Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Valná hromada ČEZ za dveřmi: Hlavním tématem dividenda 145 korun, naopak nikoli restrukturalizace

Valná hromada ČEZ za dveřmi: Hlavním tématem dividenda 145 korun, naopak nikoli restrukturalizace

25.06.2023 15:19
Autor: Redakce, Patria.cz

V pondělí 26. června se uskuteční valná hromada akcionářů energetiky ČEZ a na stránkách Patria.cz ji budeme sledovat. Hlavním tématem je dividenda z výsledku roku 2022. Za pověstnou „minutu dvanáct“ padl protinávrh ministerstva financí, zastupujícího nejsilnějšího akcionáře stát na rozdělení takřka 100 % zisku dividendou 145 korun na akcii. Management ČEZ navrhoval horní okraj platné dividendové politiky = 80 % očištěného konsolidovaného čistého zisku a tedy výši 117 korun na akcii. Tématem valné hromady by naopak neměl být způsob restrukturalizace společnosti, do kterého nově navržená výše dividendy také promlouvá.

Dividenda

Ministerstvo financí (MF) s ohledem na loňský rekordní zisk energetické společnosti ČEZ a pozitivní výhled jejího dalšího hospodaření navrhuje výplatu dividendy 145 na akcii. Vedení ČEZ navrhlo vyplacení 80 procent z loňského čistého zisku, což je 117 korun na akcii. V případě schválení návrhu ministerstva bude podle MF vyplacena dividenda ve výši celkem 78 miliard , což odpovídá 100 procentům očištěného konsolidovaného čistého zisku Skupiny ČEZ za rok 2022. Stát drží ve firmě akciový podíl 69,78 procenta a získá tak příjem 54 miliard se splatností v obvyklém termínu 1. srpna.

Nejen u návrhu MF, ale i „jen“ v případě návrhu vedení ČEZ jde zatím o nejvyšší částku, jakou by společnost akcionářům vyplácela. V případě schválení návrhu vedení firmy by ČEZ akcionářům na dividendách vyplatil téměř 63 miliard korun, z toho 44 miliard státu.

Loni představenstvo ČEZ navrhovalo dividendu 44 korun za akcii, ale stát požadoval vyšší výplatu. Ministerstvo financí pak na valné hromadě prosadilo jako největší akcionář svůj návrh na dividendu 48 korun za akcii. Stát jako majoritní akcionář získal zhruba 18 miliard korun. Dosud nejvyšší dividenda ČEZ byla 53 korun na akcii v roce 2009. V roce 2021 byla vyplacena dividenda 52 korun na akcii. Mezi akcionáře bylo rozděleno 28 miliard korun, stát jako majoritní akcionář získal 20 miliard korun.

Cesta, že zestátnění není cestou?

Skloňované téma restrukturalizace energetiky ČEZ kvůli státní kontrole nad odvětvím a výstavbě nového jádra v Česku by dle vyjádření ČEZ nemělo být tématem valné hromady, neb jej na ni žádný z akcionářů v termínu nevnesl. Na toto téma se zaměřovala online konference Patria Finance, konaná v úvodu června, jejíž záznam můžete získat na odkaze zde.

 

Jeden z vystupujících, ekonom Radim Dohnal, například ohlášení vyšší dividendy chválí. "Stát tak získá dodatečné miliardy korun, a to rychle, dostane také srážkovou daň z dividend ostatních akcionářů. Stát snad ukázal konečně cestu, že zestátnění není cesta. Vláda ukáže voličům, že elektřina sice zdražila, ale z ČEZ všechno plyne občanům. Hněv se tak snad zmenší," domnívá se.

Stát nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ. Vláda v květnu schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností, podle něhož by místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů mělo nově pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. Akcie ČEZ na pražské burze na to tehdy reagovaly prudkým poklesem, podle analytiků totiž návrh usnadní možné rozdělení a zestátnění části skupiny ČEZ. Premiér Petr Fiala (ODS) však v této souvislosti odmítl, že by zákon cílil na konkrétní firmu. Zároveň ale přiznal, že vláda chce posílit kontrolu státu nad energetickou infrastrukturou, což se podle něj ukázalo být důležité v době nedávné energetické krize. Nadcházející valná hromada však – opakujeme - otázku možné transformace ČEZ na programu nemá.

Ohrozí dividenda 145 rating ČEZ?

ČEZ je podle představenstva firmy schopna bez nutnosti přijetí mimořádných opatření pokrýt výplatu dividendy akcionářům ve výši 145 na akcii, tedy téměř z celého očištěného loňského zisku. Do budoucna to však podle vedení může snížit likviditu a kreditní rating společnosti, vyplynulo ze stanoviska představenstva ČEZ. "Aktuální likviditní situace a výhled cash flow Skupiny ČEZ na následujících 12 měsíců indikují, že společnost ČEZ je schopna navrhované navýšení výplaty dividendy finančně pokrýt bez přijetí mimořádných opatření," zní stanovisko představenstva ČEZ k návrhu státu.

Současné však ve stanovisku podotklo, že navýšení dividendy negativně ovlivní dostupnou likviditu skupiny a sníží rezervy na krytí potenciálních rizik. V této souvislosti vedení firmy upozornilo zejména na krytí rizika růstu cen komodit, což by následně vedlo k navýšení maržových vkladů na burzách. V loňském roce vysoké marže podle společnosti vedly k mimořádným krokům, mezi něž patřila půjčka tři miliardy eur (71,25 miliardy Kč) od státu.

Výplata navýšené dividendy dále může podle představenstva negativně ovlivnit kreditní rating ČEZ, zejména pak u ratingové agentury Moody´s, protože ta negativně vnímá výplatu dividendy ve výši mimo schválené dividendové pásmo. Zároveň však podle vedení firmy není navýšení dividendy ve významném rozporu s očekáváním ratingových agentur a vliv na jejich hodnocení tak nelze předvídat.

Celkově však návrh ministerstva neohrožuje podle představenstva střední ani dlouhodobou finanční stabilitu společnosti a nemá ani bezprostřední vliv na plánované investice.

160 ? Ohrožení finanční stability, investic, ratingu i likvidity

Vedení ČEZ před valnou hromadou řešilo rovněž návrhy akcionáře Petra Kalivody. Ten navrhl výplatu dividendy ve výši 160 za akcii, což by však podle představenstva už ohrozilo finanční stabilitu firmy, investice, jeho další rating i likviditu. Návrh nebude projednávat valná hromada společnosti, protože podle představenstva nebyl v souladu s právními předpisy.


Čtěte více:

ČEZ, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
25.05.2023 11:17
ČEZ, a. s. (IČ 45274649) Společnost ČEZ, a.s. zveřejňuje Pozvánku na ...
ČEZ: Valná hromada akcionářů nebude řešit tranformaci. Hlavním tématem bude dividenda
15.06.2023 11:42
Valná hromada energetické skupiny ČEZ, která se uskuteční 26. června v...
Ministestvo financí žádá výplatu 100 % zisku ČEZ, navrhuje dividendu 145 Kč na akcii
16.06.2023 18:36
Ministerstvo financí, které vykonává majoritní akcionářská práva státu...
ČEZ zvládne vyplatit dividendu 145 Kč/akcie bez zvláštních opatření, může to ale ohrozit rating firmy
20.06.2023 8:48
Energetická skupina ČEZ je podle představenstva firmy schopna bez nutn...
ČEZ si vzal první úvěr vázáný na rating udržitelnosti, je na 7,5 miliardy korun
20.06.2023 12:04
Energetická skupina ČEZ uzavřela svůj první úvěr navázaný na rating ES...
ČEZ, a.s.: Protinávrhy akcionářů k bodům VH a stanoviska představenstva k nim
20.06.2023 9:07
ČEZ, a. s. (IČ 45274649) Společnost ČEZ, a.s. zveřejňuje informace so...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data