Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PPI, CPI a skutečná inflace

PPI, CPI a skutečná inflace

12.11.2004 19:05
Autor: 

Inflace měřená indexem produkčních cen v průmyslu vystoupila na jedenáctileté maximum. Logicky se vynořila otázka, jaký to bude mít dopad na spotřebitelské ceny a jakou informaci to přináší o stavu české ekonomiky a budoucnosti úrokových sazeb.

Klíčové informace nejsou zřetelné na první pohled. Nejjednodušším způsobem, jak se k nim propracovat, je „ex food & energy“ přístup, eliminující výkyvy cenových indexů spojené nikoli s pnutím vyplývajícím z vývoje poptávky, ale ovlivněné počasím či politikou produkčních kartelů. V českém případě je záhodno vyloučit další netržní vlivy: regulované ceny a dopady změn daňových sazeb. I ČNB tento přístup využívá – viz čistá inflace, korigovaná inflace a korigovaná inflace bez pohonných hmot. Tento postup lze zvolit jak pro spotřebitelské, tak i pro výrobní ceny.

V případě indexu cen průmyslových výrobců. Pokud z PPI odstraníme ceny energií (ropa, plyn, uhlí, elektřina), regulované ceny a ceny železa a potraviny, zjistíme, že meziroční inflace dosahuje zhruba dvou procent, zatímco neupravený index ukazuje inflaci 8,6 %. Nicméně i tato „jádrová“ produkční inflace je na vzestupu.

Nabízí se srovnat jádrovou produkční inflaci s jádrovou inflací u spotřebitelských cen (= korigovaná inflace bez pohonných hmot). Poměrně těsnou závislost vykazují oba cenové indexy, pokud se CPI poměřujeme PPI posunutý o pět měsíců zpět (viz obrázek).

Obr: Jádrové inflace a mezera výstupu (v %)


Výpočty: Patria Online

Že oba cenové indexy skutečně reflektují stav domácí ekonomiky, ukazuje podobný vývoj mezery výstupu (spočítané metodou produkční funkce). Exaktní vztah lze odhadnout například následujícím způsobem:

Nebo při trochu jiné specifikaci inflačních očekávání (kde EXPMARKET představuje inflační očekávání finančního trhu zjišťovaná průzkumem ČNB) takto:

Nevýhodou uvedených odhadů Phillipsovy křivky jsou krátké časové řady (30 pozorování).

Aktuální vývoj produkčních cen a prognózy hrubého domácího produktu na příští rok implikují jasnou informaci: Jádrová inflace se bude i nadále mírně zvyšovat. S tím by mělo být konzistentní další zpřísňování měnových podmínek. Nenechme se zmást, pokud na začátku roku inflace měřená indexem spotřebitelských cen klesne z důvodu nižšího vlivu regulovaných cen a úprav daňových sazeb. Skutečná inflace tiká stále hlasitěji.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • technicka poznamka
    15.11.2004 9:52

    Pane Marku, kdyz uz se chcete ohanet regresnim modelem, delejte to srozumitelnou formou a ne prostym prekopirovanim vystupu z E-views. 95% ctenaru vubec nevi kam se ma kouknout. A zverejnovat celou tabulku parametru, o ktere ani vy sam pravdepodobne nevite, co znamenaji, je komicke. Priste doporucuji se aspon 30 vterin pred uploadem zamyslet.
    • Ekonometrie
      15.11.2004 12:42

      viz. http://www.few.eur.nl/few/people/smant/econometrics/intro_pr_ectr_1.pdf
      Libor
    • Když už ...
      15.11.2004 12:14

      ... tak Eviews se píše dohromady ;)
      wc002
  • Inflace = míra růstu cenové hladiny!
    13.11.2004 7:29

    To ,co píšete je teorie, nad kterou jste se asi hlouběji nezamyslel, a kterou vás učí na seminářích centrální bankéři. Jak můžete vyloučit deregulace a změnu daní? Copak to nemá vliv na finální cenu výrobků a teda i na cenovou hladinu? A co ten váš spotřební koš, kde jsou položky, které nikdo platit nemusí a položky , které člověk denně platit musí a je nucen, protože jinak by nemohl existovat, těm je dávána minimální váha? Jakým způsobem zohledňuje CPI inovace? Už jen v těch potravinách, když chcete stejnou kvalitu šunky, tak stojí o 100% víc ,než stejná šunka před 2-3lety a místo ní pod stejným názvem se schovává šunka jiná se stejným názvem? CPI a jeho měření je prostě jeden velký podvod na investorech i na lidech vůbec. Pokud by náhodou CPI moc poskočilo,změní se spotřební koš administrativně a je to . A tohle chcete vážně poměřovat?
    Lumir Paška
    • Spotřební koš a CPI
      22.11.2004 14:58

      Souhlasim s tím, že CPI nevyjadřuje zcela přesně skutečnou míru inflace, ale... Co se týče statistických možností je to ten nejjednodušší, nejmíň nákladný a relativně přesný způsob měření této makroekonomické veličiny (obsahuje v ČR 775 položek). Zajímal by mě váš model spotřebního koše - kritizovat umí každý, ale nabídnout řešení už jen málokdo. Rád se něčemu přiučím. P.S. Co se týče vyloučení regulovaných cen a úprav daňových sazeb, tak jde o inflaci JÁDROVOU (skutečnou) nikoli celkovou. Doporučuju si ten komentář přečíst ještě jednou.
    • Inflace je
      13.11.2004 16:59

      Inflace - od slova inflate, nafouknout - je změna množství peněz v oběhu - nafouknutí peněžní zásoby. Termín "cenová hladina" je tak úžasně nedefinovaný... když už tak "snížení kupní ceny peněz". Ale s růstem peněžní zásoby se radši CB moc nechlubí...
      ondra
    • souhlasim s názorem
      13.11.2004 13:03

      Spotřebním koš by měl být relevantní skutečným potřebám rodiny.
      euroobčan
      • Nesouhlas
        14.11.2004 21:11

        Co to je skutečná potřeba rodiny, každá rodina je zcela jiná, s jinými potřebami a proto by spotřební koš musel být pro každou rodinu jiný, proto je zde průměrný spotřební koš a je zcela subjektivní, co do něho spadne a co ne. V závislosti na tomto je poté i zcela rozdílný propočet inflace.
        PeZ
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.