Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kauza Venator je u konce. Pro investory končí prohrou

Kauza Venator je u konce. Pro investory končí prohrou

20.09.2023 14:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Problémy britské společnosti Venator, do které investovala také řada českých drobných investorů a nejvýrazněji pak J&T MS 1 SICAV jako společný fond J&T Arch Investments a investora Michala Šnobra, vyústily ve ztrátu pro všechny zapojené investory. Fond se rozhodl ukončit spor a učinit tak definitivní tečku za projektem. „Při racionálním zhodnocení stávající situace, a především vyhodnocení možných rizik, dospěl fond po konzultaci s poradci k rozhodnutí v obchodním sporu, a tedy i projektu nepokračovat,“ stojí v oznámení.

Nemálo drobných investorů i J&T fond zainvestovali do Venatoru jakožto producenta titanové běloby nejvýrazněji v průběhu roku 2022. Podíl J&T přesáhl dvouciferné číslo. V květnu roku 2023 však společnost vstoupila ve Spojených státech do režimu bankrotu dle Chapter 11.

Před okamžikem bankrotu se Venator snažil zvýšit prodej svých barviv a funkčních aditiv a při vstupu do bankrotu odhadoval objem svých aktiv i závazků v rozmezí jedna až deset miliard dolarů (až 217 miliard Kč). Firma přiznala celkem přes 5000 věřitelů, avšak odhadla, že bude mít prostředky k vyplacení nezajištěných věřitelů. Už v roce se Venator s akciemi na newyorské burze obrátil na poradenské společnosti, aby firmě pomohly zlepšit stav likvidity a snížit náklady.

V otevřeném dopise ze začátku letošního roku fond J&T kritizoval vedení chemičky a její finanční výsledky. Uváděl v něm také, že ve firmě drží 14,3 procenta akcií. V reakci na dopis britská společnost mimo jiné uvedla, že přijala program snižování nákladů a že plánuje odprodej aktivit v segmentu s oxidy železa. Šéf společnosti Simon Turner pak v únoru v komentáři k výsledkům hospodaření zdůraznil, že makroekonomické podmínky "byly i nadále náročné". Uvedl také, že firma snížila výdaje a plánuje omezit zásoby tak, aby odpovídaly poptávce.

Situace se definitivně zlomila v průběhu letních měsíců. V červenci texaský soud schválil plán restrukturalizace firmy, který počítal s variantou, podle které se právě věřitelé stanou novými vlastníky firmy a akcie dosavadních akcionářů budou zrušeny. Venator tlačil na soud, aby akcionáři, kteří se postaví proti plánu restrukturalizace, byli sakcionováni. To soud odmítl a fond J&T MS 1 SICAV se následně na valné hromadě proti zrušení akcií postavil a argumentoval ochranou svých investic do Venatoru. Pokračovala další eskalace mezi Venatorem a akcionáři a bod ohledně zrušení akcií nebyl odsouhlasen.

Z nových dokumentů vyplývá, že mezi Venatorem a J&T dojde ke kompenzacím o hodnotě 2,5 milionu amerických dolarů. Protihodnotou dohody je závazek, že fond na další valné hromadě realizaci plánu umožní a tedy nebude hlasovat proti. „Dne 25.7.2023 schválil soud v Texasu restrukturalizační plán počítající s tím, že se věřitelé stanou novými majiteli společnosti a akcie stávajících akcionářů budou zrušeny bez náhrady. Venator je britskou společností, přičemž samotná společnost si vybrala k implementaci plánu cestu, která vyžaduje schválení určitých bodů na valné hromadě stávajícími akcionáři. Fond na valných hromadách v červenci a následně i v srpnu hlasoval proti předloženým bodům ve snaze ochránit svoji investici. Nicméně po diskusi s americkými a britskými právníky dospěl fond k názoru, že k implementaci plánu by v dohledné době stejně došlo (pozn. možnost nechat plán schválit insolvenčním soudem ve Velké Británii) a pokračování sporu by vedlo pouze v další materiální výdaje spojené s právními poradci, a především v potenciální sankce ze strany amerického soudu za nerespektování jeho rozhodnutí.,“ uvádí ve stanovisku J&T.

 

Čtěte více:

Venator Materials vstoupila do režimu bankrotu. Mezi investory je řada Čechů
15.05.2023 10:29
Britská chemička Venator Materials vyhlásila ve Spojených státech bank...
Týdenní výhled: Dluhový strop, turecké volby, akvizice Newmontu i pád Venatoru
15.05.2023 13:56
Jedním ze zajímavých témat při vstupu do nového týdne je výsledek ture...

Váš názor
  •  
    20.09.2023 16:20

    Taky mám zaplacené zkušenosti z USA v podobě vypakování akcionářů KITD digital. Taky jsme se stali akcionáři restruktualizované společnosti: Akorát mi to zabírá řádek v portfoliu.
    kočák
  •  
    20.09.2023 16:07

    Venator MTLs byla stejně jen riskantní sázka 1000 ks , takže ztráta byla marginální. Jen by mne zajímalo , jak se to "zrušení" stávajících akcií projeví na mém výpisu od Patrie? Jde mi to , jestli bude ztrátu "zrušením" akcií možno úplatnit i daňově?
    robil
    •  
      21.09.2023 13:41

      Asi bys měl nejlepší akcie ještě teď prodat na OTC. Je tam cena myslím 1 cent, ale budeš to mít vypořádaný a vytvořenou ztrátu. Jinak se může stát, že budeš mít akcie připsány na účtu ještě roky a budeš mít smůlu...
      qwer
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data