Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak si vedla česká ekonomika v 1. čtvrtletí letošního roku?

Jak si vedla česká ekonomika v 1. čtvrtletí letošního roku?

19.06.2002 12:36
Autor: 

Ve čtvrtek 20. června zveřejní Český statistický úřad údaje o hrubém domácím produktu za 1. čtvrtletí letošního roku. Očekáváme meziroční zvýšení HDP o 4,0%. V loňském roce se HDP zvýšil o 3,6%. Tímto výsledkem by se ČR společně se Slovenskem a pobaltskými zeměmi posunula do čela žebříčku zemí střední a východní Evropy, co se týče tempa růstu ekonomiky. Zároveň by pokračování výrazného předstihu růstu české ekonomiky před hospodářským růstem EU (0,2% meziročně v 1Q/2002) umožnilo konvergenci českého HDP k úrovni EU. Srovnání aktuálních a historických údajů napříč zeměmi kandidujícími na vstup do EU a vyspělými ekonomikami naleznete zde.

Hlavní změnou ve srovnání s předchozím čtvrtletím jsou příznivé údaje o zahraničním obchodu. Letos jsme svědky poklesu nejen nominálního salda zahraničního obchodu, ale také reálného zlepšení. V posledním čtvrtletí loňského roku činil příspěvek čistého vývozu k růstu HDP -3,3 procentního bodu, nyní očekáváme +1,2 procentního bodu. U této položky je míra nejistoty prognózy relativně nízká, neboť při znalosti dat o objemu a cenách zahraničního obchodu, zůstává k vyřešení odhad vývozu a dovozu služeb, kde však lze využít údaje z platební bilance. Překvapení se patrně nedočkáme ani u spotřeby domácností. Měsíční indikátory související se spotřebou domácností ukazují na relativně stabilní trend. Zato hrubá tvorba fixního kapitálu patrně vykáže zpomalení své předchozí růstové dynamiky. Tento vývoj naznačují údaje o přímých zahraničních investicích v posledních dvou čtvrtletích a data o dovozu investičního zboží.

V USA, Japonsku a řadě dalších zemí bývá často dynamika hospodářského růstu popsána anualizovanou čtvrtletní změnou. Výhodou tohoto přístupu je menší vliv historie na popis současnosti. Příkladem je poslední česká recese. Podle v ČR obvykle používané meziroční změny začal HDP poprvé růst ve 3. čtvrtletí 1999. Anualizovaná čtvrtletní změna ukazuje, že k oživení české ekonomiky došlo již v 1. čtvrtletí 1999. Tento indikátor má však také své nevýhody. Tou první je nutnost sezónního očištění. Například údaje za první kvartál bývají vždy nejnižší a mezikvartální změna sezónně neočištěných dat je tak vždy záporná. K sezónnímu očištění lze využít např. metodu Census X-11 používanou i statistickými úřady nebo jednodušší odvození koeficientů sezónnosti z poměrů aktuálních dat ke klouzavým průměrům. Druhou nevýhodou jsou velké amplitudy výchylek a proměnlivost, které mohou vést k neadekvátním interpretacím. A jak by vypadala česká ekonomika v 1. čtvrtletí letošního roku optikou této míry hospodářského růstu. Impozantně. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím by se podle naší prognózy měl HDP zvýšit o 2,6%, což při anualizaci představuje růst o 10,8%! Ekonomika USA pro srovnání vzrostla o 5,6%, Japonsko o 5,7%, EU-15 a eurozóna by nedosáhly ani na jednoprocentní růst.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university