Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobý investiční produkt prošel Sněmovnou. Jaké úpravy po cestě doznal?

Dlouhodobý investiční produkt prošel Sněmovnou. Jaké úpravy po cestě doznal?

15.11.2023 14:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení dlouhodobý investiční produkt (DIP), který umožní investovat do akcií, dluhopisů a dalších cenných papírů s cílem zajištění se ve stáří a s daňovým zvýhodněním. Ve třetím čtení byla schválena podoba s několika pozměňovacími návrhy. Jednou rovinou je zpřísnění okruhu poskytovatelů DIP a jejich registrace, další některé daňové parametry. DIP budou od ledna moci nabízet banky, kampeličky, obchodníci s cennými papíry včetně čelního brokera Patria Finance, investiční společnosti a fondy. 

„Tyto účty jsme připraveni nabízet hned jak to bude možné a to se všemi investičními produkty, které finálně povolí zákon. Očekáváme tedy od úvodu roku 2024. V Patria Finance spravujeme investice přesahující 70 miliard korun pro více než 50 tisíc českých investorů a investorek a pozornost tomuto tématu roste. DIP jednoznačně vnímáme jako cestu, která posiluje a oceňuje vlastní zodpovědnost a investování staví na roveň stávajících spořících cest, pokud jde o zajištění se ve stáří. Zásadní je, že DIP umožní rozložit peníze určené na stáří s daňovou výhodou mezi mnohem více různých aktiv, čímž skrze diverzifikaci na jedné straně snižuje riziko, souběžně umožní investice do výkonnějších aktiv, především akcií a tím otevře cestu dlouhodobě atraktivnějšímu zhodnocení,“ reaguje bezprostředně na posun schvalovacího procesu generální ředitel Patria Finance Richard Podpiera. „Věříme, že DIP bude inspirovat k aktivnějšímu budování zdrojů pro období po skončení produktivního věku a tyto zdroje nasměruje do kapitálového trhu,“ dodává Richard Podpiera s tím, že tyto spravované zdroje prospějí i českému kapitálovému trhu jako celku.

V rámci schvalování ve Sněmovně DIP doznal určitých úprav proti původnímu záměru. Prvním pozměňovacím návrhem, který prošel i třetím čtením, je požadavek, aby poskytovatele DIP evidovala Česká národní banka a publikovala jejich seznam na webu. „Povinná registrace poskytovatele DIP u ČNB je velmi dobrým návrhem. Poskytovatelem DIP může být jenom licencovaný subjekt, ale takováto dodatečná registrace poskytne lepší přehled jak pro orgány veřejné správy, tak i pro investory,“ reaguje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR, asociace pro kapitálový trh.

Částečným zpřísněním pak prošel okruh investičních nástrojů, které mohou být součástí DIP. Z jejich palety byly vyloučeny firemní dluhopisy a jiné cenné papíry, které nejsou obchodované na regulovaných trzích. Další změnou a určitým omezením je vyloučení portfoliového přístupu. Původní varianta DIP pracovala s možností neuplatnění standardního tříletého časového testu při prodeji cenných papírů z DIP, jinak řečeno při obměnách portfolia v něm. Nakonec bude zdanění v DIP probíhat v souladu s obecným postupem zdanění investic jak co do změn v portfoliu, dividend nebo úroků. Všechny změny dle navrhovatelů směřují k vyšší bezpečnosti DIP v souladu s jeho hlavním cílem a tím je dlouhodobé investování za účelem bohatšího stáří. 

„Demografická situace se vůbec nevyvíjí pozitivně. Nelze očekávat, že státní penze z prvního pilíře bude dostatečná pro zajištění důstojného života, a tak DIP představuje novou možnost pro všechny, kdo mají možnost a vůli si na penzi spořit, si lépe vybrat produkty, jejichž prostřednictvím tak budou činit,“ dodává Brodani.

Změny nic nemění na tom, že daňové zvýhodnění v DIP bude výrazné. První rovinou zvýhodnění investic s DIP je sleva na dani, konkrétně možnost odpočtu ze základu daně do výše 48 tisíc korun ročně. Tato částka je vztažena ke všem podobám spoření či investování na stáří, tedy včetně penzijka či životního pojištění. U DIP ale neexistuje spodní hranice pro daňové zvýhodnění (která je ve stávajícím penzijku 1 000 měsíčně a nově by měla být 1 700 Kč) a uplatnit tak půjde celá investice. Z limitu daňové podpory vyplývá, že pokud bude mít investor pouze DIP, při investici 4 tisíce korun měsíčně na dani ušetří ročně cca 7,2 tisíce korun.

Další atraktivní složkou DIP je dle návrhu možnost příspěvku zaměstnavatele. Motivací pro něj je oproštění od platby sociálního a zdravotního pojištění až do výše 50 tisíc korun a to stejně jako u daňového zvýhodnění účastníka za všechny produkty investování či spoření na stáři dohromady. Pokud tedy svému zaměstnanci dá ročně zaměstnavatel 50 tisíc korun bez daní či odvodů na investování v DIP, získá zaměstnanec bezmála dvojnásobek částky, kterou by po zdanění a odvodech dostal v čisté mzdě. Jde tak o značný roční rozdíl investic a potenciálních výnosů při dlouhodobém investování na stáří.

Podmínkou, která souvisí s dlouhodobostí cíle, je investovat nejméně 10 let a investice v jak v DIP tak v novém penzijku nevybrat před 60. rokem života. Pokud ano, investor o daňové výhody zpětně přijde.


 

Čtěte více:

Dlouhodobý investiční produkt: Jak si zvýhodněným investováním přilepšit ve stáří?
05.10.2023 16:13
Česko s rokem 2024 radikálně změní stávající možnosti zajištění se ve ...

Váš názor
  • Jestli to správně chápu
    16.11.2023 21:34

    Tak chtějí zachovat tříletý daňový test, což je trochu chyba. Trhy se mění a je občas třeba změnit portfolio, tak proč z toho platit daně??? Stejně to člověk nebude moct vybrat dříve dle podmínek a tohle je jisté omezení. Zdanění dividend také. Navíc si myslím, že to stejně zabijí poplatky a veškerá výhoda se ztratí. Mám tři roky indigo a ztráta 2,5- 3%. Za část můžou poplatky a zbytek neustálé odprodávání a nakupování jiných pozic. Za stejnou dobu by mi obyčejné sp500 dalo 35% a čistých.
    štíreček
    • Re: Jestli to správně chápu
      16.11.2023 22:32

      A co má nějaký automat či co společného z PF, co si utvoříš sám?? Jinak s tím zdanněím máš pravdu, to je opravdu škoda.
      Velkamedvědice
      •  
        17.11.2023 0:27

        Jen jsem chtěl říct, že jestli DIP bude fungovat na podobném principu, tak muze jít člověk do duchodu s mínusem :-)
        štíreček
        • Štíreček
          17.11.2023 0:50

          Co si tam ty dáš, to tam bude. Srovnávej to ze stávajícím penzijkem. Je to v podstatě penzijko. Dobrou brácho.
          Velkamedvědice
  • Nestudoval jsem to...
    16.11.2023 21:23

    Nestudoval jsem to... Je to nějak použitelný pro mě?
    SajzeKatze
  • Krok správným směrem
    16.11.2023 7:30

    je to krok správným směrem- Doufejme, že neskončí tak silným postavením makléře jako doplňkové penzijní spoření. Ještě lepším nástrojem by byla daňová podpora svobodného investování jako v USA.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Krok správným směrem
      16.11.2023 20:24

      Krok správným směrem bylo i penzijní připojištění (3. pilíř), ale realita je jiná. Pokud bude ČNB držet inflaci 2 - 3%, tak je to za 40 let min. 100% a to neuvažuji složené úročení, které je prostě brutální a navíc si účtují roční poplatky z celého objemu, to je prostě prasečina, za kterou může i pan Rusnok. Nedělám si iluze, že DIP dopadne podobně, prostě to bude nepoužitelné. Vrcholem arogance je, že důchodci nebudou mít nárok na příspěvek státu, a je jedno, jestli pracují nebo ne.
      oh171
      • OH171
        16.11.2023 22:37

        Ahoj kamaráde. Proč by si jako důchodci měli šetřit na důchod, v kterém jsou a který už dostávají a dostávat ještě důchodový příspěvek od státu . Třetí pilíř byl něco jiného. Tohle můžeš srovnávat aximálně s penzijními fondy a jejich zhodnocením, A nebo si těch 95 procent lidí, co neobchodují ,mohou nechat peníze v peřináči. Tady mají příspěvek od zaměstnvatele odpisy, a hlavně mohou zdvihnout dynamiku proti penzijkám.
        Velkamedvědice
        • Re: OH171
          17.11.2023 12:53

          Nejde o šetření na důchod, ale o získání státního příspěvku, podobně jako u stavebního spoření. Pokud někdo uzavřel vloni smlouvu a nyní mu změní podmínky (konec příspěvků), ale nechají časový test na ukončení/vybrání peněz, pak je to prasárna. Nejde o důchodce, ale o princip. Měj se.
          oh171.
      •  
        16.11.2023 21:06

        Já důchodce nechci příspěvek státu,stačí mi daňová svoboda v investování, státu jsem odvedl dost a důchod mi už nepřepočítaj.
        kočák
        • re kočák
          17.11.2023 12:55

          Pokud jsi v důchodu a pracuješ, pak můžeš 1x ročně požádat o přepočet důchodu, ale jsou to drobné.
          oh171.
          • Re: re kočák
            17.11.2023 15:02

            Jsem v důchodu,a přilepšuji si investováním na burzách. Takže nepracuju,páč nepotřebuju.
            kočák
            • to kočák
              17.11.2023 19:21

              Gratuluji a respektuji, je to Tvoje volba. Důvody proč pracovat nemusí být jen finanční :-)
              oh171.
    • Re: Krok správným směrem
      16.11.2023 8:53

      Těžko řící, co nakonec poslanci upečou a jaké možnosti budou na trhu. Vlastně je to zajímavé, že zákon ještě není schválený a má začít platit za měsíc a půl. Zásadní bude, jestli se najde poskytovatel DIP, který si nebude účtovat trvalé procentuální platby z vloženého objemu. To je největší nešvar všech penzijních fondů a některých brokerů, tvrdit, že nezávisle na objemu uložených prostředků jsou náklady na vedení účtu vždy nějaké fixní procentu z objemu. Dále bude zajímavé, jak dokážou v zákoně ošéfovat situaci, kdy poskytovatel DIP zkrachuje, aby účastníci nepřišli o úspory. Migrace účtu k jinému poskytovateli, to je další otevřený bod. Asi se nevrhnu do DIP po hlavě a počkám pár měsíců, jak se utřepe trh s poskytovateli... V daních bohužel vyhrály lobbingem penzijní společnosti, kterým se produkt určitě nelíbí. Osobně do doplňkového penzijního fondu dávám peníze jenom kvůli státní podpory, nic víc a to ještě mám pochybnosti jestli je to i tak výhodné vzhledem k tomu, kolik spotřebují penzijní společnosti na poplatcích...
      lazy_lemur
      •  
        16.11.2023 23:05

        1. celý penzijní systém je ponzi-schema (natalita dlouhodobě klesá; starší ročníky tzv.seniorní pozice mohou dnes zatím dost spořit, juniorní pozice zastává generace co hledá volnost, zábavu a krátkou pracovní dobu) /// 2. bod první je v menších objemech sanován průnikem ´demokracie´ do zaostalých končin, kde natalita sice roste, ALE zaměstnanost tamní populace je zatím tristní (vyjádří-li se HDP/os.) Sanace tímto kanálem je NEDOSTATEČNÁ a řeší se na úrovni jako např. IMF, FED. /// 3. např. fitfor55 projekt: jde o udržitelnost planety v roce 2050... ALE: kdo dnes vůbec zkoumá/zabývá se/ prognostikuje, jak bude vyspělá společnost vypadat za 25 let??? Čapek, Asimov sotva... --- takže malý exkurz do 2050: a) DNES zaměstnanost/příjmy populace lze rozdělit na 3 oddíly, tj. modré lmečky, bílé límečky a vlastníky. Vlastníků trvale ubývá resp. hodnota jejich majetku roste s klesajícím počtem. Bílé límečky budou PRŮBĚŽNĚ nahrazovány AI prostřednictvím displeje. Modré límečky (dělnictvo) bude vždy potřebné k manipulaci produktu mezi výrobním podnikem a spotřebitelem a jejich počet bude nejprve MOHUTNĚ růst s rozmachem 5G a 6G sítí, aby později ROBOTIZACE brala lidem možnost výdělku. /// Kvalitní učitelé jako za první republiky "pan učitel byl vážený člověk" nebudou potřební, výuka se přesune do aplikací prostřednictvím displeje, vzdělání nebude třeba - všechno bude možno "najít v aplikaci". Lékaři zůstanou akutní a preventisti jako je dnes obvyklé, ovšem změni se PRIORITIZACE v poskytování léčby zdravotní pojišťovnou - kuřák, pijan, obézní budou léčeni VÝHRADNĚ za soukromé zdroje nebo extra připojištění. Státní úředníci budou zcela nahrazeni AI via displej, jakmile se státu KONEČNĚ podaří DIGITALIZACE STÁTNÍ SPRÁVY. Rok 2050 bude ve vyspělém světě ve znamení ROZMACHU nepodmíněného příjmu, tzn. "pracuješ=čerpáš", "nepracuješ=žádný samaritán/útulek", nikdo však ghetta nepracujících neuvidí v běžném životě, bude to vypadat jako že problém NEEXISTUJE. /// V roce 2050 investice budou VÝHRADNĚ dvojího druhu: NEMOVITOSTI nebo VIRTUÁLNÍ MĚNA (přírodní diamanty a drahé kovy budou za 25 let považovány za šmelinu, nebudou-li SOUČÁSTÍ VIRTUÁLNÍHO MAJETKOVÉHO PŘIZNÁNÍ. /// Před 27mi lety byl vrcholem výpočetní techniky IQ151, dnes je dnes, ale za dalších 27 let v roce 2050 bude svět mnohem méně přívětivý a mnohem více nákladnější pro NEZÁVISLÝ život. /// Křivka se zalamuje.. https://population.un.org/wpp/Graphs/Probabilistic/POP/TOT/900
        Mudr.c
        • To: Mudr.c
          16.11.2023 23:12

          ... tak Klaus Schwab si budoucnost představuje tak, že lidé nebudou nic vlastnit a budou šťastní, aneb těšte se na "The Great Reset" (https://bennett.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=765932)
          Kočičák
          • Re: To: Mudr.c
            18.12.2023 11:23

            stačí napsat "že lidé nebudou"
            blaf
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data