Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká ekonomika ve 2Q nepřekvapila růstem o 3,4 %... dolar klesá o půl centu

Americká ekonomika ve 2Q nepřekvapila růstem o 3,4 %... dolar klesá o půl centu

29.07.2005 16:07

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 3,4 %, což je v souladu s očekáváním. Tento údaj je anualizovaná roční změna, po přepočtu na české „standardy“ jde vlastně o meziroční růst o 3,6 %. V první čtvrtletí rostlo americké hospodářství o 3,8 %. Údaj o růstu HDP za celý rok 2004 byl však revidován na +4,2 % z předchozích +4,4 %, a za rok 2003 na +2,7 % z +3,0 %.

Co se týče struktury HDP, nejvýznamnější ekonomická složka – spotřeba domácností – rostla ve 2Q o 3,3 %. Podnikové investice vzrostly o 9,0 %, export dokonce o 12,1 % po 7,5% růstu ve čtvrtletí prvním. Růst vládních výdajů více méně stagnoval na +2,0 %. Cenový deflátor vykázal 2,4% růst místo očekávaných 2,5 %.

Informace o HDP způsobila pokles americké měny z kurzu 1,2085 na 1,2135 USD/EUR. Mnoho investorů se těšilo, že HDP příjemně překvapí, a proto byl růst v souladu s oficiálním odhadem spíše zklamáním. Kromě toho jádrový cenový index ve 2Q posílil pouze o 1,8 % po 2,4 procentech v 1Q, což vzbudilo obavy, že by Fed nemusel být tak agresivní v dalším zvyšování úroků.


Váš názor
  • Potlesk pro Pako i Pavla.
    03.08.2005 22:08

    Je to tak.Ale nemusi to trvat 20 let kdyz se ujme kormidla liberalizace EU.Americka ekonomika stavi na nizkem zdaneni (zejmena firem) a nizke "sales tax" (srovnavam ji s DPH). To vse nam kazi cena ropy a energii. Vysoky deficit (procentualne k HDP mohem mensi nez v Japosku...) brzdi take. Nzaamestnanost v USA je 5% a za plnou zamestnanost se ted povazuje asi 3,6%. Vzhledem k mensinam a lidem kteri proste nikdy po cele generace nepracovali, a pracovat nikdy nebudou.Je zajimave ze uz nemame treba Urady Prace. Byly pred lety zruseny a lide si shaneji praci sami (z novin nebo pomoci ruznych agentur).Podpory se vyrizuji pres automaticky telefonni system "Marvin". Na konci hovoru hlas oznami vysi seku a datum kdy bude ve schrance. EU je stale jeste hodne "socialni" ale casem si to nebude moci dovolit a pritvrdi se.Kyz se socialni a duchodova kasa vyprazdni, nic jineho nezbyva.
    Thyronx
    • nízké daně v USA
      10.08.2005 20:32

      Prosím tě thyronxi, můžeš mě napsat kolik teda v US platíte daň z příjmu práv. osob. Držím pár akcií a pokud se nepletu tak "income tax" (pokud je to to samé) mě v jejich účetnictví dělá tak kolem 40%, nechci prudit, ale tady platím 26% a daň z příjmu OSVČ neplatím skoro nic, protože mám všechny odečit. položky včetně hypo.
      Pavel
    • Kde berete ten neopodstatněný optimismus?
      04.08.2005 12:12

      Bývalý předseda Federálního rezervního úřadu Paul Volcker ve svém článku "Ekonomika na tenkém ledě" http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A38725-2005Apr8.html napsal: „Okolnosti mi připadají nebezpečnější a nezvladatelnější než cokoli, co pamatuji. A pamatuji toho docela dost." Altogether the circumstances seem to me as dangerous and intractable as any I can remember, and I can remember quite a lot. Uměle oddalovaná hospodářská krize je něco docela jiného než prosperující ekonomika. Doufejme, že Evropa, která byla ve svém přístupu mírně, ale opravdu jen mírně, zodpovědnější si odnese z budoucího vývoje menší šrámy.
      Krtek
      • Dane..
        15.08.2005 16:57

        Federalni dan mi cini z platu asi 130,000 USD/rocne 15%. Dan meho statu kde ziji cini 4%. Kdyz zpenezim moje akcie, platim dan 20% a pak na konci roku se to to v danovem priznani spocita na chlup.Nejspis mi fed neco vrati. S akciemi obcghoduji s firmou Scottrade.com/ a poplatky tam cini asi 7USD za obchod.Prodej, nakup je otazkou vterin tedy primo na Marketu. Moje zena investuje v tak zvanem Roth IRA kde se investuji "ciste" penize, ktere NIKDO nezdani a co vydela je jeji cisty vydelek. Muj IRA (retirement account) je investovan z hrubeho platu a tedy dan po vybrani penez musim zaplatit.Opakuji je to 20% a dorovnani s celkovymi rocnimi priijmy byva zpravidla "plusove". V soucasne dobe mi akcie vydelavaji asi 2000 USD mesicne (hrubeho). Zatim jsem nepotreboval moje investice vybirat.
        Thyronx
  • jen vydrzet soudruzi
    29.07.2005 22:56

    Silne EURo nevadi.Vyrobci v EU si s tim hrave poradi.Rust ekonomiky USA je spis zklamanim.Vzdyt predbehly EU uz jen o 30 let a neustale se vzdaluji.Internacionaaala je zitrka....
    dodo
    • Spekuluji na FX
      06.08.2005 16:18

      Hele dodo pokud chci, chces , chceme vydelavat prachy na akciich nebo FX nebo komoditach nebo nemovitostech to je jedno- tak musim byt nestrany a presny. Euro neni z historickeho hlediska silne dlouhodoby průmer se udava asi 1,24 o silnem euru muzes hovorit nekde u 1,40 .Evropa je preregulovana socialisticka to sice ano, kurz eura je vsak zatim podlozen exporty, coz se o dolaru momentalne rici neda , ale co neni muze byt, ale zatim neni.
      Nero
      • Rekneme si za par let
        08.08.2005 14:17

        Evropsky vyvoz ztraci na vsech frontach.Pokles dolaru nezaplatil nikdo jiny nez evropsti vyvozci.Jednoduchy dukaz je to,ze dolar ztratil za 4 roky 25%, ale ke zdrazovani v USA nedoslo.Z toho vyplyva,ze museli jit evropsti exporteri s cenama dolu. A dovolte mi zminit strategii CR.Mluvi se o rostoucim HDP a rostoucim vyvozu.Nikdo ale nezminuje,ze firmy ktere to tahnou podnikaji v CR za naprosto nestandartnich podminek.CR jako celku to neprinasi vubec nic.Je to uplne stejne jako za komancu.Ti taky tvrdili to stejne a ukazovali vsem jen Slusovice.Dnesni vlada a s podivem i ekonomove poukazuji na Skodovku a jine podniky,ktere ovsem podnikaji s danovymi ulevami nebo jsou jim poskytovany jine vyhody.Tyto vyhody a ulevy ale musi nekdo zaplatit.Dalsim dukazem je napriklad to,ze neexistuje silnicni infrastruktura a stav silnic je naprosto kriticky.Rocne se jen zde zvysuje o 10 miliard Kc.Proc se to nezaplati z dani kdyz jsme tak prosperujici stat?LZI LZI LZI a prekrucovani faktu.Uz nekolikrat jsem zde upozornoval na to,ze spousta cisel nesouhlasi jak v EU tak V CR.
        dodo
    • Nwsouhlasim Dodo
      29.07.2005 23:44

      p. Krejci to ma celkem v lati. Skoda ze nepripojil do vysvetleni rust americke produktivity. USA maji nezamenstnanost 5%, to je ale prumer, ve spouste statu, je nezamestnanost jeste mensi pod 5%, nekdy i pod 4%, coz znamena plnou zamestnanost, a naopak v urcitych statech ci mistech jsou ostrovy s vetsi nezamestnanosti, ktere ale maji jine problemy, jako vliv globalizace, nizka kvalifikace prac. sily ve velkomestskych gethech, velke vzdalenosti na venkove a pod a dalsi pumpovani penez do cele USA ekonomie by spise zvysilo inflaci, proto je FED opatrna. Tahle mista potrebuji mistni medicinu na chronickou nezamestnanost. Jednoduse Americka ekonomie je momentalne v dobrem miste , zvlaste kdyz pripoctes dobry rust exportu a investici. A to bude pokracovat, nova cinska menova politika bude drzet dolar dolu, a Cina chce take trochu ochladit svoji prehratou ekonomii, no a to je daleko vetsi problem pro eurozonu nez pro USA. Kdyz ekonomie eurozony, Nemecko, Francie, Italie a dalsi , nenastartovaly v dobe rychlejsiho rustu USA a CINY, jak to chteji udelat, kdyz obe tyto zeme pribrzdi a zpomali rust a svetova ekonomie se posune po rychle expanzi do klidnejsiho stadia, Cina 6,-8%, USA 3,5%, to muze znamenat pro eurozonu /kdyz dolar zustane kde je/ zpomaleni ci uplne zastaveni jejich rustu. A nejista rozpoctova politika EU tomu nepomuze, leda ze by dostali rozum a snizili dotace a prerozdelovani, snizili dane, snizili regulaci a sance toho je temer nulova.
      Pako
      • Ekonomie versus ekonomika
        04.08.2005 10:58

        Pako, ekonomie je věda narozdíl od ekonomiky, kterou máš na mysli.
        Krtek
      • A jeste co se budoucnosti EU tyce
        30.07.2005 1:10

        EU je bohuzel zrala na brzky rozpad. Jestli ji ma neco drzet podromade, pak to bude alespon zpocatku jeji ekonomicka sila a prosperita. A jak je na tom v soucasnosti EU s ekonomickym vyhledem tady asi nemusim rozepisovat ... Reformy odmita a pravdepodobne jeste nejakou dobu odmitat bude, takze v nejblizsich rekneme 20 letech muzeme (podle me) ocekavat pokracujici ekonomickou stagnaci a s ni spojeny postupny rozpad eurozony (coz bude ovsem pouze z politickych duvodu) a nasledne cele unie (nebo prinejmensim jeji hlubokou a bolestivou reformu).
        Pavel
      • Bohuzel
        30.07.2005 1:02

        O nejakem rustu nemuze byt v eurozone rec. Staci se podivat na vysi dani, byrokracii, reguace trhu a podobne "socialni" vydobytky stareho kontinentu a dalsi komentare nejsou treba. BUD zacne EU s radikalnimi reformami NEBO bude dal budovat "socialni" stat a tim i ekonomicky stagnovat s tim, ze casem zcela prestanou rust realne mzdy a po dalsim casovem useku se zacne stale vyrazneji snizovat zivotni uroven obyvatel ... (nemluvim o odlivu inteligence, starnuti populace, migraci atp.)
        Pavel
        • Zajimava diskuze.
          15.08.2005 17:02

          Je tu zajimava diskuze. EU by sai mela liberalizovat podle Blaira... uvolnit trh konkurenci ve vsech smerech, a hlavne snizit urokovou sazbu a dane.Zejmena pak DPH v cele EU. S tou urokovo sazbou ale pravda uz neni skoro kam ustupovat. Tady nejak ECB zaspala.
          Thyronx
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data