Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O ekonomii, zavile schizofrenních ekonomech a pseudo-objektivitě

O ekonomii, zavile schizofrenních ekonomech a pseudo-objektivitě

27.10.2005 15:36
Autor: David Marek

Pravice kontra levice, objektivita, korektnost, razance. Tyto pojmy a jejich negace se velmi často vyskytují v diskusích pod texty na našich webových stránkách. Jsme tomu rádi a vaše přízeň je pro nás samozřejmě důležitá. Někdy se bohužel dostane i na osobní výpady a urážky, což je asi povinná daň za anonymitu, jíž internet nabízí. Dovolte jen několik poznámek (které doufám rozproudí živou diskusi).

Co svět světem stojí a ekonomie jím točí, lze politiku a ekonomii oddělit jen stěží. Peníze jsou až na prvním místě. Všimněte si, prosím, že v základech ekonomických modelů hlavního proudu ekonomie je maximalizace užitku redukována na maximalizaci spotřeby a volného času (měřené penězi, resp. ušlou mzdou-spotřebou). Politikou proto prostupují ekonomická témata v takové šíři jako snad žádná jiná. Profesní deformace mi ovšem znemožňuje posouzení významu jiných témat. Jinými slovy objektivního ekonoma prostě nenajdete. Samozřejmě, u textu o způsobech oceňování cenných papírů to má notorický politický „rýpal“ těžší, než u komentáře o způsobu privatizace či vývoje veřejných rozpočtů. Bylo by tedy jednoduché stáhnout se ze sféry výrazného překryvu ekonomie a politiky a psát jen o technických aspektech modelu reakční funkce centrální banky, ale byla by škoda vás připravit o informace či chvilku pobavení.

A aby to nebylo tak jednoduché, je ekonomům často přisuzována politická schizofrenie. Alan Greenspan, jedna z ikon ekonomie posledních desetiletí, byl během své kariéry označen nejen za stoupence monetarismu, k němuž bývá automaticky dodávána nálepka pravičáctví, ale i marxistu. Částečně je to naše chyba. Ekonomie hlavního proudu, kterou naplňují hlavy studentům na většině univerzit, je směsí neokeynesiánských i neoklasických teorií. Do „standardního“ ekonoma se tak může lehce trefovat kdokoli. Napadá mě, zkuste si představit, jak by vypadaly komentáře k denní ekonomicko-politické realitě ekonoma z tábora ryzích postkeynesiánců. Zpátky do reality, kritickému pohledu autorů píšících pro tyto stránky podléhají návrhy všech politických stran činných v naší kotlině. Vládní administrativa to má samozřejmě těžší. Na ní je, aby byla tvůrčí a dodává tedy do éteru více materiálu k hodnocení. Rozhodně nemáme důvod aplikovat přístup „nulové tolerance“. Zahájení reformy veřejných rozpočtů, zlepšení způsobu řízení státního dluhu, snaha omezit stínovou ekonomiku, příprava národohospodářské strategie, novela úpadkového práva, začátek smysluplné diskuse o deregulaci nájemného a řada dalších úspěchů byla po zásluze oceněna. Naopak opozice je vystavena „objektivní“ kritice stejně jako vláda. Stejného metru se dostává návrhům vzniklým pod korouhví s barevnými rostlinkami i zvířátky. Na mlhavě představeném návrhu rovné daně jsme nenechali nitku suchou. Stane-li se dnešní opozice zítřejší vládou, nijak ji šetřit nebudeme.

Objektivita. Spíš téma pro filozofickou diskusi. Nicméně se od nás požaduje. Možná by se dala jakási pseudo-objektivita měřit počtem shodných či podobných názorů v obci ekonomů. Co třeba podívat se na názory apoliticky vnímaných „objektivních“ ekonomů z centrální banky, Mezinárodního měnového fondu, Světové banky, OECD či ratingovaných agentur. Zkuste je porovnat s názory na tomto webu. Naše „přidaná hodnota“ ale spočívá v tom, když se nám podaří vidět něco dříve, než to objeví někdo jiný. Zde ale hrozí konflikt inovace a průměrnosti. V takovém okamžiku se samozřejmě autor vyčleňuje ze stáda a stává se snadným terčem.

Pozorný čtenář si na našich stránkách všiml, že na rozdíl od politických debat na stránkách denního tisku či nedělních televizních debat, se snažíme být v kritice věcní a pracovat s nezmanipulovanými oficiálními daty. Mnohokrát se stane, že shromážděná data po dlouhém zpracovávání nic neprokáží a hodiny práce skončí v koši. I to je ale lepší než je ohýbat. Informace lze analyzovat, syntetizovat a hodnotit v maximálně odborných termínech, skrýt se za hrátky s ekonometrií a stvořit korektní a odborný text podobný inflačním reportům centrálních bank. Pro analytiky, maximálně portfolio manažery, je to vhodná, a možná i stravitelná, forma. (Veřejnost to může vnímat jako text napsaný pod vlivem LSD, ale ani to není ekonomům často dost dobré a proto raději jedou na LSE). Pro vás, poněkud širší obec, se pokoušíme psát srozumitelně a je-li to vhodné i odlehčeně a zábavněji. Však ona je ekonomie pro řadu lidí dost velká nuda sama o sobě. Doufáme, že se na našich stránkách nikdy nudit nebudete a vždy si najdete text k pobavení či polemice. Třeba při čtení ukázky z naší praxe:

Známý ekonom a prognostik měl nad dveřmi své kanceláře přitlučenu podkovu. Jednou se ho studenti ptali, proč ji tam má. Odpověděl jim, že je to talisman, který mu pomáhá v přípravě prognóz. „Vy věříte v tyhle pověry?“, ptali se studenti nevěřícně. „Samozřejmě že ne“, odpověděl dotčeně ekonom prognostik. „A proč ji tam tedy máte, když v to nevěříte?“, naléhali studenti. „No, když ono to funguje, ať tomu věříte nebo ne“, zabručel si pro sebe ekonom prognostik.


Váš názor
  • proč zvýšení úrokových sazeb ?
    29.10.2005 12:16

    posilování koruny se nějak zastavilo i přes prognózy většiny ekonomů i ČNB.Tak se koruně pomůže,aby se pohybovala tam, kde jí chce ČNB mít.Chceme mít silnou korunu za každou cenu, ne ? Aby mohla vláda zplácet dluhy, které si v zahraničí udělala potřebuje nakoupit levně eura. Nebo se snad mýlím ?
    orada poisson
    • Koruna
      05.11.2005 13:27

      Koruna miri dlouhodobe nahoru, protoze bil. zahranicniho obchodu je stale vice kladna a mena tedy z logiky veci sili. Budte rad , ze CNB zvysuje sazby, nebod co by delala ,az bude koruna zkouset prorazit 28 CZK/EUR, nebylo by co snizovat. Chapu, ze dolarove investice tim trpi, ale ted je myslim dolar vcelku na koni, tak snad z neho lze odejit. Stredni evropa sili a normalni ochodni pasmo pro dolar je myslim tak 19.50 - 25.50. Pokud se na dolaru nevyresi alespon castecne deficit obch. bil., je drzeni dolarovych aktiv, s pohledu korunoveho investora ,extremnim rizikem.
      O.Irsecky
  • Toto s tím souvisí. Jsme v Česku:
    28.10.2005 13:58

    Je neuvěřitelné, jakým způsobem dokázali boží hovada Babiš, Švarc, Věk, Kuliha, Tesařík, Cingr, Zikmund a spol. v relativně krátké době paralyzovat a deklasovat českou petrochemii, chloubu předcházejících generací českých chemiků. Stačilo do toho dloubnout zvenku (PKN Orlen) a je to nad světlo jasné. V čem to je? Rozbor není tak složitý, jak by se možná zdálo. Hlavní výsledek: vlastní výzkum a vývoj zcela odrovnaný (právě v době, kdy svět se zrychluje a nabírá stále větší a větší obrátky), ze zaměstnaců na středních postech stádo bezpáteřních vyplašených ovcí, veškeré smysluplné know-how nyní vlastní mistři, předáci a pár technologů, absolutně nevzdělaný politikařící vrcholový management, který neví, kromě toho, že oni jsou „elita“, která bije. Evropské platy managerů jsou od ostatních tak vzdálené, že oni se považují za polobohy, kteří již vůbec nepotřebují vnitrofiremní kumunikaci, a pokud ano, tak jen tehdy, pokud to upevní jejich posice. Nekomunikují normálně ani sami mezi sebou, protože z hlav se staly autoritativní hloupé lidské bestie. Cítí se šťastní, když prodají nejmodernější jednotku, jejímž potřebám a významu nerozumějí, stajně jako zahraniční kupci, kteří ji od nich rychle koupí, protože ušetřili peníze na výzkum, vývoj, výstavbu a výchovu personálu, zbavili se potenciální konkurence a skvěle si rozšířili výrobkové portfolium na světovám trhu. Naši skvělí hoši zneužili i ISO 9000 pro zakonzervování stavu, ve kterém se cítí bezpeční. Prostě znovu spousta námětů, nad kterými by se Jaroslav Hašek radoval jak malé dítě.
    Sonja Javorik
  • Jen pracujte dál
    27.10.2005 17:41

    a pište jak píšete, Vašich názorů si vážím, a jsem za ně rád. Na rozdíl od jiných ekonomů jsou zajímavé, a hlavně důvěryhodné. Pro mne jste jeden z mála respektuhodných ekonomů v republice.
    Bo
    • souhlas
      27.10.2005 19:02

      já jsem s Patrií také spokojen, dle mého názoru to je jedne z nejlepších finančních serverů u nás.
      Honza
  • Reakce
    27.10.2005 16:20

    No samozřejmě že musíme zvýšit úroky, abysme aspoň dorovnali ty v Eurozóně, když tam taky hrozí zvýšení. Když jsme hlasovali pro EU, tak nikdo nevěděl, že to naše ANO znamená i ano EURu. A s tím zase nesouhlasím já. Mně by spíš zajímalo, pane Marku, proč se investoři při zvýšení úrokové sazby vrhnou na akcie Komerční banky, protože očekávají zvýšení úrokové marže! Já pracuju v bankovnictví, a nemám pocit, že by to tak bylo. Díky.
    TV
    • reakce akcií KB
      27.10.2005 18:23

      Komeční banka disponuju velkým objemem volné likvidity, kterou investuje na peněžním trhu. Zvýšení úrokových sazeb tedy zvýší výnosy KB v této oblasti. Tuto teorii trochu nabourává hedge používaný KB. Samozřejmě, spekulace některých investorů na krátkodobé rozšíření úrokové marže mezi úvěrovými a depozitními produkty KB nelze vyloučit.
      David Marek
  • Jak ale tímto
    27.10.2005 15:55

    způsobem chcete rozproudit diskusi? Mě by spíše zajímalo proč nikdo nekomentuje podle vás překvapivou změnu úrokové marže? Podle mě přišla tato změna s ohledem na nekompetentnost ČNB v nejlepším možném bodě. Změna se totiž projeví nejmenšími možnými kurzovými změnami což je i dlouhodobý cíl naší matička ČNB. Se změnou sazeb samozřejmě nesouhlasím protože v současné době zdaleka nejsme stabilizováni tak aby se nevyplácel úrokový diferenciál. Protože všichni víme že ČNB bude bojovat proti zpevňování kurzu (z mě nepochopitelných důvodů), je přitažení úroků poněkud bludným krokem.
    Jiří Havelka
    • CNB
      05.11.2005 13:38

      Verim , ze CNB s posilovanim koruny bojovat bude, ale nemuzete cekat ,ze to bude na 29 nebo 29.50 za euro, to je prece normalni kurz, ktery odpovida ek. vyvoji.
      Nero
    • dluhy nebo úspory
      02.11.2005 20:20

      Pane Havelko, vlastníte dluhy,nebo úspory. Podle vašeho článku zcela určitě dluhy.
      www
Aktuální komentáře
08.05.2024
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)