Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Posilování koruny by mělo pokračovat i na začátku roku 2005

03.01.2005 11:30

Rok 2004 byl ve znamení posilování koruny vůči oběma hlavním měnám. Od začátku roku do 22. prosince posílila koruna k euru nominálně o 5,3 % a k dolaru o 11,1 %. Vývoj koruny v roce 2004 lze orientačně rozdělit do 4 fází. Posilování k dolaru i euru, které bylo jejich základním rysem, by mělo pokračovat i na začátku roku 2005.

CZK/EUR:

Ze začátku tohoto roku koruna ještě oslabovala a 30. ledna dosáhla svého tehdy 2letého minima 33,35 Kč/EUR. Za oslabováním stály horší výsledky běžného účtu platební bilance, dále tlak na zlotý a forint, odliv kapitálu do zahraničí, oznámení emise státních eurodluhopisů, nepříznivý úrokový diferenciál. Od té doby její kurz posiloval (na začátku dubna ČNB oznámila záměr prodávat výnosy z devizových rezerv na trhu), nicméně relativně vysoká volatilita pokračovala zhruba do konce dubna.

Začátkem května česká měna začala výrazně posilovat a do začátku června se dostala až na 31,25 Kč za euro (ve srovnání s 32,50 z konce dubna). Guvernér Tůma na počátku této fáze zmínil, že lze očekávat poměrně razantní růst úrokových sazeb. Posílení bylo jednoznačně spjaté se zájmem zahraničních bank. Očekávala se 1 mld. eur emise dluhopisů, která sice nakonec přes trh nešla, ale sentiment rozhodně ovlivnila. Trh předpokládal, že ČNB už nechce slabou korunu, naopak apreciace by jí měla pomoci v boji s inflací.

Letní měsíce byly ve znamení neobvyklé stagnace české měny mezi 31,20 a 31,90 Kč/EUR. Sentiment nebyl jednoznačný, hodně se hovořilo o politické nejistotě související s demisí premiéra Špidly po propadu jeho strany ve volbách do Evropského parlamentu. Ospalá prázdninová nálada byla probuzena jen několika událostmi, například překvapivě pozitivní červnovou obchodní bilancí, naproti tomu panovala obecně negativní nálada vůči středoevropským měnám. V září agentura S&P ale snížila dlouhodobý rating ČR a centrální bankéři začali indikovat ústup v záměru agresivního zvyšování úroků v ČR, inflační tlaky už nebyly aktuální.

Do čtvrté fáze vstoupila koruna až na začátku listopadu, kdy jí spekulace na příliv „nesterilizovaného“ kapitálu z prodeje Českého Telecomu (varianta prodeje přes veřejný akciový trh) posunuly znovu výrazně nahoru. Regionální sentiment se výrazně vylepšil, proti slovenské koruně musela NBS dokonce intervenovat. Kromě Telecomu se očekává v roce 2005 také příliv prostředků z privatizace Unipetrolu a vláda oznámila plán opět znovu vydat eurobondy. Měna tak končí překvapivě až na úrovních kolem 30,50 Kč/EUR.

CZK/USD: Vývoj kurzu koruny k dolaru do jisté míry kopíroval vývoj eurokoruny, nicméně výrazné posilování koruny v závěru tohoto roku je dáno především vývojem eurodolarového trhu. Začátek a konec roku 2004 se dolaru nevydařil, v obou případech se americká měna pohybovala na historickém minimu k historicky mladé jednotné evropské měně.

Výhled pro rok 2005:

Co se týká předpovědi pro rok 2005, zprvu očekáváme posilování koruny díky pokračující spekulaci trhu na příliv kapitálu (Telecom, apod.) a zároveň další oslabování americké měny k euru. Na jaře potom začnou negativně působit repatriované zisky a koruna mj. také v souladu s fundamenty bude oslabovat. Ve druhé třetině roku 2005 by se také měl otočit vývoj na eurodolarovém trhu. V závěru příštího roku sázíme na opětovné posilování koruny k euru, k dolaru to ale s korunou tak slavné nebude díky obnovenému zájmu o dolar na globálních trzích.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university