Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

20.04.2006 10:19
Autor: KBC/Patria

Borsodchem plánuje tržby 1 mld. USD za rok 2006 a stáhnul nabídku na neratovickou Spolanu
Podle deníku Napi Gazdasag má společnost BorsodChem za cíl dosáhnout tržeb 1 mld. USD v roce 2006. Společnost předpokládá růst tržeb díky vyšší poptávce, která by měla znamenat 20% meziroční zlepšení.

Zprávu vnímáme jako neutrální vzhledem k tomu, že projekce na tržby společnosti jsou v souladu s naším očekáváním. Je potřeba také zdůraznit, že růst tržeb bude částečně zmírněn vyššími náklady na výrobu kvůli vyšším cenám surové ropy.

Agentura Bloomberg včera uvedla, že BorsodChem stáhla svoji nabídku na neratovickou Spolanu. Zprávu považujeme za neutrální, protože za nejpravděpodobnějšího vítěze tenderu předpokládáme dceřinou společnost PKN, výrobce PVC firma Anwil. Opakujeme naše doporučení Držet akcie a náš odhad fundamentální ceny 2 448 HUF za akcii.

Maďarsko: Ministerstvo financí předpovídá, že do poloviny roku dosáhne Maďarsko 83 % z cíle rozpočtového deficitu
Ministerstvo financí včera uvedlo, že předpokládá rozpočtový deficit ve výši 159,2 mld. HUF za duben a 1 283 mld. HUF za první polovinu tohoto roku. Předpověď pro první pololetí představuje 83 % z revidovaného cíle pro rok 2006, který ministerstvo snížilo z 1 545,8 mld. HUF na 1 542,5 mld. HUF, podle zpravodajského serveru portfolio.hu.

Zprávu vnímáme jako neutrální, nicméně musíme zdůraznit, že trh čeká na nová prohlášení vlády ohledně co nejdřívějšího snížení rozpočtového deficitu.

KGHM: Generální ředitel připomíná negativní dopad zajišťování
Generální ředitel společnosti KGHM v interview pro agenturu PAP prohlásil, že letošní zisk by mohl být snížen až o 2 mld. PLN kvůli negativnímu dopadu zajišťovacích aktivit, za předpokladu, že současná úroveň cen mědi nad 6 tis. USD zůstane až do konce roku nezměněná, vzhledem k tomu, že společnost zajistila 1/3 svého produkce mědi. Zpráva by pro trh neměla být překvapením, protože společnost již dříve oznámila svoje zajišťovací koeficienty a úroveň zajišťovacích cen u produkce mědi a stříbra stejně jako u zahraničních měn. Z tohoto důvodu neočekáváme žádný výrazně negativní dopad na dnešní obchodování. Opakujeme naše doporučení Držet.

Bank Pekao: Unicredito podepsalo kompromisní dohodu s polskou vládou
Unicredito včera podepsalo smlouvu s polskou vládou ohledně převzetí Bank BPH, která jí ukládá prodat 200 poboček spolu se značkou Bank BPH a naopak zakazuje propouštění v období dvou let. Byly zveřejněny i další podrobnosti dohody ohledně struktury a časového rozložení (až 30 měsíců), např. že pobočky Bank Pekao mohou být také zahrnuty v těch které budou prodány a že infrastruktura bude prodána společně s pobočkami, aby jim umožnila okamžité fungování. Toto ale opět ponechává klíčové otázky: 1) jaká úroveň aktiv nebo počet klientů bude doprovázet prodej, 2) bude Bank BPH převzatá Bank Pekao před prodejem aktiv a 3) bude akvizice Bank Pekao provedena prostřednictvím peněžních prostředků nebo výměnou akcií. Podle našeho názoru je tato zpráva mírně pozitivní pro Bank Pekao, vzhledem k tomu, že naznačuje, že dohoda mezi Bank Pekao a Bank BPH může předcházet odprodeji aktiv, což by zajistilo akcionářům Bank Pekao podílet se na jakékoliv prémii z prodeje frančíz, což by mohlo kompenzovat ztrátu synergií. Ze stejného důvodu se oznámení zdá mírně negativní pro akcionáře Bank BPH. I nadále doporučujeme Držet pro Bank Pekao i Bank BPH, které včera obě posílily.

Ministr státní pokladny Wojciech Jasiniski včera uvedl, že před odprodejem poboček se bude měnit polský bankovní zákon. Nyní to je na polském Sejmu, aby tyto změny do zákona uvedl, což se nám zdá jako pravděpodobné, i když to nějakou dobu potrvá.

Kety: Výroční valná hromada se koná 11. května
Kety oznámila, že výroční valná hromada společnosti se bude konat 11. května v hlavních budově Kety. Mimo schválení hospodaření za rok 2005 budou akcionáři hlasovat o vyplácení dividend. Management navrhnul, že Kety vyplatí 4 PLN na akcii (42% výplatní koeficient) a očekáváme, že tato částka bude schválena. Opakujeme naše doporučení Prodat a fundamentální cenu 116,8 PLN za akcii.

Agora: Opatrný pohled z konferenčního hovoru s analytiky
Agora poskytla spíše opatrnou zpětnou vazbu, když komentovala zahájení vydávání deníku Dziennik vydavatelství Axel Springer, při včerejším konferenčním hovoru s analytiky.

Agora zopakovala, že vidí zachování oběhu Gazeta Wyborcza jako základní kámen, proto snížila cenu na 1,5 PLN za výtisk. Odmítla specifikovat časový rámec, kdy se cena vrátí na vyšší úroveň, aby více odrážela skutečné náklady na výrobu novin. Agora zároveň zopakovala, že vidí reklamní rozpočet ve výši 69 mil. PLN jako dostatečnou odpověď na 100 mil. PLN, které hodlá utratit na propagaci svého deníku Axel Springer. První údaje o skutečném oběhu Dzienniku, které naznačí i dlouhodobý vývoj, by se měly objevit na začátku června.

Náš pohled je o něco optimističtější, když se domníváme, že:

-z krátkodobého hlediska by měl hlavní zdroj příjmů Agory, tj, reklamní novinové plochy, vydržet, protože očekáváme případný větší vliv Dzienniku na reklamním trhu nejdříve během 9-12 měsíců, vzhledem k tomu, že úspěšná historie jakýchkoliv novin je potřebná pro vstup do jednání s mediálními domy pro jakéhokoliv vydavatele;
-vzhledem k tomu, že cena výtisků obou deníků je vyrovnaná stejně jako reklamní rozpočty, domníváme se, že oba vydavatelé v brzké době ustoupí od okrajových destruktivních strategií;
-očekává se, že oba deníky se zaměří a budou soupeřit hlavně v kvalitě a vzhledem k tomu, Dziennik je podle našeho názoru velmi podobný, ale ne výrazně lepší produkt než Gazeta Wyborcza, neočekáváme dramatický pokles oběhu GW, která by ohrozila úroveň příjmů z reklamy.

Opakujeme naše doporučení Koupit pro Agoru a fundamentální cenu 60,0 PLN.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university