Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcionáři o svůj majetek při zrušení SCP nepřijdou, tvrdí ředitelka UNIVYCu Helena Čacká...

Akcionáři o svůj majetek při zrušení SCP nepřijdou, tvrdí ředitelka UNIVYCu Helena Čacká...

23.06.2005 13:00
Autor: 

Generální ředitelka Univycu paní Helena Čacká poskytla serveru www.patria.cz exkluzivní rozhovor k situaci kolem centrálního depozitáře cenných papírů. Ten by měl spojovat funkce Střediska cenných papírů a vypořádání cenných papírů a nabízet také úschovu či správu cenných papírů. ČR jako poslední země EU centrální depozitář zatím nemá. Jak se změna dotkne jednotlivých akcionářů a zda probíhá příprava centrálního depozitáře dle předpokladů ... ptali jsme se paní Čacké.

Představení: Společnost Univyc, která se jako jediná snaží získat licenci na centrálního depozitáře cenných papírů, loni hospodařila se ziskem 14,6 milionu korun při výnosech 102,3 milionu korun, což byly nejlepší výkony v historii. Největší vliv na výsledek měl počet vypořádaných mimoburzovních ale i burzovních obchodů v závislosti na vysoké aktivitě obchodování na burze. Společnost se loni postarala o dodání cenných papírů majitelům v celkovém objemu 2,8 bilionu korun, když předloni vypořádal transakce za bezmála 2,7 bilionu korun.

Patria Online: Vážená paní ředitelko, můžete prosím v úvodu čtenářům velmi stručně vysvětlit pojem "centrální depozitář", resp. důvody jeho vzniku?

Helena Čacká: Centrální depozitář je instituce, která vede registr cenných papírů a zároveň zajišťuje vypořádání s cennými papíry. Centrální depozitáře se začaly objevovat v 80. a zejména 90. letech a vznikly historicky centralizací depozitářů cenných papírů, které vedly banky. Zároveň s tím se vedle listinných cenných papírů začaly i objevovat i dematerializované emise. Centrální depozitář je tedy servisní organizací pro účastníky kapitálového trhu a tito účastníci jej také obvykle vlastní.

Patria Online: Co bude zavedení centrálního depozitáře znamenat pro (drobné) akcionáře? Jaké administrativní úkony na straně majitelů cenných papírů si, podle Vašeho názoru, vyžádá přechod na systém centrálního depozitáře?

Helena Čacká: Obecně pro vlastníky cenných papírů to bude znamenat, že jejich cenné papíry dnes vedené ve Středisku cenných papírů bude vést centrální depozitář v zásadě úplně stejným způsobem. Jiný bude pouze způsob přístupu k nim. Ten bude možný prostřednictvím RMS - jako je tomu nyní - ale navíc budou investoři moci využít bank a obchodníků s cennými papíry. Co už nadále existovat nebude, jsou přepážky SCP, jejichž absence bude plně nahrazena stávající sítí poboček bank. V současnosti přímý přístup do centrální databáze cenných papírů představuje neakceptovatelné riziko z hlediska možného zneužití dat. Tento přímý přístup je v negativním smyslu unikát ve srovnání s ostatními kapitálovými trhy.

Patria Online: Jak probíhá licenční řízení na Komisi pro cenné papíry? Odpověděli jste již na všechny vznesené připomínky?

Helena Čacká: Univyc požádal o licenci po poměrně dlouhé přípravě 31. ledna tohoto roku. V přípravné fázi bylo klíčové dohodnout podmínky a připravit smlouvu pro provozování informačních systémů centrálního depozitáře. To se podařilo, takže část informačních systémů depozitáře bude provozovat společnost PVT a druhou část burza cenných papírů, stejně jako to dělá dnes pro UNIVYC. Uzavření těchto smluv bylo jednou z podmínek, kterou KCP požaduje jako prokázání připravenosti žadatele systémy centrálního depozitáře spustit a provozovat. V polovině dubna nám Komise poslala žádost o doplnění s termínem dodání 15. června. K tomuto termínu jsme jim také odpověděli.

Patria Online: Čeho se výtky ze strany Komise týkaly?

Helena Čacká: Asi bych nepoužila slovo výtky. Byla to spíš žádost o doplnění některých materiálů nebo o jejich dopracování či změnu. V podstatě lze rozdělit požadavky Komise do dvou skupin. V první skupině byly zejména požadavky administrativního charakteru. Druhá skupina se pak týkala bezpečnostní politiky centrálního depozitáře, prokázání připravenosti depozitáře na zahájení provozu a s tím souvisejícím testováním systémů. Podle harmonogramu přípravy, který Komise rovněž obdržela, předpokládáme, že testování systémů bude kompletně dokončeno na přelomu října a listopadu. S tím také souvisí předložení dokumentů (např. systémové dokumentace), které mohou být zkompletovány až v určité fázi testování. Předpokládám, že tyto materiály předložíme Komisi tak do dvou měsíců.

Patria Online: Mohou tyto záležitosti případně zbrzdit start centrálního depozitáře?

Helena Čacká: Požadavky Komise jsou zcela legitimní a troufám si tvrdit, že jsme všechny schopni splnit do předpokládaného termínu ukončení testování, a zahájit tak činnost centrálního depozitáře začátkem příštího roku. Samozřejmě že na start depozitáře musí být připraven nejen systém, ale i jeho uživatelé, tedy zejména banky a obchodníci s cennými papíry, kteří budou jeho služeb využívat. Po prvních diskusích s nimi se dá říci, že podle jejich odhadů budou potřebovat 4 až 6 měsíců na úpravu svých systémů a jejich testování. Banky pochopitelně nechtějí investovat do změn svých systémů dříve, než budou mít určitou míru jistoty, že licence bude udělena. Zahájení prací na úpravách systémů jednotlivých uživatelů depozitáře tak nelze předpokládat dříve než na podzim.

Patria Online: Nebyl právě přelom roku původně zvolen jako nejvhodnější termín zejména z technických důvodů?

Helena Čacká: My jsme zvolili termín pro start centrálního depozitáře na začátku roku hned z několika důvodů. Vedle ukončení testování a příprav na převod dat ze Střediska cenných papírů nám šlo o nalezení takového termínu, kdy bude k dispozici několik volných dnů, během kterých se provede převod databází, aniž bude nutné na delší dobu zastavit vypořádání. Během přípravy převodu dat se ale ukázalo, že vlastní transfer lze provést během 1-3 dnů, tedy v zásadě během víkendu. Takže jsou možné i jiné termíny. Stanovení data zahájení se tak bude odvíjet od udělení licence pro centrální depozitář. V jaké fázi testování Komise bude ochotna licenci dát, o tom se stále jedná.

Patria Online: Co je největším problémem, který aktuálně vidíte při přípravě centrálního depozitáře?

Helena Čacká: Před několika měsíci se objevila nová skutečnost, která rozhodně ovlivní projekt centrálního depozitáře, ale my bohužel přesně nevíme v jakém rozsahu. Jde o novelu obchodního zákoníku, která dovoluje provést velmi rychle a za příznivých podmínek pro majoritního akcionáře tzv. vytěsnění drobných akcionářů. My jsme vypracovali celou řadu analýz a variant dopadu squeeze out na centrální depozitář, ale predikovat s rozumnou mírou pravděpodobnosti budoucí vývoj je v současné době bohužel nemožné. A to je naše největší nejistota s největším možným ekonomickým dopadem. Dalším problematickým momentem je diskuse KCP, ministerstva financí a ČNB o legislativním rámci. S jistou nadsázkou lze říci, že nám je jedno, čí názor zvítězí, hlavně že budeme mít jasně stanovená pravidla.

Patria Online: Od centrálního depozitáře si všichni slibují zjednodušení a zlevnění evidence...

Helena Čacká: Naším cílem je přiblížit vedení evidence cenných papírů a jejich vypořádání standardům, jaké jsou dodržovány na ostatních trzích, dnes už nejenom v západní části Evropy. Místo dvou dnešních institucí - Střediska cenných papírů a společnosti Univyc – by tu měl být jeden centrální depozitář. Sníží se tak celkové náklady i počet pracovníků. Bohužel, tento předpokládaný ekonomický efekt bude narušen již zmiňovanou problematikou squeeze out. Přestože naší snahou je co nejvíce trhu ulevit na poplatcích, realitě odpovídající analýzy lze očekávat až někdy v září, tedy poté, co proběhne první vlna squeeze out.

Patria Online: Existuje analogie stávajícího systému evidence a vypořádání jinde ve světě? Je možné využít zahraničních zkušeností s přechodem na centrální depozitáře?

Helena Čacká: Pokud máte na mysli oddělenost evidence cenných papírů od vypořádání, tak to jsme evropskou, ne-li světovou, raritou. Obdobně fungoval pouze slovenský trh, kde byl centrální depozitář spuštěn v minulém roce, i když zpočátku s velkými problémy. Podle informací, které jsou k dispozici, tyto problémy pramenily z nedostatečného testování připojení bank a obchodníků na nový systém vypořádání. V České republice zatím nový vypořádací systém nepřipravujeme, jde pouze o modifikaci stávajícího systému Univyc. Pochopitelně že propojení centrálního depozitáře s jeho uživateli budeme věnovat maximální péči a pozornost, takže by žádné kritické situace neměly nastat.

Patria Online děkuje i za čtenáře stránek www.patria.cz generální ředitelce Univycu, paní Heleně Čacké, za rozhovor.

Na adresu info@patria.cz nám můžete zasílat náměty na další rozhovory. Ke konkrétnímu návrhu osobností můžete připojit také své dotazy na ně.


Váš názor
  • Malí akcionáři
    30.06.2005 9:38

    Ví někdo, co to bude znamenat pro majitele akcií z kupónové privatizace a pro ty, co nakoupili akcie prostřednictvím RMS?
    Tom
  • Bude tunel ?
    26.06.2005 16:36

    No jestli je Univic soukromá společnost tak potěš Pánbu... . to budou poplatky, problémy s likviditou... a vůbec tak jak je to u nás zvykem. :-((
    Robin
Aktuální komentáře
07.05.2024
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)