Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký spotřebitel se stále vzdaluje zbytku světa. Jak to souvisí s MMT a globálními nerovnováhami?

Americký spotřebitel se stále vzdaluje zbytku světa. Jak to souvisí s MMT a globálními nerovnováhami?

25.01.2024 17:24

Americký spotřebitel se chová jinak, než ten v řadě jiných zemí. Je to dobře patrné i na vývoji v posledních letech. A dnes se ve volně vyprávěném příběhu podíváme nejen na něj, ale i na související Moderní monetární teorii MMT a globální (ne)rovnováhy.

Jádrové maloobchodní tržby v sobě nezahrnují položky jako je prodej automobilů, motorových paliv, či stavebních materiálů. A následující graf ukazuje, jak se v reálném vyjádření (tj., očištěné o inflaci) vyvíjely ve třech zemích – v USA, v Německu a v Japonsku. Časově se pohybujeme od zlomového roku 2020, přes období vysoké inflace až po současné inflační uklidňování. Graf podle mne přitom vystihuje nejen tento specifický cyklus, ale i strukturální chování spotřebitelů, které je mimo jiné základem toho, čemu se říká globální nerovnováhy.

vv
Zdroj: X

V Japonsku jsou nyní retailové tržby v reálném vyjádření 5 % pod úrovní z roku 2019, v Německu zhruba na nule, v USA o více jak čtvrtinu vyšší. Ve Spojených státech přitom vláda na tenze v roce 2020 reagovala finanční podporou domácností, v jiných zemích byla podpora většinou mnohem slabší. Což je trochu paradox, protože obecně taková sociální politika bývá spojována spíše třeba s evropskými zeměmi a na s USA. Nedivil bych se, kdyby se do tehdejšího uvažování promítla tzv. MMT, o kterou už nyní ani nezavadíme, ale tehdy se o ní docela diskutovalo. O co šlo?

Odpověď na uvedenou otázku vlastně není úplně jednoduchá. Třeba Greg Mankiw po snaze o její pochopení sice sepsal hlavní rysy MMT. Ale k tomu dodával, že podstatu možná nepochopil. Z mého pohledu šlo vlastně o standardní makro, na které ale byly navěšeny některé speciální předpoklady. Zejména hodně volných kapacit na nabídkové straně ekonomiky. Z tohoto a dalších předpokladů bylo pak odvozeno, že limitem pro vládní deficity (financované i centrální bankou) je pouze inflace. Která ale právě kvůli velké kapacitě v podstatě nehrozí. A tudíž má vláda velký prostor pro stimulaci a řadu výdajových programů, od „provozních“ až po investiční.

Vývoj po roce 2020 ukázal, že ony předpoklady stojící za MMT jsou i přes předchozí dlouhé dezinflační a nabídkově štědré období skutečně jen předpoklady. A jak jsem psal, dnes o MMT ne náhodou už neslyšíme. V USA se naopak hovoří o udržitelnosti vládních dluhů. Ale americký spotřebitel se ničeho neleká a jak ukazuje graf, jeho spotřeba dál roste. Nůžky ukázané v grafu tak naznačují i to, že tzv. globální nerovnováhy zatím k nějakému strukturálnímu obratu nesměřují. Jejich podstatou je totiž americké půjčování si v zahraničí na nákupy ze zahraničí. Či řečeno obráceně – zahraniční půjčky Američanům na jejich nákupy v zahraničí.

Občas je dobré si takto pojmenovat obě strany stejné mince, protože pak je jasnější, co by stálo za jejím překlopením: Pro zmenšování nerovnováh* by zahraničí muselo přestat půjčovat USA a muselo by z USA začít více dovážet a nechat snížit své pohledávky za USA. Tj. řečeno z druhé strany, USA by si musely přestat půjčovat ze zahraničí a musely by do něj začít (v čistém vyjádření) vyvážet a snižovat své závazky. Na straně amerického spotřebitele ale zatím známky přechodu na německý spotřební model chování moc nejsou. A naopak.


*Slovo nerovnováha je zatím trochu zavádějící, protože o pravou nerovnováhu by šlo až v případě, kdy by se tato globální recyklace úspor, spotřeby a zaměstnanosti začala výrazně zadrhávat. A i kdyby začalo docházet k relativně pozvolným změnám cen kapitálu, zboží a měn, které by onu minci obracely, stále by nešlo ani tak o nerovnováhu, jako přechod na rovnováhu novou.

 

Čtěte více:

Valuace akcií: Čína v porovnání se zbytkem světa rekordně nízko, USA vysoko. A co když dáme Apple a spol. na úroveň malých firem?
22.01.2024 17:19
Čínské akcie se alespoň prozatím neodráží od svého valuačního dna, nao...
Co o současných valuacích sektorů na americkém trhu (ne)říká jejich návratnost vlastního jmění
23.01.2024 17:23
Goldman Sachs přináší porovnání návratnosti vlastního jmění jednotlivý...
Rozklad nejistoty a jednoduchý odhad „férové“ hodnoty amerického trhu
24.01.2024 17:15
Index S&P 500 se nyní obchoduje u 4860 bodů. Na jeho další vývoj se d...

Váš názor
  •  
    26.01.2024 15:18

    Pokud budete řešit obecně agregované dluhy a schodky zahraničního obchodu, nikam se takto nedostanete. Klíčem k pochopení dané problematiky je podívat se na situaci očima konkrétních producentů a spotřebitelů. Uvedu příklad. Američan si půjčí od banky 100 dolarů, ty smění za 2400 Kč a za ty si koupí v českém e-shopu nějaké zboží. V rámci půjčky od banky vzniklo 100 dolarů, v rámci konverze dolarů na koruny zaniklo 100 dolarů a vzniklo 2400 Kč, které získal český producent. Američan následně vyprodukuje zboží, které prodá za 100 dolarů a těmito penězi splatí svůj dluh bance a tím těchto 100 dolarů zanikne. Daný český producent si následně od jiného českého producenta koupí české zboží za 2400 Kč. Jak vidíte žádné nerovnováhy exportem do USA nenastaly. Oba spotřebitelé (Američan i český exportér) májí svou spotřebu i produkci zcela v rovnováze, přestože ČR vykazuje vůči USA obchodní přebytek ve výši 100 dolarů. Tento schodek bude existovat tak dlouho, dokud se někdo v ČR nerozhodne nakoupit za své peníze v USA a tím tento schodek sníží. K žádné nespravedlnosti ani k žádnému nežádoucímu pnutí zde nedochází. Je jen na držitelích peněz, které do ČR připluly v rámci kladného salda obchodní bilance, zda své peníze použijí na nákup domácího nebo amerického zboží, nebo zda je použijí na nákup zboží kdekoliv jinde. Schodek obchodní bilance pouze pasivně a neutrálně odráží spotřební chování držitelů peněz, které byly získány exportem zboží a služeb. Akumulovaná salda zahraničního obchodu samy o sobě nemají v celosvětovém systému elastických účetních peněz žádný relevantní ekonomický význam. Je to jen stavová veličina dokumentující agregovaně minulé transakce mezi jednotlivými ekonomickými subjekty ze dvou různých zemí. Obdobně je tomu u státních dluhů. Obojí roste do gigantických rozměrů a tomu odpovídající důsledky se jaksi zcela přirozeně nikde neobjevují. Jediné co se může v souvislosti s uvedenými saldy (obchodními a fiskálními) dít, jsou změny měnových kurzů a případná inflace v zemích, kde státní emise peněz (zadlužování) bude disproporční velikosti ekonomiky dané země.
    Richard Fuld
  • Ponzi
    25.01.2024 19:49

    Se svetovou rezervni menou v hlavni roli.
    Ai-kun
    • Re: Ponzi
      25.01.2024 20:03

      Víš co teď řeší jako svůj hlavní úkol AI a při čem se potí čipy nVidia? Jak to Ponzi udržet aspoň do příštích voleb. V případě Tesly už to začíná praskat... zdá se.
      Ticino
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data