Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kola českého průmyslu roztáčí ze dvou třetin automobilky

Kola českého průmyslu roztáčí ze dvou třetin automobilky

12.12.2005 9:27
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Průmyslová výroba se v říjnu meziročně zvýšila o 6,3 %, což je zhruba na půl cesty mezi naším odhadem a tržním konsensem. Ze dvou třetin se na růstu celkového objemu průmyslové produkce podílí automobilový průmysl a subdodávky pro toto odvětví.

Výroba dopravních prostředků ve srovnání s loňským rokem stoupla o 26,4 %. O příčinách není nutné spekulovat. Okamžik akcelerace růstu produkce v tomto odvětví se shoduje s rozběhnutím výrobních linek kolínské automobilky TPCA. Český statistický úřad stále počítá s tím, že se výroba dopravních prostředků podílí na celkové průmyslové produkci 14,4 procenty. Tyto váhy byly stanoveny v roce 2000. Dnes už to ale nemusí být pravda. Za posledních pět let se výroba dopravních prostředků zvýšila o 62 %, zatímco průmysl jako celek zaznamenal vzestup o 42 %. Český průmysl prošel právě v posledních pěti letech výraznou proměnou. Podobně jako v automobilovém průmyslu rostla produkce výrazně rychleji než v ostatních odvětvích také v gumárenském průmyslu, plastikářství a výrobě elektrických a optických přístrojů. Tento výčet odvětví se shoduje s pořadím největších příjemců přímých zahraničních investic. ČSÚ připouští, že dnes používaný systém již zcela nevyhovuje a změny v počítání průmyslové produkce bychom se měli dočkat v příštím roce.

Nicméně dílčí revize přichází již nyní. V září, kdy byla zveřejněna červencová data o průmyslu, jsme se pozastavili nad nečekaně vysokým růstem produkce. Důvodem byla jak nekonzistence růstu celkové průmyslové produkce a růstu výroby v jednotlivých odvětvích, tak nesoulad vývoje průmyslu s jinými ekonomickými statistikami (zejména zahraniční obchod). Dnes přišel ČSÚ s revizí. Původně bylo v červenci uváděno zvýšení průmyslové výroby o 11,2 %, nyní 7,2 %. To už vypadá mnohem reálněji, další revize směrem dolů je ale pravděpodobná.

Průměrná mzda se zvýšila o 3,8 % na 18.136 Kč. Při růstu zaměstnanosti o 0,2 % stoupla produktivita práce o 9,8 % a jednotkové mzdové náklady klesly o 5,5 %. Podle detailní statistiky HDP klesají jednotkové mzdové náklady v těžbě nerostných surovin, výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody. Naopak ve zpracovatelském průmyslu jednotkové mzdové náklady v letošním roce rostou.

V letošním roce očekáváme zvýšení průmyslové výroby o 5,8 %, v příštím roce počítáme se zvýšením o 5,0 %.


Váš názor
  • Priklad:
    12.12.2005 20:58

    Pokud krize zapricini ze budou spousty lidi v EU bez prace, tak se nebudou kupovat nova auta. To samoztne by dokazalo polozit celou ekonomiku CR na lopatky. Presne tohle zaziva ted stat Michigan v USA. A kdyz se to stane, nepomuze ani "svecena voda". Vubec nejvetsi chyba je ze skolstvi a veda zaostava, nemaji penize, studenti se neuci AKTIVNE jazyky, a VS vzdelanych lidi je strasne malo.Kvalitu ted ponechme stranou. Ekonomika by se mela stavet na hi-tech,bio-tech, robotka a prumyslove programovani,(coz v USA umi kazdy sikovnejsi elektrikar pokud se vzdelava za pochodu), a rozhodne nelze stavet na lacine pracovni sile bez vzdelani. To je jen docasna situace. Buzkova zada 5 miliard Kc na jazykove vzdelavani na skolach.Samozrejme ze je nedostane. Prichazeji totiz volby a penize budou treba na populisticke vydaje. Podle mne se Ceska vlada zene do hlubokych problemu a docela fuk na koho je bude svalovat az prijdou. Bude to realita.
    Thyronx
  • opet a znova
    12.12.2005 13:19

    Kolik dani zaplati zahranicni automobilky v CR??????
    dodo
  • Špatná vládní politika
    12.12.2005 13:07

    Fakt,že ze 2/3 průmyslové produkce tvoří automobilový průmysl a to ještě zahraničních splečností vyrábějící u nás levnou pracovní sílou a výhodných podmínek investování proti domácím výrobcům svedčí o velice špatné vládní politice a vše se nám vrátí u z ůrokem.
    investor
    • Souhlas
      12.12.2005 14:11

      Orientace české ekonomiky na průmyslovou produkci díky levné pracovní síle je nesmysl, který všichni hodně draze zaplatíme... A hlavně neustále mrháme časem a možnostmi vybudovat z naší země společnost založenou na informacích !!!! To nás také jednou bude mrzet...
      QEntity
      • 12.12.2005 15:59

        Vrhnout se na informační technologii? Ale tam je jedním z největších výrobců komunistická Čína. Viz dnešní článek níže.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m