Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

01.02.2005 12:35
Autor: 

Slovensko
Úrokové sadzby v uplynulom týždni mali tendenciu klesať. Viedol ich k tomu tlak na apreciáciu meny a následne špekulácia, že NBS bude postupovať podľa šablóny z roku 2004. Teda posilnenie koruny a následný pokles úrokov na zneatraktívnenie meny. Slovenská centrálna banka sa však zatiaľ drží svojho vyjadrenia zo začiatku januára (uprednostňovanie intervencií na úkor redukcie sadzieb). Napriek tomu trh ráta v horizonte 3 mesiacov s poklesom úrokových sadzieb v rozsahu 25 až 50 bps. FRA 3x6 sa kótujú okolo úrovne 3,05 % a trojmesačný Bribor je na úrovni 3,60 %. Očakávame, že k poklesu sadzieb by eventuálne mohlo prísť pred záverom prvého štvrťroka, keď bude mať NBS k dispozícii prvé inflačné čísla za rok 2005.

Polsko
Minulý týden nepřinesl na dluhopisový trh žádné významnější změny. V pondělí trh začínal s výnosy 6,22%, 6,31% a 5,98% pro dluhopisy s dvou, pěti a desetiletou splatností. Výnosy zůstaly stabilní i po zveřejnění slabších údajů o maloobchodních tržbách ( 2,8% při očekávání růstu o 4%) a mírně vyšší prosincové nezaměstnaností (19,1% při odhadech 19%).

V úterý ministerstvo financí oznámilo, že ve čtvrtek nabídne výměnou za dvou a pětileté dluhopisy sedmi a desetileté papíry se splatností v letech 2010, 2011, 2013 a 2015. Přesto, že v nabídce nebyly zastoupeny pětileté splatnosti, se výnosová křivka nezměnila. Stejně tak bez vlivu zůstala prosincová jádrová inflace.

Středeční rozhodnutí měnového výboru ponechat úrokové sazby beze změny a zachovat restriktivní měnovou politiku mělo na dluhopisový trh jen velmi malý vliv a posunulo výnosovou křivku na krátkém konci vzhůru o 1 bps. Díky tomu, že komentář ze zasedání měnového výboru postrádal zmínky o rychlejším snižování úrokových sazeb, řada investorů uzavírala ve čtvrtek dopoledne své pozice. Prodej dluhopisů tak měl negativní dopad na náladu na dluhopisovém trhu. Výsledkem pak byl růst výnosů o 1-2 bps na delším konci křivky. Ranní ztráty však byly korigovány, jakmile byly zveřejněny výsledky tendru na výměnu dluhopisů. Akceptovány při redukované nabídce byly pouze nejlepší poptávané ceny, které tak dosáhly na ceny na sekundárním trhu. V pátek pak výnosy nereagovaly ani na Filarovy poznámky o odložení změny politiky centrální banky ani na slabší vývoj HDP v USA. Týden tak končil s výnosy 6,25%, 6,18% a 5,97% pro dluhopisy se splatností dva, pět a deset let.

Tento týden by dluhopisový trh měl zůstat stabilní, protože nemají být zveřejněny žádné makroekonomické údaje. Pouze středeční aukce dvouletých obligací by mohla teoreticky ovlivnit výnos na krátkém konci křivky, její dopad ale bude záviset na podmínkách tendru, které by měly být oznámeny v pondělí.

Maďarsko
Výnosová křivka se v minulém týdnu mírně snížila. Výnosy dluhopisů poklesly v pondělí o více než 10bps, v očekávání snížení hlavní úrokové sazby MNB. Po zbytek týdne mírně rostly nebo stagnovaly. Trh se dostal do stavu útlumu obchodování a zaujal vyčkávací pozici. Trh počítá s dalším poklesem sazeb už na únorovém zasedání, avšak čeká na jakékoliv nové impulsy z ekonomiky a z centrální banky. Výnosy u nové 6-ti a 12- ti měsíční emise pokladních poukázek, která se konala ve středu, resp. ve čtvrtek, v důsledku snížení oficiální sazby MNB, mírně poklesly. Ve čtvrtek navíc Maďarsko přistoupilo k vydání desetiletých papírů v objemu 1,5 mld. USD. Výsledný spread 57bps nad americkými treasuries je výsledkem velkého zájmu o maďarské dluhopisy.

Událostí číslo jedno pro trh dluhopisů bude tento týden aukce tříletého vládního dluhopisu, který vládní agentura AKK nabízí v tradičním objemu 50 mld. HUF. Podle našeho názoru by aukce mohla skončit úspěchem, neboť výnosy na sekundárním trhu jsou i po posledním snížení oficiální sazby nadále relativně vysoké, přičemž forint zůstává stabilní. Případný úspěch aukce by přitom mohl povzbudit sentiment na sekundárním trhu, a to nejen v středním segmentu výnosové křivky. Zde je však třeba připomenout, že do vývoje na domácím trhu dluhopisů mohou rovněž zasáhnout i události ve vyspělých ekonomikách, zejména pak středeční rozhodování amerického FEDu o nastavení úrokových sazeb a páteční údaje z amerického trhu práce za leden 2005.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data