Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mzdy ve 3. čtvrtletí: konec mzdové dezinflace

Mzdy ve 3. čtvrtletí: konec mzdové dezinflace

30.11.2005 9:32
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšila o 6,2 % na 18.833 Kč. Tempo růstu mezd nabralo podle očekávání na obrátkách. Vzhledem k tomu, že jde o hlavní faktor ovlivňující vývoj spotřeby domácností, měl by být růst mezd reflektován ve vývoji této složky HDP. Porovnání tempa růstu mezd, zaměstnanosti s prognózami HDP ukazuje, že stejně jako ve 2. čtvrtletí došlo ke zvýšení jednotkových mzdových nákladů.

Mzdy v podnikatelském sektoru stouply v průměru o 5,5 % na 18.930 Kč, veřejný sektor se těšil z růstu mezd o 8,6 % a průměrná mzda zde dosáhla 18.497 Kč. Již pět čtvrtletí v řadě rostou mzdy ve veřejném sektoru rychleji než v soukromém podnikání. Srovnání uvedených temp růstu je ovšem trochu zavádějící. Zohledníme-li skutečnost, že ve veřejném sektoru pracuje více zaměstnanců na částečný úvazek, vyznívá srovnání ještě hůře. Průměrná mzda se po zohlednění délky pracovních úvazků zvýšila o 5,6 % ve firmách a o 9,2 % ve státních službách. I zde výrazné zvýšení daňových příjmů podlomilo původní záměr vlády šetřit. Mzdy rostou svižným tempem a zaměstnanost se místo slibovaného poklesu zvýšila o další 0,3 %. Kromě veřejných rozpočtů je ale také rizikem nákaza rychlého růstu mezd ve zbytku hospodářství, zvláště tam, kde působí silné odborové svazy.

K letmému posouzení přiměřenosti mzdového vývoje se často používá srovnání reálného růstu průměrné mzdy a produktivity práce. Tentokrát by to ovšem mohlo být obzvláště zavádějící. Důvodem je rozdílný vývoj spotřebitelských cen a cen na úrovni celé ekonomiky (deflátoru HDP). Zatímco index spotřebitelských cen se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,9 %, změna deflátoru by se měla pohybovat kolem nuly. Porovnáme-li růst mezd o 6,2 % doplněný zvýšením zaměstnanosti o 1,7 % se zvýšením HDP v běžných cenách o námi předpokládaných 5,5 %, je zvýšení jednotkových mzdových nákladů zřejmé. Po loňském poklesu tohoto ukazatele konkurenceschopnosti a potenciálních inflačních tlaků přicházejících z trhu práce přišel v letošním roce obrat. Dezinflační impuls přicházející z trhu práce již odezněl. Tato skutečnost zapadá do scénáře postupného zpřísňování měnové politiky. Aktuálně se o to ovšem vydatně stará kurz koruny, jehož vývoj v posledních dnech výrazně nahlodal očekávání dalšího brzkého zvyšování úrokových sazeb.

Za celý letošní rok očekáváme zvýšení průměrné mzdy v české ekonomice o 6,0 %, reálně o 3,9 %. Příští rok by se měla poprvé v historii přehoupnout průměrná mzda v ČR přes hranici 20.000 Kč.


Váš názor
  • průměrná mzda
    30.11.2005 13:52

    Chtěl bych vidět soukromou firmu která zvýšila mzdy za letošek o 1% uváděné číslo 5,5% .. to si snad někdo vyždímal z rukávu, Spíš si myslim, že lidi dělají déle a zaměstnavatel vykazuje jen zákonou pracovní dobu, vše co je navíc nevykazuje aby nemusel platit přesčasové hodiny.... Jinak neznám soukromou firmu která by platila něco navíc.... natož aby někomu přidala...
  • Hm-Hm
    30.11.2005 12:17

    A není ta špatná produktivita práce způsobena také tím že ji měříme ve mzdách? Pánové pokud mi někdo tvrdí že je v čechách méně než poloviční produktivita práce než v Německu přičemž auto vyrábíme stejně rychle a levněji a dům stavíme srovnatelně rychle a za polovinu pak si dovolím říci že s tímto ukazatelem není cosi v pořádku.
    Jiří Havelka
    • Vazeny pane Havelka
      30.11.2005 15:17

      Vy jste asi spadnul z visne.Nikdy jste si nevsimnul jakym tempem a jak kvalitne se v CR opravuji napriklad silnice??To co se v civilizovanych zemich opravuje za nekolik dni a maka se na tom soboty nedele den noc tak u nas se udela objizdka a ta je obvykle nekolik mesicu.A to je jen jeden priklad z tisicu.Dalsi vec je vec technologii.Uz vic jak rok upozornuju na to,ze dovozy technologii naprosto stagnuji.Je tim padem jasne,ze nase produktivita se nemuze posouvat dopredu.Ale pro nas je prece dulezite chlubit se tim,ze nemame obchodni schodek.Ono totiz chybi vubec seriozni rozbory ceske ekonomiky.Ale to uz je ta nase povaha ceska.
      dodo
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university