Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Když nejlepší investicí je neinvestovat …

30.06.2004 13:06
Autor: 

Hotovost, resp. držení "vyšších než obvyklých" hotovostních pozic se poslední dobou stalo poměrně oblíbenou strategií mnoha portfolio-manažerů (zde je na místě upřesnit, že se v tomto článku primárně nejedná o české portfolio-manažery). Mnoho z nich do instrumentů peněžního trhu přesunulo čtvrtinu až třetinu jim svěřených aktiv argumentujíce, že se nenechají zatáhnout do nákupů akcií a dluhopisů za neatraktivní ceny. Výše jejich hotovostní pozice světu vysílá signál, že management dané správcovské společnosti má sílu jit proti trendu a být opatrný. Současně jdou takovéto fondy proti trendu - nastoupenému v 90. letech minulého století - za všech okolností plně investovaných otevřených podílových fondů, držících minimální pozici hotovosti.

Nic však není bez rizika, zejména v okamžiku, kdy výnosy na instrumentech peněžního trhu dosahují historicky nejnižších úrovní. I když americký FED dnes večer úrokové sazby ze současného 1 % zvedne, bude ještě chvíli trvat než si lidé začnou opět penežního trhu výrazněji všímat.

Jedním z posledních příkladů výše uvedeného jsou fondy Longleaf Partners, které se k uvedené problematice ústy svých manažerů Masona Hawkinse a Staley Catese vyjadřují v poslední čtvrtletní zprávě - "Klienti velmi rádi vidí aktivního manažera jako důkaz toho, že mu neplatí správcovské poplatky nadarmo. Mnozí se naopak diví, je-li manažer neaktivní a vyčkává".

Ke konci prvního kvartálu letošního roku měl podle dat agentury Bloomberg: a) Longleaf Partners fund s celkovým objemem aktiv 8,2 miliardy dolarů celkem 24,6 % aktiv v hotovosti, b) Longleaf Partners International Fund s celkovými aktivy USD 2.3 miliardy 26,7 % v hotovosti a c) Longleaf Partners Small-Cap fund (objem aktiv USD 2.4 mld.) 32,2 % v hotovosti.

Jak tvrdí pánové Hawkins a Cates - "Držet hotovost není náš cíl. Tyto pozice nejsou nějakým fundamentálním rozhodnutím o alokaci aktiv a nejsou ani vyjádřením našeho kontrariánského názoru na trh. Velmi jednoduše jsme prostě nenašli vyhovující investice a nemáme zájem tlačit na pilu". Zlatá slova, bohužel se poslední dobou moc nevidí - podle odhadů Investment Company Institute se v rámci všech "all-equity" fondů pohybovala průměrná hotovostní pozice na 4,3 %, za posledních 7 let to bylo o něco více než 5 %.

V konečném účtování je to opravdu relativně jednoduché - když nevím co si koupit nebo se mi nic nelíbí natolik, abych hotovost zaměstnal, tak to prostě neudělám. Fondy chlubící se plnou zainvestovaností jsou sice výtečný marketingový nástroj, z pohledu rizikovosti pro konečného klienta jsou však v podobně nejistém tržním prostředí jako nyní něco jako bonboniéra - slovy Forresta Gumpa "nikdy nevíte co dostanete".

Petr Žabža, Patria Direct
(Zdroj: Bloomberg LP)


Váš názor
  • Zlatá slova!
    30.06.2004 13:20

    Jako občan-podílník jsem v konkrétní osobní situaci s nevypočitatelnými náklady a před obdobím dovolených :-) a cest za kulturou rozhodl stejně. Investování do podílových fondů (kromě korporátních dluhopisů) povede v horizontu roku k naprosto riskatním výsledkům poměru zisk/riziko (kurzy měn, úrokové sazby apod.). Děkuji za potvrrzení mého názoru. .Váš server je bezva
    Michal Hora
    • vklady v bance
      01.07.2004 12:09

      Vase vklady v bance jsou velmi blizkym ekvivalentem korporatnich (bankovnich) dluhopisu. I kdyz do urcite vyse garantovane Fondem pro pojisteni vkladu.
      MK
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Iveco Group NV (03/24 Q1)
    8:00UK - HDP, q/q
    9:00CZ - Nezaměstnanost
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university