Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roman: Alan Svoboda neudělal nic, co by bylo protiprávního…

Roman: Alan Svoboda neudělal nic, co by bylo protiprávního…

18.10.2005 10:09
Autor: 

následuje část přepisu včerejšího rozhovoru Martina Romana (ČEZ) z BBC
Nakolik vedení ČEZu poškozuje informace, že Komise pro cenné papíry podezírá místopředsedu představenstva Alana Svobodu z toho, že letos v květnu zneužíval firemní informace a vydělával na obchodech s akciemi ČEZu?

Tak, já bych neřekl, že přímo poškozuje. Samozřejmě to je ne úplně šťastná záležitost. Myslím si, že pokud tam nějaká chyba vznikla, vznikla v komunikaci.

V komunikaci koho s kým, že vstupuji do vaší řeči?

V komunikaci celé té záležitosti. Já myslím, že Alan Svoboda neudělal nic, co by bylo protiprávního. Když se podíváme na ten obchod, jak celý probíhal, on nakoupil akcie, pravda, jeden pracovní den před zveřejněním výsledků. Na druhou stranu ty výsledky žádným způsobem neměly vliv na cenu těch akcií. A ty výsledky byly buď v souladu s očekáváním analytiků, nebo dokonce v tržbách pod jejich očekáváním a průměrně trvá dva dny, než se projeví informace z tiskové konference na kurz akcií ...

Dovolte, ale tam došlo k růstu cen akcií o pět korun, pokud se nemýlím, během těch tří ...

Ano, ale to je průměrná volatelita denního kurzu je jedna celá sedm procent v období prvního pololetí našeho roku. Čili, to není možno brát, jako že pět korun je růst na základě zveřejnění nějakých našich výsledků. Dokonce po dvou dnech po té tiskové konferenci ta cena klesla, takže on po dvou dnech byl minus asi čtyřicet tisíc korun, a dokonce po deseti dnech po té tiskové konferenci byl minus čtvrt milionu korun. Čili, v žádném případě není možno říct, že využil nějakých informací, koupil akcie a ty akcie raketovým způsobem skočily po tom zveřejnění a on na tom vydělal. Opak je pravdou. Ty akcie nakonec klesly po zveřejnění těch výsledků. Bylo to dáno ani ne vlastními výsledky, ale obecně chováním trhu a cena těch akcií vzrostla až po poměrně mnoho týdnech a to, co možná nebylo úplně, úplně dobře zkomunikováno, bylo, jak ty akcie prodával. Já si myslím, že možná mohl tehdy říct dopředu, chci ty akcie prodávat, byť je prodával z naprosto lidského důvodu. On bydlí v rodinném domě, kde tu druhou ideální polovinu vlastní někdo, kdo ji v té době nabídl k prodeji a on potřeboval likvidní prostředky.

Znamená to, že věříte, že ono prošetřování Komise pro cenné papíry neskončí tím, že by se prokázalo, že místopředseda představenstva ČEZu Alan Svoboda, řekněme, přestoupil paragraf sto dvacet čtyři zákona o podnikání na kapitálovém trhu?

Já si myslím, že se, že Alan Svoboda svým činem žádný paragraf neporušil.

V každém případě je to ale pro vás jako pro ČEZ nepříjemná informace.

My jsme si z ní vzali i ponaučení a přijali jsme vnitřní pravidla do budoucna, která by tomu měly zamezit. Máme pravidla, která jsou běžná například ve společnosti, jako je E.ON, že dvacet dní před zveřejněním výsledků, ať již kvartálních nebo ročních a dva dny po jejím zveřejnění jsme se zavázali, že manažeři nebudou obchodovat s akciemi. Takže, věřím, že i do budoucna zamezíme i těmto záležitostem.

Celý rozhovor naleznete ZDE.


Váš názor
  • Svoloč
    18.10.2005 13:05

    A to jsou manažeři za stamiliony (včetně bonusů). Fuj !!!!!!!!
    uuuu
    • turbina
      18.10.2005 19:11

      Tak 1.blok Temelina se chystá do kolaudace a turbina se chysta do šrotu, oznámili jste (Váš ředitel Borovec), že se musí koupit nova. To jste p.bývalej generální řediteli Škody dodali pěknej "výrobek" ČEZu.Ty smlouvy mezi Škodou a ČEZem by bylo potřeba pořádně zkontrolovat, co říkáte? To je ve světě normální? Sankce Škodě veškeré žádné? Možná, že klíč k záhadě je vtom kdo, že je skutečným vlastníkem akcií Appianu?
      josef Skoda holding
    • makléř
      18.10.2005 13:57

      A kterýpak dobrák (hlupák) Makléř mu to nerozmluvil ? Že by vzdělanost našich MM byla tak prohnaná ?
      aaa
      • A proč by to dělal?
        18.10.2005 14:16

        Má přece svoji provizi, když viděl kupovat Svobodu, určitě si přihrál i vlastní obchod. Nechal mamlasa v tom, a dobře mu tak!
        jol
      • Jdete správným směrem ...
        18.10.2005 14:14

        Vezměte to trošku z nadhledu: v našem Kocourkově je docela pravděpodobné, že KCP bude případ šetřit a šetřit, až se se na to pozapomene a pak ho odloží, protože se neprokázal "úmysl", že ... Šéf firmy kolegu samozřejmě podrží (jednou by to mohlo být přece naopak :-). Největší obchodník s CP na zdejší pidiburze případ jen zveřejní místo toho, aby sám na KCP vyvinul tlak, protože jemu samotnému především by mělo jít o čistotu obchodů, jinak by mohl klientelu začít ztrácet. Naše "pravicové" politiky případ nebude zajímat vůbec, padž už se sami vidí, jak po volbách zasednou do DR a pak se "namotivují" také, že ...
        PaulC
  • nic nového pod sluncem
    18.10.2005 12:51

    Typickej pan Roman, jeho hlavní starostí je kolik stojí akcie ČEZu na burze. A když padají, přispěchá s nějakým prohlášením, jako například předminulý týden, že management ČEZu byl v odhadech výsledků příliš konzervativní a že výsledky budou díky silné koruně lepší. Podobné výroky říká cíleně, to se dá snadno vysledovat.
    Pepa
  • par. 128 tr. zák.
    18.10.2005 12:16

    Je to zjevný trestný čin - bez ohledu na to, zda a kdy to ohlásil. Roman by měl jít do kytiček taky, pokud to nechápe.
  • V ČR.....
    18.10.2005 12:13

    jsou vždycky největší svinstva a zločiny většinou naprosto legální, nebudí pozornost a pokud už náhodou ano, tak jsou většinou obvinění naproasto bagatelizována a dělá se jako, že je všechno v naprostém pořádku..........V USA už by Svoboda měl na krku vyšetřování a s nejvyšší pravděpodobností by šel do chládku.......
    T.H.
  • Pan Svoboda neměl nakupovat
    18.10.2005 11:23

    a je úplně jedno, jestli fluktuace kurzu je jedno nebo deset procent. A myslím, že pan GŘ to dobře ví a jenom se snaží mlžit. Myslím, že KCP má výbornou šanci prokázat, jak to je s její nezávislostí.
    SAX
  • Cena akcií ČEZu
    18.10.2005 11:09

    je těžce přepálená. Dividendy se zřejmě nebudou vyplácet, vypadá to spíše, že na akciích vydělá management. Jistě je placen dle ceny na burze (kromě jiného). Pokud se generál zasává tímto způsobem svého podřízeného, je to velmi, ale opravdu velmi podezřelé. Doporučuji vyskákat z vlaku.
    Franta
  • nehorázné
    18.10.2005 11:03

    v civilizovaném světě trestný čin s nepodmíněným trestem, v ČR podle pana Romana chyba komunikace. Taková stupidnost snad může napadnout jedině ubožáky . Co na to KCP ?
    r.
    • Tak, tak
      18.10.2005 11:17

      Dle Transparency International jsme v korupci (a jiné špíně...) stabilně na 47-50 místě na světě. Hůř v EU je na tom údajně již jen Polsko a Lotyšsko. Žádné zlepšení prý u nás není patrno (a nebo to bude spíš zhoršení stavu ...). Tedy "čest práci" našim "manažerům" ... ČEZ je firma vlastněná státem. Která partaj si dá do volebního programu zrušení "motivačního programu", okamžité odvolání Romana, Svobody a pošle "mančaft" komplet na trestnou lavici ? Že by žádná ? Čím to asi bude ? ...
      PaulC
  • Cesky trh je pro me tabu
    18.10.2005 11:03

    Na tuhle divocinu totiz nemam zaludek.
    praguemonk
  • !!
    18.10.2005 10:48

    je to fakt nehorazny, co si tady muze manazer dovolit i kdyby se to nepovazovalo za inside trading tak v USA je porad zakaz "short-swing" profits - insideri musi veskere zisky z akcii vlastni firmy vyplatit firme, pokud akcie nakoupi a proda nebo proda a nakoupi v 6-mesicnim casovem horizontu no vzhledem k dnesnimu oznameni o listovani CEZu na jine burze, doporucuji vrele Ukrajinu nebo Belorusko
    BrunoBK
    • souhlas
      18.10.2005 10:54

      s výše uvedeným, 6M lhůta je naprosto standardní v každé slušné společnosti. Jestli vydělal nebo nevydělal je jedno, stačí že tento obchod měl všechny znaky insider trading.
      al
      • presne tak
        18.10.2005 18:57

        Jestli pan Svoboda vydělal nebo nevydělal není teď podstatné-prostě porušil pravidla.Když jed v obci 100km/h a chytí mně tak platím a nemelu o chybě v komunikaci.To si myslí ten Roman, že jsme úplně magoři?
        josef pokorny
        • Jo, jo, v komunikaci to určitě nebylo ;-)
          19.10.2005 12:15

          Stovkou se přes výmoly jezdit nedá :-)
          PaulC
  • je to svinstvo
    18.10.2005 10:33

    A jinak se to nazvat nedá a pan generální si může blekotat co chce . Smůla je , že se s akciemi ČEZU neobchoduje v USA , jinak už byl za mřížemi . Je vidět , že na české tržnici si každý z šéfů může dělat co chce .a KCP bude vždy je čumět !!!!
    aaa
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university