Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Regulace ? ... Šrouby se utahují

21.12.2004 12:40
Autor: 

Poté co opadla hysterie spojená s velkými finančními skandály Enronu, WorldComu nebo Parmalatu, pomalu, ale jistě dochází k implementaci opatření, která by měla obdobné kolapsy omezit. V zámoří se jedná především o uvedení do života Sarbanes-Oxley Act („SOA“), který významným způsobem mění život americkým společnostem (a samozřejmě i jejich dceřiným společnostem všude po světě).

Jak významný je to posun ilustrují mimo jiné i výsledky nedávno provedeného výzkumu mezi Fortune 1000 americkými společnostmi, které provedla společnosti Korn/Ferry. V průměru vzrostou náklady spojené s naplněním požadavků SOA u jedné americké společnosti o 5,1 milionu USD ročně, přičemž další dodatečné náklady spojené s vyhověním dodatečným informačním povinnostem představuje dalších 3,7 milionu USD. Valná většina zmíněných nákladů je spojena s úpravami, resp. vylepšeními interních dokumentačních procesů a kontrolních mechanismů. Zmíněná studie společnosti Korn/Ferry je mimochodem největší studií týkající se přístupu společností k problematice corproate governance na světě. Pro srovnání nákladů vynaložených na implementaci obdobných regulatorních opatření (ve Velké Británii jde o Higgs & Smith Report a ve Francii o Buton Report) je vhodné uvést, že průměrná britská společnost vynaloží 1,5 milionu USD, v případě francouzské to bude 1,4 mil. USD.

Efekty implementování SOA stojí za pozornost i v Evropě a evropský, potažmo český korporátní svět by ho měl sledovat s velkou pozorností. Již nyní dceřiné společnosti amerických „rodičů“ vyplňují nové formuláře a najímají si na to poradce s mezinárodní reputací (a utrácí za to poměrně veliké peníze). V případě, že mírně kontroverzní zákon hladce přistane a stane se součástí corporate governance ve Spojených státech, pravděpodobně dojde k jeho prosáknutí do našeho evropského teritoria. Zatím však na implementaci SOA mnohé evropské společnosti reagují ukončením úvah o kotování akcií v USA. Nicméně evropské korporace čekají taktéž změny.

Od ledna roku 2005 začne pro společnosti s veřejně obchodovatelnými cennými papíry v Evropské unii platit povinnost pravidelně účtovat dle mezinárodních standardů. Zatímco implementace SOA má sloužit především k ochraně před finančními kolapsy z důvodu špatné interní kontroly, zavedení účetnictví dle mezinárodních standardů pro společnosti s veřejně obchodovanými papíry přináší vedle určité ochrany investorů především zvýšení konkurenceschopnosti evropských společností na globálních kapitálových trzích. Pokud se povede zavést tento princip do života bez velkých kompromisů, dojde k unikátní situaci, kdy bude umožněno investorům podstatně jednodušším způsobem porovnávat finanční výsledky velkého množství evropských společností. Mělo by tak skončit období kdy mnohá položka v účetnictví byla zastřena lokálním koloritem. Není pravděpodobně překvapením, že zavedení jednotných standardů bude pro jednotlivé země v Evropě různě obtížné.

Co již není tak zjevné na první pohled, je fakt, že i jednotlivá odvětví budou mít rozdílnou míru efektivního dopadu do účetnictví dle nových regulí. Např. u podniků z automobilového nebo leteckého průmyslu bude zajímavé sledovat co se stane s položkami účetnictví, které se týkají výzkumu a vývoje, na druhé straně pro telekomunikační společnosti bude pozornost obrácena na fixní aktiva, vykazování tržeb nebo odložené daně. Dochází k završení 30leté snahy o sjednocení účetních postupů na mezinárodní úrovni, neb první směrnice o mezinárodních standardech IAS1 byla publikována v roce 1974. A aby toho sjednocování standardů nebylo málo, instituce zabývající se na obou stranách Atlantiku touto problematikou pracují společně na konvergenci evropských a amerických standardů. My můžeme jen doufat, že pro hrstku českých společností, kterých se zavedení nových pravidel týká, nedopadne srovnání špatně.

Petr Kováč, Patria CF


Váš názor
  • ???
    21.12.2004 18:13

    Mohu vědět z jakého zdroje pochází informace, že mnohé evropské společnosti reagují na SOX ukončením úvah o kotování akcií v USA? A které to například jsou? Faktem ale je, že zde na americkém kontinentě je SOX téma číslo jedna a všichni se moc 'těší' na auditorské výroky, které u řady společností nemohou být první rok úplně čisté.
  • ???
    21.12.2004 14:16

    "zavedení účetnictví dle mezinárodních standardů pro společnosti s veřejně obchodovanými papíry přináší vedle určité ochrany investorů především zvýšení konkurenceschopnosti evropských společností na globálních kapitálových trzích." HEHE. KDYBY TO TĚM SPOLEČNOSTEM PŘINESLO VYŠSÍ KONKURENCESCHOPNOST, TAK BY SI TO ASI ZAVEDLY SAMY, ŽE? ONO TO TOTIŽ BUDE V DŮSLEDKU ZVÝŠENÍ NÁKLADŮ PRÁVĚ NAOPAK.
    ondra
    • Reakce
      21.12.2004 14:42

      Dovoluji si Vám mírně oponovat. Konkurenceschopnost stoupne u evropských společností jako celku (konkurenceschopnost vůči americkým či asijským společnostem), neboť pohled na ně bude očištěn o lokální účetní folklor. Konkurenceschopností myslím především schopnost soutěžit o globální kapitál (pokud si mohu dovolit tuto definici) Jednotlivé evropské společnosti budou lépe srovantelné mezi sebou a to se domnívám je také pozitivní jev podporující transparentnost trhu. Souhlasím s tím, že pokud něco zvyšuje konkurenceschopnost, tak si to společnosti zavedou sami. Ony si to skutečně samy zavedli, nebo přesněji řečeno dochází k zavedení zmíněných regulatorních opatření za přímé podpory korporátního světa. Jinak by to ani nešlo.
      Petr Kováč
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university