Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Míra úspor v Česku opět vzrostla, co to znamená?

Rozbřesk: Míra úspor v Česku opět vzrostla, co to znamená?

02.04.2024 9:01
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká míra úspor ke konci roku opět překvapivě vzrostla a dosáhla 19,4 %. To je z historického pohledu velmi vysoké číslo - dlouhodobě Češi před rokem 2019 spořili zhruba 12 % ze svých příjmů. Pak přišla pandemie COVID 19 a napříč vyspělým světem šla míra úspor prudce vzhůru - stát garantoval domácnostem příjmy, které však častokrát nebyly kryté prací a nebylo je také kde utrácet (velká část segmentu služeb byla mimo hru). Po odeznění pandemie COVID 19 začala míra úspor opět klesat, ale v Česku v souvislosti s energetickou krizí znovu překvapivě vzrostla. A to ve chvíli, kdy značná část domácností osekávala výdaje i na běžné útraty (například potraviny). V tu chvíli šla průměrná míra úspor opět vzhůru, a to o poznání více než v sousedním Maďarsku a zejména Polsku, kde domácnosti v průměru prakticky nic nespoří. 

Jak je to možné a co to znamená? Za prvé, je třeba zdůraznit, že se jedná o průměrné míry úspor. A i když detailní čísla za příjmové skupiny nemáme k dispozici, zdá se, že nižší i střední třída se s inflační vlnou a prudkým propadem reálné mzdy v letech 2022 a 2023 srovnávala relativně těžko. Jednoduše řečeno neměla moc z čeho spořit a za nárůstem míry úspor stály tak zejména domácnosti s vyššími příjmy. Za druhé, zdá se, že “bohatší” české domácnosti jsou dlouhodobě “opatrnější” než sousedé v regionu - globální nejistota a pravděpodobně i vyšší vládní deficity tak vedly k výraznějšímu “opatrnostnímu” odkládání peněz stranou. Za třetí, vysoká míra úspor ukazuje také na vyšší účinnost české měnové politiky. Zejména při porovnání s Polskem byla měnová politika utaženější - sazby se sice příliš nelišily (vrchol na 7,0 % versus 6,75 %), z pohledu dlouhodobě nízko-inflačního Česka byly však takto vysoké sazby dlouho nezažitou zkušeností (naposledy v roce 1999). 

Co čekat dál? Vysoká míra úspor je minimálně směrem k roku 2024 a 2025 dobrou zprávou - oživení spotřeby domácností nebude pomáhat jen rostoucí reálná mzda, ale také alespoň lehce klesající míra úspor. Otázkou je, jak výrazně může míra úspor klesat? Vyšší příjmové skupiny pravděpodobně budou spořit o něco méně díky nižší míře globální nejistoty i kvůli poklesu úrokových sazeb. Na druhou stranu výraznějšímu snížení míry úspor (do blízkosti dlouhodobého průměru v okolí 12 %) bude bránit vyšší úroveň rovnovážné reálné úrokové sazby. Navíc rostoucí reálné příjmy mohou zvyšovat míru úspor i střední třídy (která v úsporách zaostávala) a celková míra úspor tak může zůstat relativně vysoká. 


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se drží v okolí 25,30 EUR/CZK a nakonec v uplynulém týdnu ustála výraznější zisky amerického dolaru na frontě s eurem. Částečně k tomu pomohl i dobrý výsledek českého HDP, který díky oživení spotřeby začíná viditelně kontrastovat se sousedním Německem. 
V tomto týdnu je kalendář domácích událostí relativně slabý a klíčovou roli bude hrát opět dynamika na eurodolaru. V závěru týdne může české koruně lehce pomoci další slušný výsledek českého maloobchodu. 

Eurodolar
Dolar zpočátku profitoval z poklesu EUR/USD pod úroveň podpory kolem 1,08 a vytvořil intradenní minimum na 1,0775 (nejníže od poloviny února). S oživením amerických státních dluhopisů se zotavil i měnový pár, který v současnosti mění kurz kolem 1.0810. Pokud se podíváme na americkou stranu kalendáře, tento týden nás čeká ADP zaměstnanost, payrolls a ISM. Šéf Fedu Powell zřejmě vsadil na oslabení amerického trhu práce, které by mělo být důvodem k rychlejšímu snížení sazeb (než Wallerova tábora). Nic nenasvědčuje tomu, že by k tomu mělo v brzké době dojít, což naznačuje, že slušná čísla by mohla prodloužit jestřábí přeladění trhu. 
Vydatná velikonoční nadílka v USA v podobě výrazného vylepšení indexu podnikatelské nálady v průmyslu (indexu ISM) vytlačila včera výnosy amerických dluhopisů výrazně výše. To se odrazilo i na kurzu eurodolaru, který viditelně propadl. 
Zkrácený týden bude pěkně vydatný. Již dnes dopoledne začnou nabíhat inflační data z Německa, která spolu předurčí zítřejší číslo za celou eurozónu (agregátní výsledky by mohly být pod konsenzem trhu). Odpoledne se dostanou do hry americká data z trhu práce v podobě otevřených pracovních pozic. Pokud přitom výše uvedená data půjdou v linii těch velikonočních, tak se eurodolar může tlačit dále jižním směrem.

Akcie

Nejméně vydařený obchodní den včera ukázal průmyslový Dow Jones Industrial Average, jenž odevzdal 0,6 %. Přeci jen o něco lépe se vedlo technologickému indexu Nasdaq 100, který zakončil obchodní den v lehkém plusu. Lví podíl na solidním výsledku indexu mají akcie Alphabet, které narostly o více jak 2 %. Mocně šlapou na plynový pedál investoři do akcií Micron Technology, které i včera přidaly okolo 5 %. Tentokrát se přidal analytik Bank of America, který nemohl chybět s aktualizací jeho 12M cílové ceny, kdy ze 120 USD došlo k navýšení na 144 USD. Pozitivní změny se dočkala letecká společnost Delta Air. Analytik Morgan Stanley posunul cílovou cenu ze 77 USD na 85 USD, což mělo za následek růstový den u těchto akcií.



Čtěte více:

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 procenta a skonči...
Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
15.04.2024 9:11
Od úvodu roku 2024 mohou čeští investoři a investorky využít novou mož...
Nerozdělené zisky, ceny akcií a dokonce i zlata
01.04.2024 14:35
Nedávno jsem tu trochu hovořil o vztahu mezi takzvanými zadrženými, či...
KARO Leather vzrostly v roce 2023 tržby o dvě třetiny, vzpruhou letoška má být nový výrobní závod
02.04.2024 8:22
Zpracovatel kůží KARO Leather a.s. uzavřel loňský rok růstem tržeb o 6...

Váš názor
  •  
    02.04.2024 10:25

    To znamená, že inflace zase poroste.
    al321
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y