Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maloobchodní tržby jedou na benzín… ale velmi pomalu

Maloobchodní tržby jedou na benzín… ale velmi pomalu

15.04.2004 9:20
Autor: 

Komentář doplněn
Maloobchodní tržby se v únoru ve srovnání s lednem zvýšily o 1,2 % po předchozím propadu o 2,3 %. Meziročně obrat v maloobchodním prodeji vzrostl o 2,3 %. Za růstem tržeb v maloobchodu stojí především zvýšená poptávka po pohonných hmotách a nepotravinářském spotřebním zboží.

Na rozdíl od ledna se zmírnil meziroční propad v prodeji automobilů. V lednu tržby z prodeje motorových vozidel klesly o 12,7 %, v únoru o 3,5 %. Údaje Svazu dovozců automobilů (SDA) ukazují na zvýšení prodeje osobních automobilů o 1,3 % po lednovém propadu o 11,7 %. Ke zlepšení celkového prodeje přispěl zejména zvýšený zájem o škodovky, jichž se v únoru prodalo o 7,2 % více než před rokem. Velmi silný pokles poptávky po automobilech ovšem přišel v březnu. Data SDA ukazují na meziroční propad prodeje osobních automobilů o 22 %! Je velmi pravděpodobné, že celkové maloobchodní tržby budou opět nižší než loni.

Jistotou je růst tržeb z prodeje pohonných hmot. V únoru to byly přesně tři roky, kdy naposledy došlo k meziročnímu poklesu tržeb v tomto segmentu maloobchodního prodeje. Únorové tržby byly stejně jako lednové o 6,1 % vyšší než ve stejném měsíci minulého roku. Žízeň nádrží automobilů nezchladila ani vyšší spotřební daň. Důležitým prvkem pro trh s pohonnými hmotami je postupné zlepšování hospodářského situace v Německu a dalších zemích EU, s nímž je spojený vzestup českého vývozu a vyšší nároky na silniční dopravu.

Bez potravin to nejde, jinými slovy citlivost poptávky po potravinách na změny cen je nízká. Ceny potravin rychle stoupají již půl roku, reálné tržby z prodeje potravin však zůstávají stabilní.

Český spotřebitel stále více slyší na speciální akce a posezónní výprodeje. Tržby z prodeje textilu a obuvi se meziročně zvýšily o 13,1 %. Zájem pokračuje také o zařízení pro domácnost (domácí spotřebiče, nábytek, …), kde tržby vzrostly o 10 %.

V 1. čtvrtletí to se spotřebitelskou poptávkou vypadá neslavně. Pravděpodobně stagnovala nebo se zvýšila jen minimálně. Zásluhu na tom má především pokles poptávky po automobilech. Přesto i v prodeji ostatního nepotravinářského zboží je zřetelná změna situace. Letošní rok nebude pro maloobchodní prodej příliš příznivý, neboť se sešly tři silné negativní faktory: rostoucí nezaměstnanost, pomalejší růst reálných mezd a rozpočtová reforma se zvýšením nepřímých daní. Letos očekáváme pouze dvouprocentní zvýšení maloobchodních tržeb po loňském růstu o 5,1 %. Odezva bude viditelná i v hrubém národním produktu.

David Marek, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data