Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyhněte se  předvánoční tlačenici a prodejte své americké státní dluhopisy již nyní…

Vyhněte se předvánoční tlačenici a prodejte své americké státní dluhopisy již nyní…

10.12.2004 14:48
Autor: 

Dva nadpisy publikované tento týden ve finančním tisku vyprovokovaly něco více než jenom obvyklou dávku zájmu – „Členové OPEC snižují svoji expozici vůči americkému dolaru“ (Financial Times) a „Obchodování s americkými dluhopisy pod drobnohledem“ (The Wall Street Journal).

Letošní rok se diskusemi o tom, zda OPEC má nebo nemá zájem oceňovat ropu v euru (resp. v čemkoliv, co není americký dolar) jenom hemží. Pánové Steve Johnson a Javier Blas však argumentují, že cokoliv se v budoucnu stane, velká většina je stejně dílem historického vývoje – podle dat z Bank for International Settlements (BIS) stejně členské země OPEC svou angažovanost vůči americkému dolaru v posledních třech letech snížily relativně dramaticky. Poměr dolarových depozit poklesl z hodnoty 75 % v 3Q/2001 na současných 61,5 %. Rozhodně se nejedná o kolaps, mnohem spíše o racionální změnu akcentu z oslabující měny do měny posilující. Současně je však třeba přiznat, že dokud dolar na trzích nezvrátí svůj truchlivý kurs a nezačne posilovat, můžeme si o nižších cenách ropy nechat v zásadě jenom zdát – minimálně po tu dobu, kdy do toho bude mít OPEC co mluvit.

Druhý článek, týkající se otázek kolem obchodování s americkými dluhopisy, je mnohem zajímavější. Aaron Luchetti ve Wall Street Journal totiž naznačuje něco „neuvěřitelného a nemyslitelného“ – investoři se začínají ptát, zda se Spojené státy americké a jejich dluhopisy stále mohou chlubit ratingem AAA. Zmiňuje všeobecně známe strašáky – rozpočtový schodek, schodek zahraničního obchodu, pokles hodnoty dolaru, obavy z udržitelnosti a finanční stability systémů Medicare a „Social Security“ (zejména díky tomu, jak „baby boomers“ začínají sahat po svých penzích). Bill Gross, manažer největších dluhopisových fondů PIMCO, je v tomto ohledu zcela nekompromisní – „Domnívat se, že USA stále mají rating AAA znamená domnívat se, že budou dlouhodobě schopny splácet své dluhy ve stabilní měně. To už rozhodně neplatí“.

Jako vždy, trh reaguje jako první – jestli však jeho poslední chování reflektuje výše uvedené informace je na zvážení. V průběhu minulého roku oscilovaly výnosy 10-letých Treasuries mezi 3,70 % a 4,80 %. Při současných cca 4,20 % to vypadá, že důvěra v trh je skoro neotřesitelná. Pozor však na dvě pasti. Nízké výnosy na státních dluhopisech nemusí ještě nutně znamenat robustní výhled daného trhu – zejména v okamžiku, kdy je celý obrázek trochu pošramocen aktivitou zahraničních centrálních bank jež v zásadě nezajímají budoucí výnosy z dluhopisů, ale současné makroprostředí. Zadruhé je potřeba uznat, že nízké výnosy na státních dluhopisech jsou synonymem očekávání nízké ekonomické aktivity a rozhodně neindikují explozivní růst akciového trhu. Jedno z těchto aktiv tedy evidentně „lže“.

Poznat, které z nich to je, se ale dále zašmodrchává díky situaci, kdy „horké peníze“ pronásledují ne ty nejlepší investiční možnosti – pouze ty nejméně špatné. S&P si může o kvalitě amerického dluhu říkat v podstatě co chce – stejně budou jako vždy „chytat kočku za ocas“. Společnost Egan-Jones Ratings se již rozhodla – minulý týden rozeslala svým klientům informaci, že americké státní dluhopisy by podle jejich názoru měly mít rating maximálně AA. Co by něco podobně radikálního, řečeného oficiálně, udělalo s trhem je asi nasnadě.

Petr Žabža, Patria Direct

Zdroj: Tim Price, Ansbacher Wealth


Váš názor
  • Prijde na to...
    10.12.2004 23:06

    Prijde na to kdo a proc americke dluhopisy nakupuje. Myslim ze japonske banky kaslou na AA nebo AAA. Kupuji protoze chteji podrzet dolar. Je to v jejich zivotnim zajmu. Americky trh je obrovsky.....a hlavne koupechtivy za prijatelnou cenu.Jak nekdo zdrazi,nasledne vyklidi trh. That's America.Japonci i Cina si svoje meny drzi v relaci s USD.
    Thyronx
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data