Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Je důvod v lednu očekávat zdražení potravin?

Rozbřesk: Je důvod v lednu očekávat zdražení potravin?

13.12.2023 9:15
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ministr zemědělství Marek Výborný minulý týden rozpoutal mediální bouři, když po setkání se zástupci obchodních řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu řekl, že potraviny od ledna zdraží. A to přesto, že na ně klesne sazba DPH z 15 na 12 procent. Prezident svazu Tomáš Prouza k tomu dodal, že dodavatelé potravin obchodníkům už oznamují, že budou zvedat ceny o pět až deset procent. Podívali jsme se proto na ceny potravin s pomocí databáze Eurostatu detailněji a zjistili jsme dva základní závěry.

Za prvé, pokud se díváme na dynamiku cen zemědělských výrobců a ceny v potravinářském průmyslu, tak u většiny potravin platí, že není v lednu moc důvodů pro zdražování (existují výjimky jako například brambory nebo vybrané mléčné výrobky). Je ovšem pravda, že svoji roli mohou sehrát jiné náklady než zemědělské vstupy. Na producenty dopadne poměrně výrazně nárůst regulované složky elektrické energie, což se může v cenách v průběhu příštího roku odrazit. Na druhé straně producenti v potravinářském průmyslu v okolních zemích nebudou čelit tak výraznému zdražení energií (regulovaná složka jde výrazně vzhůru pouze v Česku a silová elektřina bude meziročně levnější). Ostřejší cenová konkurence ze zahraničí tak může řadě českých producentů bránit promítnou plně vyšší ceny energií do koncových výrobků. I proto předpokládáme, že zohlednění vyšších cen energií v cenách potravinářských produktů bude spíše postupné.

A za druhé, při pohledu do zpětného zrcátka se zdá, že od roku 2019 se nevyvíjely ceny hlavních potravin dramaticky odlišně od sousedního Německa. Ceny zemědělské produkce se postupně jak v Česku, tak v Německu odrážely v podobné intenzitě ve výrobním řetězci a následně i na pultech obchodů. Potraviny tak v průměru oproti roku 2019 zdražily zhruba o 35 % jak v Česku, tak i v Německu. Rozdíly v cenách některých produktů, které pozorují při přeshraniční turistice čeští spotřebitelé, tak tady byly s vysokou pravděpodobností již před pandemií covidu. U některých produktů (tuky a oleje) sice rostly ceny na pultech v Česku o něco výrazněji, než ukazují ceny zemědělců i pohyb cen v Německu, v případě jiných produktů (například masné výrobky) je tomu ovšem naopak. A k podobnému závěru ve svém šetření pravděpodobně dospěl u hlavních potravin i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.



*** TRHY ***

Koruna

Další člen bankovní rady indikoval včera ochotu bavit se vážně o poklesu úrokových sazeb. Jan Procházka pro agenturu Reuters řekl: „Čekání (se snížením sazeb) do února by možná mohlo vyvolat dojem, že si nejsme jisti, že doručíme přibližně ta 3 procenta (inflace). Já jsem přesvědčen o tom, že je doručíme.“ Možná i v důsledku toho koruna přepnula do lehké defenzivy a oslabila včera do blízkosti 24,50 EUR/CZK.

Eurodolar

Americká inflace za listopad dopadla nakonec blízko tržních očekávání, když se v meziročním vyjádření snížila o desetinu p.b. na 3,1 %. Navzdory stále relativně setrvačným tlakům v jádrové složce by neměla inflační čísla významněji ovlivnit dnešní zasedání Fedu. Od americké centrální banky se všeobecně očekává stabilita sazeb a tržní hráče tak bude v daleko větší míře zajímat doprovodná komunikace a tisková konference J. Powella, která se pravděpodobně ponese v opatrném a neutrálním duchu. Ostře sledovaná bude zároveň i nová prognóza Fedu, která nadále nabídne scénář hladkého přistání. Podobně to bude i s aktualizovanými dot plots. U těch vidíme největší riziko pro slabší dolar, pokud by mělo dojít k významnějšímu přepsání výhledu na sazby směrem dolů - aktuálně počítají centrální bankéři s dvojím snížením sazeb v příštím roce, zatímco trh kalkuluje přibližně s -110bps.


Čtěte více:

Bernstein: Pro Teslu bude těžké udržet si svůj růstový příběh, tudíž i vysoké valuace
13.12.2023 6:15
Toni Sacconaghi ze společnosti Bernstein měl podle CNBC doposud negati...
Německá vláda se dohodla na rozpočtu pro nadcházející rok, krize končí
13.12.2023 8:58
Německý kancléř Olaf Scholz, ministr financí Christian Lindner a minis...
Evropa zahájí pozitivně, večer rozhodne Fed
13.12.2023 8:52
Evropské akciové trhy zahájí obchodování mírně pozitivně, futures pane...

Váš názor
  • Nesmysl..
    13.12.2023 11:32

    Dělám v sektoru a je to jen strašení lidí,aby si ještě hodně nakoupili na vánoce... Řetězce nedovolí zdražit ani o desetník a mohou dovážet z ciziny, kde žádné strašení zdražením nehrozí.... Kdo si myslí, že dojde za nákupčím řetězce a oznámí mu zdražení o 10% a chudák řetězec řekne "tak jo" asi dlouho četl pohádky.... Loni to bylo i z ciziny 1-3 zdražení za rok a letos? nestíhají plány a dávají diskonty jen abychom dobrali a na další rok zdražení ohlašuje jen 1 z deseti a to ještě ne celoplošně jen u výrobků kde byla neúroda nebo dodavatelské problémy.... Prouza je prostě lobbista a zkouší vypouštět takové balonky, aby se jim podařilo z toho odlehčení DPH co nejvíc dostat pod zadek ... Lidi proboha hlasujte nohama a nekupujte od toho co se bude snažit okrádat, podle mého sektoru není vůbec ani indikace ani důvod ke zdražení.
    TOMTOM
  • Potraviny musejí zrdažit
    13.12.2023 10:20

    Proboha, lidi, probuďte se! Potraviny musejí zdražit: 1) Vůbec si jich nevážíme, plýtváme s nimi, Města jsou plná vyhozeného jídla. Zkuste se projít se psem a uvidíte. 2) Jsme tlustí. Jíme moc. Ceny potravin ztratily regulační funkci. Staly se politickým fetišem. To mohou být c zemích, kde je hlad: Bangladéš, Nigérie.Ne u nás. 3) Výkupní ceny jsou zoufalé. Pšenice pod 400 Kč! Strašné. 4) Voliči a politici, přestaňte se navážet do trhu. On se srovná sám.
    Pracovitý Prosecký
    • Zrovna Nigérii
      13.12.2023 10:31

      bych si nebral do úst. Tam si, díky ropě, bužíruji rozhodně více než průměrný našinec. Jenom složení potravy je jiné. Ale mi by ty zralé manga nevadily.
      Ticino
    • Re: Potraviny musejí zrdažit
      13.12.2023 10:28

      Na jedné straně píšete o jakési "regulační funkci", abyste následně zkritizoval "navazení se do trhu".
      kat
Aktuální komentáře
08.05.2024
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)