Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kde v EU-25 je nejlevněji aneb euro za 24 Kč! (opak.)

Kde v EU-25 je nejlevněji aneb euro za 24 Kč! (opak.)

11.12.2003 14:25
Autor: 

V Británii je drahý nábytek, v Dánsku zase talíře a pečivo. Zelenina a mléko se prodraží v Irsku, čokoláda a marmeláda zase ve Švédku. Kde je ale v Evropě (budoucí EU-25) celkově nejdráže a nejlevněji?

Odpovědi jsou samozřejmě relativní. Pokud jde o to, zda je pro českého turistu draho ve Francii, jsou pro něj důležité ceny v ČR ve Francii a kurz koruny k euru. V absolutní podobě tuto informaci obsahuje index cenové hladiny, který jsme uvedli v článku ČR v EU-25: srovnávání ekonomických statistik po rozšíření EU. Z tohoto pohledu jsou nejdražší skandinávské země, Velká Británie a Irsko. Na druhém pólu je Slovensko, ČR, Maďarsko a pobaltské země.

Drahotu nebo láci lze ovšem také poměřovat vzhledem k ekonomické vyspělosti země, což je poněkud neodborné vyjádření pro relaci reálného směnného kurzu a HDP. Souvislost mezi úrovní cenové hladiny a výší HDP na hlavu (podle parity kupní síly) funguje na vzorku zemí budoucí EU-25 poměrně spolehlivě. Vyloučit se jen musí Lucembursko s "evropskými" cenami a příjmy odpovídajícími koncentraci bankovních domů a investičních společností. Korelační koeficient mezi cenovou hladinou a HDP na obyvatele dosahuje hodnoty 0,88. Těsnost vztahu dokumentuje také následující graf.

Obr. 1: Ceny a HDP/obyv.


Zdroj: Patria Online

Relativní drahotu či láci vzhledem k výkonnosti ekonomiky znázorňuje vzdálenost jednotlivých zemí od přímky v obr. 1. Tato přímka je grafickou reprezentací výsledku regrese mezi cenovou hladinou a ekonomickou vyspělostí. Procentní odchylky skutečných cenových hladin od regresní přímky ukazuje obr. 2. Největší zápornou procentní odchylku od této přímky vykazuje cenová hladina v ČR, tj. ceny v ČR nebo směnný kurz koruny jsou nepřiměřené vzhledem k vyspělosti českého hospodářství. ČR je z tohoto pohledu nejlevnější zemí budoucí EU-25 (tj. zemí s nejvíce podhodnoceným reálným směnným kurzem)! České zboží a služby by měly relativně zdražit, buď růstem cen, nebo posílením kurzu, jež by zdražilo český vývoz. Cenová hladina by se musela zvýšit zhruba o třetinu, aby konstelace ekonomické výkonnosti, cen a směnného kurzu odpovídala regresní závislosti zjištěné na vzorku 24 zemí EU-15 a ACC-10.

Obr. 2: Odchylky cenových hladin od modelu


Zdroj: Patria Online

Skutečnost, že cenová hladina v ČR je nižší, než by odpovídalo ekonomické výkonnosti, s sebou přináší riziko, že cenová konvergence (apreciace reálného směnného kurzu) bude rychlejší než reálné přibližování výkonnosti hospodářsky vyspělejších zemí EU. Jinými slovy, kurzový polštář, který měl podržet českou ekonomiku v průběhu její transformace, je stále ještě silně nafouknutý, tj. koruna reálně podhodnocená. Pokud by k posunu ČR na přímku v obr. 1 měla posloužit pouze změna nominálního směnného kurzu, musel by kurz koruny k euru posílit z dnešních 32 CZK/EUR na 24 CZK/EUR. Další posilování koruny by potom mělo následovat díky rozdílu v tempech růstu produktivity práce a HDP. "Convergence play" teprve začíná …

David Marek


Váš názor
  • Posilování koruny
    11.12.2003 16:30

    Ano, je to přesně tak. Velice důležité je však to, aby naši diletatni nepřijali euro moc brzo, protože pak by se tato nerovnováha vyrovnala prudkou inflací. Alespoň v tomto případě by si měli vzít příklad z Velké Británie nebo z poválečného Německa, když už se nehodlají řídit listinou lidských práv (ožebračit lidi řízenou inflací o budoucí důchodové prostředky, životní pojištění aj. je prachsprostá zlodějina).
    Aleš
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data