Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak progresivní má být daň z příjmů? (opak.)

Jak progresivní má být daň z příjmů? (opak.)

09.12.2003 12:37
Autor: 

Všechny země OECD, s výjimkou Slovenska, od příštího roku, uplatňují progresivní zdanění příjmů. Většinou tento systém obhajují „sociální spravedlností“, nicméně empirické analýzy ukazují, že efekt daňových systémů je mnohem menší, než si mnozí obhájci přerozdělování myslí.

Ekonomové se naopak snaží najít daňový systém, který by byl co možná efektivní (resp. co nejméně neefektivní). Zatím jen teoretickou konstrukcí je složitější, nemonotonní daňová struktura. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Mirrlees přišel s myšlenkou, že mezní daňová míra jedince s nejvyšším příjmem by měla být nulová. Kladná mezní daňová míra nejbohatšího člena deformuje nabídku práce, nezpůsobuje však nárůst příjmů státu. Nulovou mezní mírou si nikdo včetně státu nepohorší, naopak nejbohatší jedinec se může rozhodnout pracovat více, neboť jeho dodatečný příjem nad danou mez nebude zdaněný. Z toho vyplývá, že má-li stát zajistit určitý daňový příjem, neměla by mít optimální daň z příjmu mezní míru nepřetržitě rostoucí.

Vysoké mezní míry zdanění u jedinců s vysokými příjmy jsou velice neefektivní, protože zajišťují příliš málo daňových příjmů, zatímco vysoké mezní míry zdanění jedinců s nízkými příjmy jsou nespravedlivé, neboť uvalují břemeno na jedince s velice vysokými mezními společenskými užitky z příjmu.

Potřebné daňové příjmy je tedy nutné zajistit vyšší mezní daňovou mírou jedinců se středními příjmy. Výsledná křivka mezní daňové míry by pak měla průběh ve tvaru obráceného „u“ vzhledem k příjmu jedince (progresivně-regresivní daňový systém). Americký ekonom Auerbach dokonce ukázal, že za jistých okolností by se optimální mezní daňová míra měla rovnat nule na vrcholu i u dna distribuce příjmů. Tento závěr však všechny daňové systémy, včetně českého, ignorují a spoléhají i nadále na progresivní zdanění příjmů.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.


Váš názor
  • Daně
    10.12.2003 11:20

    Myslím, že je poměrně jedno jaký systém daní se uplatňuje. jestli se jedná o progresivní zdanění, proporcionální atd. Důležité je, aby bylo zdanění co nejmenší a systém co nejméně nákladný. Je pak poměrně jedno jestli někdo platí 10 a jiný 5 procent atd. Co se týká nákladnosti bude asi nejméně nákladný systém paušální daně na hlavu. Jak je důležité míti malé daně můžeme ukázat na Švédsku, tato kdysi čtvrtá nejbohatší země světa skončila postupem doby na 17. místě.
    Hynek
  • Proč by tohle mělo být efektivnější než
    09.12.2003 14:06

    rovná daň, jsem z článku nevyčetl. Asi to ani vysvětlit nejde, protože je to nesmysl. Nejefektivnější daňový systém nejspíš bude jednoduchý, který bere z každé vydělané koruny stejně (kromě prvních pár tisíc měsíčně v podobě nezdanitelného minima). Tento systém pochopí každý. Každý si bude moci dopředu spočítat, kolik vydělal sobě a kolik mu z toho sebere stát, což u složitých systému nejde a jistě to MÁ vliv na HDP i na nedostatečné přelévání práce mezi jednotlivými skupinami obyvatel (vyšší nezaměstnanost).
    takenoshonin
  • Slované a daně
    09.12.2003 13:58

    Zatímco v ostatních národech jsou hrátky s nulovou sazbou u nejvyšších příjmů a podobné věci výsadou několika málo profesorů na universitách, jsou ve slovanských národech předmětem vážných diskuzí novinářů a politiků. Některé slovanské národy dokonce tomuto kouzlu i podlehly, například Slovensko se tomu, rovnou daní z příjmu fyzických osob, velmi přiblížilo. Rozdíl mezi nulovou a devatenáctiprocentní daní totiž není až tak podstatný. Slováci se zřejmě domnívají, že zbytek zeměkoule bude s otevřenou pusou žasnout, jak se slovenská ekonomika rozletí ke světlým zítřkům a pomau již počítají, kdy předeběhnou jednotlivé země zhnilé Evropské unie. Doufejme, že to nebude, pouze s jinými pánybohy (Friedman místo Marxe), jako to bylo u slovanských národů již v minulých letech. Světlé zítřky nepřišly, pouze se stále více smrákalo, až se celý systém zhroutil. Zatím zeměkoule pouze žasně, jak vyvolený národ Slováků dává dohromady státní rozpočet. U příjmů 250 mld. slovenských kotun činil deficit nejprve 60 mld., teď se upřesnil na 80 mld. korun. České příjmy jsou trojnásobné, tedy jako by český defizit dle slovenských poměrů činil 240 mld, místo skutečných 115 mld. Ale tak to bývá, když se sníží daně. Čili kupme si lístky do první řady a sledujme pozorně představení "Daňaři všech zemí, sledujte Slováky a učte se!".
    Rilev
    • Rusové
      10.12.2003 11:25

      Rusové zavedly rovnou daň ve býši 13 procent a zdá se, že to jejich ekonomice velmi prospělo. Prospělo to i státnímu rozpočtu jež se z hodnoty kolem 9 procent HDP vyšplhal někam na 15 procent. Což je i tak unikátně malá hodnota. problémem Slovenska je , ale ta skutečnost, že sazba 19 procent je dosti vysoká, zejména pro nízké příjmy, proto by časem bylo lepší kdyby klesla. Co se týče výdajů je samozřejmě třeba je snížit neb schodek znamená budoucí daně.
      Hynek
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.