Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident podepsal předlohu zavádející dlouhodobý investiční produkt

Prezident podepsal předlohu zavádející dlouhodobý investiční produkt

22.12.2023 14:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Petr Pavel podepsal vládní předlohu, která mění státní podporu penzijního spoření tak, aby více motivovala ke spoření, a zavádí takzvaný dloudodobý investiční produkt (DIP). Informoval dnes o tom Hrad. Podepsaná předloha představuje soubor změn zákonů, které mají za cíl podpořit rozvoj finančního trhu i spoření na stáří. Změny týkající se spoření na stáří mají vstoupit v účinnost k 1. lednu 2024.

Novou daňově zvýhodněnou formou spoření na stáří bude dlouhodobý investiční produkt. Má podpořit spoření na stáří. V tomto produktu bude možné evidovat například akcie, dluhopisy, podíly v investičním fondu nebo zajišťovací deriváty ke krytí úrokového nebo měnového rizika. Podmínkou pro zvýhodnění bude to, že peníze bude možné čerpat nejdříve po deseti letech a klientovi bude nejméně 60 let. Poslanci ale zúžili možnost investovat v tomto produktu pouze do investičních nástrojů s vyšší mírou bezpečnosti, jako jsou cenné papíry obchodované na burzách nebo třeba do státních dluhopisů zemí EU.

"V Patria Finance spravujeme investice přesahující 70 miliard korun pro více než 50 tisíc českých investorů a investorek a pozornost tomuto tématu roste. DIP jednoznačně vnímáme jako cestu, která posiluje a oceňuje vlastní zodpovědnost a investování staví na roveň stávajících spořících cest, pokud jde o zajištění se ve stáří. Zásadní je, že DIP umožní rozložit peníze určené na stáří s daňovou výhodou mezi mnohem více různých aktiv, čímž skrze diverzifikaci na jedné straně snižuje riziko, souběžně umožní investice do výkonnějších aktiv, především akcií a tím otevře cestu dlouhodobě atraktivnějšímu zhodnocení,“ reagoval po schválení předlohy ve Sněmovně generální ředitel Patria Finance Richard Podpiera. „Věříme, že DIP bude inspirovat k aktivnějšímu budování zdrojů pro období po skončení produktivního věku a tyto zdroje nasměruje do kapitálového trhu,“ dodává Richard Podpiera s tím, že tyto spravované zdroje prospějí i českému kapitálovému trhu jako celku.

"Pro ty, kdo již klienty Patrie jsou, bude zřízení DIPu velmi jednoduché. Nabídka se stane novou součástí naší obchodní platformy WebTrader a její využití bude skutečně na pár kliků. Na platformě již uvádíme potřebné informace ve zvláštní části DIP, informujeme také na samostatné stránce https://finance.patria.cz/dip," řekl v nedávném rozhovoru k tématu Richard Podpiera.

V rámci schvalování ve Sněmovně DIP doznal určitých úprav proti původnímu záměru. Prvním pozměňovacím návrhem, který prošel i třetím čtením, je požadavek, aby poskytovatele DIP evidovala Česká národní banka a publikovala jejich seznam na webu. 

Částečným zpřísněním pak prošel okruh investičních nástrojů, které mohou být součástí DIP. Z jejich palety byly vyloučeny firemní dluhopisy a jiné cenné papíry, které nejsou obchodované na regulovaných trzích. Další změnou a určitým omezením je vyloučení portfoliového přístupu. Původní varianta DIP pracovala s možností neuplatnění standardního tříletého časového testu při prodeji cenných papírů z DIP, jinak řečeno při obměnách portfolia v něm. Nakonec bude zdanění v DIP probíhat v souladu s obecným postupem zdanění investic jak co do změn v portfoliu, dividend nebo úroků. Všechny změny dle navrhovatelů směřují k vyšší bezpečnosti DIP v souladu s jeho hlavním cílem a tím je dlouhodobé investování za účelem bohatšího stáří.

Změny nic nemění na tom, že daňové zvýhodnění v DIP bude výrazné. První rovinou zvýhodnění investic s DIP je sleva na dani, konkrétně možnost odpočtu ze základu daně do výše 48 tisíc korun ročně. Tato částka je vztažena ke všem podobám spoření či investování na stáří, tedy včetně penzijka či životního pojištění. U DIP ale neexistuje spodní hranice pro daňové zvýhodnění (která je ve stávajícím penzijku 1 000 měsíčně a nově by měla být 1 700 Kč) a uplatnit tak půjde celá investice. Z limitu daňové podpory vyplývá, že pokud bude mít investor pouze DIP, při investici 4 tisíce korun měsíčně na dani ušetří ročně cca 7,2 tisíce korun.

Další atraktivní složkou DIP je dle návrhu možnost příspěvku zaměstnavatele. Motivací pro něj je oproštění od platby sociálního a zdravotního pojištění až do výše 50 tisíc korun a to stejně jako u daňového zvýhodnění účastníka za všechny produkty investování či spoření na stáři dohromady. Pokud tedy svému zaměstnanci dá ročně zaměstnavatel 50 tisíc korun bez daní či odvodů na investování v DIP, získá zaměstnanec bezmála dvojnásobek částky, kterou by po zdanění a odvodech dostal v čisté mzdě. Jde tak o značný roční rozdíl investic a potenciálních výnosů při dlouhodobém investování na stáří.

Podmínkou, která souvisí s dlouhodobostí cíle, je investovat nejméně 10 let a investice v jak v DIP tak v novém penzijku nevybrat před 60. rokem života. Pokud ano, investor o daňové výhody zpětně přijde.

V případě změn státní podpory penzijního spoření zvyšuje předloha práh pro čerpání státního příspěvku. Pro nové smlouvy se minimální doba spoření, po které bude možné peníze vybrat bez sankce, prodlouží z pěti na deset let. Spodní hranice pro získání státní podpory penzijního připojištění se u existujících smluv zvýší ze 300 korun na 500 korun měsíčně. Horní hranice příspěvku účastníka, nad níž už se příspěvek státu nebude zvyšovat, se posune z 1000 na 1700 korun měsíčně. Státní příspěvek bude lineární a bude představovat 20 procent příspěvku účastníka. Státní příspěvek u doplňkového penzijního spoření už nebudou dostávat spořící důchodci.

 

 
 
 
 

Čtěte více:

TOP investice Čechů a Češek podle Patria Finance: silná jména, dividendy i AI. DIP vzpruhou příštího roku pro investory i trh?
05.10.2023 11:35
Jaké akcie a ETF jsou nejvíce vyhledávány českými investory a investo...
Dlouhodobý investiční produkt prošel Sněmovnou. Jaké úpravy po cestě doznal?
15.11.2023 14:38
Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení dlouhodobý investiční p...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...

Váš názor
  • Poplatky nezveřejnili?
    23.12.2023 19:11

    Platilo 1% z obhospodařování a 15% z ročního zhodnocení. To byl strop, který všichni dodržovali, nikdo nešel níž. U nového DIP si údajně banky či pojišťovny vylobovalii žádný stro nezavádět
    štíreček
    • Re: Poplatky nezveřejnili?
      25.12.2023 23:24

      Věřím, že žádné zvláštní poplatky za DIP nebudou, protože k jejich zavedení zde není žádný důvod. Účastník si o svých investicích bude rozhodovat sám (žádná správa nějakého portfolio manažera).
      InvestorJS
    • Re: Poplatky nezveřejnili?
      23.12.2023 19:32

      To je blbost. kde to jako platilo? U čeho??
      Velkamedvědice
  • název DIP
    22.12.2023 15:29

    Nechci malovat čerta na zeď, ale v angličtině to znamená ponořit, potopit, klesnout, ztratit výšku, prudce klesat zmenšit se atp. :-)
    tlustý hrabě
Aktuální komentáře
30.04.2024
11:49Ekonomika EU vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta, inflace v eurozóně v dubnu stagnovala
11:43Partners HoldCo, a.s.: Výroční zpráva 2023
11:42Direct Financing s.r.o.: Výroční zpráva za rok 2023
11:12Evropská ekonomika se zvedá, ale investory zajímají jiná témata  
11:09Čtvrtletní tržby automobilky Stellantis klesly o 12 procent, zaostaly za odhady
10:57Německá ekonomika po poklesu opět roste, v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta
10:13Adidas je zpět v zisku, za první čtvrtletí vydělal 170 milionů eur
9:48ČEZ, a.s.: Vnitřní informace
9:37Jan Bureš: HDP potvrzuje pokračující „nerovnoměrné“ oživení
9:23Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %
9:12Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků
8:53Trhy otevřou opatrně. Erste po prvním čtvrtletí potvrzuje roční výhled, dozvíme se první odhad HDP  
8:39Rozbřesk: HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky
8:27ČEZ, a.s.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
8:05Erste s úrokovým výnosem i ziskem nad očekáváním, drží celoroční výhled
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board