflace je na ústupu, jinak nafta 29,90 a nikde neslyším ty křiklouny co zdražovali když byla loni na 50 jedině retailový několikaměsíční bojkot :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Zdražování
    16.05.2023 15:48

    Slušný, dobrý článek i když mi v něm chybí fakta. Pro někoho, kdo se tím živí není/ nemůže být problém rozklíčovat kdo si zvýšil marže a kdo si je ponechal resp. snížil. Pokud je v Rakousku a Německu nižší cena a prvovýrobci/ dodavatelé surovin/ potravin jsou stejní a náklady u distribuce nižší tak potom se blížíme odpovědi, kde je vyšší marže - distribuce/ prodejce Je to o konkurenci a chování spotřebitelů - viz máslo, které se dá koupit za nižší ceny než před COVID, navzdory neustálému "pláči" Madety apd. Tak by šlo pokračovat. A pánové, autoři, "hlas" makroekonomů či ekonomů v této oblasti není vůbec slyšet - chce to fakta a trochu více se této oblasti pro ČR smutné kapitole věnovat. Potom i novinář ten článek rád "okopíruje"
    MilHann
    • Re: Zdražování
      16.05.2023 15:58

      To zjistíme, až se dají závěrky za rok 22 a 23. Do té doby se můžeme dohadovat. Ale samozřejmě, jestliže stejný výrobek stojí v Polsku X a tady Y, tak je to jasné.
      Želvák Burzovní (Gold!)
  • Vrátil jsem se z Kaufu
    16.05.2023 13:45

    Nescafé 300 g za 150,- a rejže za 40,- kilo. To už by šlo.
    Želvák Burzovní (Gold!)
  •  
    16.05.2023 11:15

    Lidé měli dost peněz přestali být citliví na ceny a firmy toho využily. Taky to děláme. řešení je triviální , ale ne moc populární. Prostě seberete lidem prachy a za tři měsíce je po inflaci. Všichni dnes mají stále vyšší marže než před 2 roky a prostor pro zlevňování je obrovský.
    ..
    •  
      16.05.2023 11:22

      Však jasný. Přidalo se důchodcům? Našim zákazníkům a klientům? Takže to máme nájem hore, žrádlo hore, zdravotní služby hore, atd. Na to mají, když se jim přidalo, ne?
      Želvák Burzovní (Gold!)
  • hamižnost
    16.05.2023 10:42

    ..."silným příkladem šly" domácím firmám i mnohé nadnárodní koncerny: z oblasti FMCG : např. ceny instantní kávy Nescafé Gold 200g šly cenou nahoru o více než 40% (!!) .... .. i když ceny energií, ale i samotné kávy (v EUR) jsou již 4.měsíc výrazně nižší než byly minulé léto a začátkem podzimu.. ..___podobně Nestlé nejen prudce navýšilo cenu také u Granka 30%.... ale zároveň i výrazně snížilo gramáž ze 400g na 350g (ještě před 5 lety byla přitom jednotková váha velkého balení ještě 450g !)
    SFX
    • Re: hamižnost
      16.05.2023 11:18

      začal jsem kupovat kafe v Lidlu. Sbohem Nescafe.
      Želvák Burzovní (Gold!)
      •  
        16.05.2023 11:20

        Jen pro info je ta instantní káva z Lidlu naprosto cajk. Takže to bude asi permanentní rozhodnutí.
        Želvák Burzovní (Gold!)
    • Re: hamižnost
      16.05.2023 11:08

      jistě,půlkilové balení Perly má najednou 450gr. A můj dříve oblíbený čaj Lipton label najednou ztratil svoji chuť. A to si nejsem líný jezdit pro vodu do 100km vzdálené studánky. Okrádaj,jak se dá. Asi budu muset vyrazit pro vzorky do zahraničí a to je smutný.
      kočák
    • globus také mastí kapsu
      16.05.2023 10:50

      také zkouší co to půjde , loni čaj 29, letos 49 u té kávy tchibo mělí za 139, ted ho minulý týden hodili už za 250 no tak jako zákazník prostě musí říct strčte si ho někam
      Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university