Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Spasí veřejné domy veřejné rozpočty?... a další ekonomické zprávy

29.04.2004 11:27
Autor: 

Spasí veřejné domy veřejné rozpočty? Pravděpodobně nikoli, ale vláda se včera konečně postavila jako chlap k problému prostituce. Toto řemeslo se má v Čechách, a asi i na Moravě, čile k světu. Buď se nám nelíbí a zakážeme ho, nebo ho zlegalizujeme. Vláda se rozhodla pro legalizaci. S každým sexu chtivým zákazníkem tak ve státní kase cinkne další peníz.

K naplnění věčně hladového rozpočtu přispěje také rozhodnutí vlády o prodeji 63procentního podílu v Unipetrolu polskému koncernu PKN Orlen za 13,05 mld. Kč. Snad polský investor necouvne jako před dvěma lety Agrofert.
(podrobněji ZDE)

Prodávat se bude také státní podíl ve společnosti Muzo zajišťující transakce provedené platebními kartami. Za pětinový podíl by měl stát od americké firmy GLobal Payments zinkasovat 351 milionů korun.

V sobotu levnější oběd, vaříte-li na plynu. Energetický regulační úřad vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje snížení základní sazby DPH z 22 % na 19 %. Plyn i elektřina zlevní o 2,4 %.

Švédský parlament k euronováčkům vstřícnější než švédský premiér. Vláda premiéra Gorana Perssona navrhovala omezit možnost pracovat ve Švédsku pro nové členy EU v obavách ze „sociální turistiky“. Parlament obavy kabinetu nesdílí a vládní návrh nepřijal.

Slovenská centrální banka umí překvapit. Ač to čekal málokdo, NBS včera snížila své úrokové sazby o dalších 50 bazických bodů. Dvoutýdenní repo sazba nyní činí 5,0 %. Březnové statistiky navíc ukazují, že centrální banka je čilá také na devizovém trhu, kde intervenuje proti posilování slovenské koruny.
(podrobněji ZDE)

V tomto úsilí jí ovšem příliš nepomáhá slovenská vláda. Letos chce totiž emitovat eurobondy za miliardu eur s desetiletou splatností. Směna prostředků získaných v aukcích na slovenské koruny může s kurzem zahýbat.

Příjmy a výdaje rozpočtu EU by podle návrhu Evropské komise měly v příštím roce činit 109,5 miliardy eur, tj. 1,03 % hrubého národního důchodu unie. Desetina výdajů je určena pro deset nových členů.
(podrobněji ZDE)

Další Španěl jde po krku Italům. Nesmlouvavým kritikem porušování Paktu stability a růstu byl komisař Evropské komise Pedro Solbes. Jedním z hříšníků je také Itálie. Po jeho odchodu do španělské exekutivy usedl na uvolněné křeslo komisaře pro měnu a ekonomiku jeho krajan Joaquin Almunia. Hned na svém první zasedání v Komisi navrhnul poslat Itálii varovný dopis kvůli rozpočtovým deficitům.

Souhrn ekonomických zpráv a zpráv o dění na trhu dluhopisů v předcházejícím dni spolu s přehlednými grafy a tabulkami naleznete ZDE.

David Marek, Patria Online

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data