Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hyundai - Proč vypadla ČR a nikoli Slovensko?

Hyundai - Proč vypadla ČR a nikoli Slovensko?

25.11.2003 17:20
Autor: 

Korejská automobilka Hyundai bude do nové továrny ve střední Evropě investovat zhruba 1,5 mld. USD, tj. cca 40 mld. Kč. Roční produkce by měla dosahovat 300 tis. vozů a práci v automobilce by mělo nalézt 3 500 až 4 000 osob. Vzhledem k tomu, že v případě volby ČR by investice směřovala na Žatecko, pomohla by významně trhu práce v regionech s dlouhodobě vysokou nezaměstnaností: Louny (17,2%), Most (23,1%) a Chomutov (18,2%).

Pro Českou republiku hovořily především blízkost západoevropských trhů, tj. nízké dopravní náklady produkce na tyto trhy, a rozsáhlá síť subdodavatelů. Větší váhu ovšem patrně měly mzdové náklady a nižší daně. Možná zabral osobní lobbing ministra hospodářství Pavola Ruska. ČR také přitížila nutnost likvidace vojenských objektů a sanace ekologických zátěží. Negativně mohly zapůsobit předchozí problémy s výkupen pozemků (viz Phillips v Hranicích na Moravě).

Pro Slovensko hovoří především nižší cena práce. Zatímco v Polsku, Maďarsku a České republice jsou tyto náklady víceméně vyrovnané, na Slovensku jsou podstatně nižší.

Obr. 1: Srovnání hodinových mzdových nákladů (v euro)


Zdroj: Eurostat, Patria Online

Druhým důležitým rozdílem mezi zeměmi je zdanění práce a zdanění firemních zisků. Již delší dobu je známo, že od příštího roku by na Slovensku měla platit rovná daň ve výši 19%. Dnes dopoledne se ovšem slovenský prezident Rudolf Schuster rozhodl příslušný zákon vetovat. Pokud se přesto vládě podaří novelu zákona o dani z příjmu prosadit, bude mít Slovensko jasnou konkurenční výhodu. Rozdíl v efektivním zdanění sice nebude roven prostému aritmetickému rozdílu daňových sazeb, přesto bude ve prospěch Slovenska. Podle odhadu ministra financí Bohuslava Sobotky (viz rozhovor na našich stránkách - ZDE) by se odpovídající sazba daně z příjmu právnických osob v České republice pravděpodobně pohybovala mezi 22 - 23 %.

Slovensko se v poslední době stalo oblíbenou destinací výrobců automobilů. Kromě korejské Hyundai, se v Trnavě staví závod automobilky PSA Peugeot Citroën a automobily bude na Slovensku montovat také britský Rover.

David Marek


Váš názor
  • Zas tak moc se nestalo
    10.12.2003 12:09

    Upřímně řečeno, není o co stát. Korejci jsou ta největší pakáž (vím o čem hovořím) a rozhodně by žádným přínosem nebyli. Zdraví Jiřín
    jirin
  • Reakce
    03.12.2003 8:21

    Proč jsou u nás tak vysoké na mzdy. Protože líní Cajzli nám neúměrně zvyšují jejich průměr. U nás na jihu Čech tak vysoké náklady nejsou. Proč jsou tak vysoké daně. Protože líní Cazli nechtějí pracovat a jenom se chtějí přiživovat. V Praze se téměř nic netvoří až na vyjímky jako jsou potápějící se podniky Aero, ČKD, atd. Staví si tam různé stadióny (úplně zbytečně) a ještě chtějí záruky od státu a dotace. Naví mají tu drzost žádat po ČT dalších 100 mil. v souvislosti s MS v hokeji. A tak by jsme mohli pokračovat dále. Jak pak může daňový systém vypadat při takových nárocích, které líní Cajzli mají. K nám na jih téměř žádné peníze z rozpočtu neproudí a díky tzv. vysokým mzdovým nákladům zde investoři nic nestaví. A přitom musíme ze svých skrovných příjmů platit tak vysoké daně. Líní Cazli, děkujeme vám pěkně za takový stát !!!!!!!!!!
    Franta
    • Váš názor byl zrušen
      12.12.2003 2:14

      Váš názor byl zrušen kvůli použití vulgarismů. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
      Kokos
    • Váš názor byl zrušen
      04.12.2003 23:59

      Váš názor byl zrušen kvůli používání vulgarismů. Prosíme o věcné a korektní příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
      Visitor
  • Asi nejsou blbi
    02.12.2003 17:30

    V CR muze investovat jen debil.
    ram
  • At žije Slovensko (a Morava)
    27.11.2003 12:32

    Již dvě automobilové továrny stojí na západním Slovensku, pravděpodobně přibude třetí (Hyundai) a čtvrtá (Rover). To není pro jihovýchodní Moravu vůbec špatná zpráva. Naopak lepší něž umístění továrny v Žatci.Například z Hodonína jste v Trnavě autem tak za hodinku, ale v Kolíně tak za 2 možná více. Jihovýchodní Morava má navíc dostatek firem ochotných se podílet jako subdodavatelé na výrobě zmíněných automobilů a navíc i dost velký počet zaměstnanců s odpovídající kvalifikací. Proto existuje reálná možnost vytvoření síťe subdodavatelů nejen na Slovensku, ale i v oblasti jihovýchodní Moravy. Třeba to povede k pozvednutí této oblasti, kde mnoho strojírenských firem zaniklo a kde existuje vysoká nezaměstnanost. Rozhodně může být umístění továrny na západním Slovensku výhodnější než kdesi daleko v Cajzlově.
    Hynek
    • Reakce pro Hynka
      30.11.2003 10:59

      V Cajzlově? Koukám, zase ejakulát nějakého Moravského odpadlíka. Rád bych, aby někdo napsal Historii zakomplexovanosti a ublíženosti Moraváků - zajímalo by mě, kde a kdy se to ve vás vzalo, protože to není jen tak...:-) Doufám, že i Ty Hynku jako moře jiných blbečků od vás se také nasereš do Prahy - je vás tady jako krys...
      Karel Moulis
      • Raekce
        03.12.2003 7:51

        Cajzli byli, jsou a budou hajzli !!!!!
        Lojza
      • A kdo ne
        02.12.2003 10:41

        A kdo by se nenasral do Prahy, kdyz se tam rozdeluje vetsina danovych prijmu, kdyz je tam vetsina tucnych koryt atd. Ovsem vysledky prace tomu neodpovidaji, protoze je tam kde jaky Moula .
        Ales
        • Daně? pro Aleše
          10.12.2003 11:05

          Rozdělují daně? To je ftip roku!!! Z těch turistu, různých akcí, investic do služeb a tak - se všechno sebere a nacpe do Severní Moravy a do Severních Čech. Na metro se musí žebrat každá koruna- Praha je kvůli dotování celé ČR zadlužená 35 miliardami korun - ideální by bylo být městský stát.
          Karel Moulis
          • Re
            14.12.2003 21:42

            Ano městský stát by jste měli mět na ten by Vám totiž stačila desetina úředníků než co je nyní v Praze. Alespoň by mohly jít dělat něco užitečného a nevymýšlet jak okrást ostatní a jaké povinnosti jim uložit. A ostatní kraje by už nemusely posílat drtivou většinu příjmů z daní do Prahy, kde je pravděpodobně přehazujete vidlema. Navíc na každého Pražana připadá více peněz než na jiné obyvatele měst a obcí, a to díky tzv. koeficintů při rozdělování dotací. A to by jsem ještě měli milostpánům přispívat na zbudování linky metra D. A nechcete rovnou E,F,H,.... Vždyť teď jich máte více než je v Římě, a to Praha je mnohem méně důležitější!!!
            Ales
      • Reakce na Karla Moulise
        01.12.2003 15:13

        Je vidět, že když jsme anonymní, tak můžeme nadávat a být sprostí jak se nám zlíbí... Odkud jste pane Moulis, když nejste z Moravy??, děláte zbytku národa dobrou reklamu, jen co je pravda!
        Petr M
    • A´T žije Slovensko (a Morava)
      27.11.2003 20:43

      Naprostý souhlas.
      Standa
  • Spidloland
    25.11.2003 21:29

    Kazdy kdo se ze sveta podiva na podminky podnikani v Cr rekne z dalky ze chyby jen ROH.A povinne platby na dovolenou.Neni na skodu kdyz tu bude 20% nezamestnanych a defenestrovani vsichni vladni a provladni politici.Mene koryt vice penez.
    Huuuuuu
    • Je to jako když nějaký Slovák dá gól v NHL
      26.11.2003 12:29

      Myslím. že my češi jsme již trochu jako slováci a opačně. Např. Rusko měl potřebu kritizovat českou reakci a ve slovenských televizních zprávách dokonce mluvili čeští zástupci. Nedělejme tragédii z jedné prohrané soutěže. Klíč k hospodářskému růstu je někde jinde - především správná hosp. politika. Jedna firma nezmění bídnou životní úroveň na Slovensku. Otázka je co jí Slováci vůbec nabídli, jaké jsou jejich náklady na tuto akci a kdy se reálně vrátí.
      Silvestr
      • ponuka SLOVENSKO zaujimavejsie podnik. prostredie
        05.12.2003 8:35

        Milý Silvester - "nabidli" sme im to čo vy nemožete nabidnut - proste naša ekonomika rastie daleko viac a zdravsie ako ta VASA. Momentálne trpíme len pozostatkom Mečiarovej vlády, ale aj to sa postupne "vylieči". Takže milí Silvester môžeš len v tichosti zavidiet a nečinne sa dívať čo sa deje na Slovensku - ale ak chceš môžeš nám aj držať palce. Proste Vaše najlepšie časi už boli - a ak nezmeníte vladu tak to pojde len dole vodou. To co je v CR(v ekonomike) dnes dobre ide len takou utichajucou zotrvačnostou.
        BREN
        • Slovakovi -Bren
          19.12.2003 8:35

          To co rikas je smesne. Takovy bordel v Evrope jako je na Slovensku se jen tak nevidi, spolecne s balkanskymi staty a vasim sousedem na vasich vychodnich hranicich tvorite silnou komunitu. Kdyby se vase zeme mela tak dobre, tak by vas tady nebylo skoro pul milionu, je vas tu jeste vice, nez tech rusky mluvicich. Snizujete tu mzdy cechum a zvysujete nezamestnanost, krom toho vase kvalita prace nestoji za moc! Kdyby CR nebylo k cizincum tak liberalni a konecne ta spatna ceska vlada aspon pochopila,ze by mela chranit cesky trh a ceske obcany, tak by SR mela jeste daleko vetsi problemy nez ma ted, tak bud prosim z ticha chytraku. Ty si totiz jeden z nich co se prizivuje v CR.
          Patrik
        • POŘAD LEPŠÍ, KDYŽ BUDE TOVÁRNA NA sLOVESNKU , NEŽ V pOLSKU...PŘEJME JIM TO
          05.12.2003 13:33

          Je sice pravda, ze Slovensko v danou chvíli nabízi o něco lepsí podmínky, to jest nižší cenu prace a nižší daně...ale nemuže nabízet to , co Česko.ČR je průmyslova země se staletou tradicí, s diverzifikovaným průmyslem a vzdělanou pracovni sílou a samozřejmě mnohem lepší polohou a lepsá infrastrukturou.Slováci jsou schopní..uznávám,ale určité ledabylosti a nekoncepčnosti se zbavit nemůžou.To, co se budovalo staleti se neda jen tak překočit.Pro nás to má význam v tom,že bychom se měli poučit z toho co se sem tam dobrého na Slovensku udělá.Je trochu směšné, jak se Slováci radují, když Česko někdy v něčem neuspěje.Na druhou starnu musim říct, že budu radši, když Zyundai bude na západním Slovesnku , než když bude někde v Polsku..přesně pro ty duvody, ktere tady uz nekdo psal..tedy..blízkost Moravy...
          Pavel
  • Daně
    25.11.2003 21:10

    Daně jsou nejdůležitějším stimulem pro investora. Pokud se v česku dávaly nesmyslné pobídky, kdy z investice byla nakonec pro ČR ztráta, tak na hranicích stály fronty. Kdyby Špidla nevymýšlel ty "svoje" švédské experimenty a začal šetřit na státní správě, tak by mohl ulevit podnikatelům, tím že sníží razantně daně. Tím že sníží daně, tak se tady rozpumpuje ekonomická aktivita. Investoři nikdy nepříjdou, jen když jím postavíme nějaké průmyslové zóny, ono to je o businessu. Ale toto slovo této vládě nic neříká, bohužel....
    Doctorr
  • aber bitte
    25.11.2003 19:04

    o slovenskom ministrovi mam sice nevalnu mienku, ale predsa len sa vola Rusko a nie Jusko......asi vas poplietok rusky jukos :-)
    iMackie
    • Opraveno
      26.11.2003 8:33

      Jméno ministra bylo opraveno, omlouváme se a děkujeme za upozornění.
      Patria Online
    • preklep
      25.11.2003 20:10

      viac sa mi páči ten preklep v krsnom mene "Pavola" lepšie by bolo PaVola... :-)
      hth
      • To není překlep
        28.11.2003 2:54

        Řekl bych, že je to z blbosti autora, který je přesvědčený, že je to tak správně (někteří dokonce píšou Petera místo Petra).
        Hans
  • Vyhraje Polsko...
    25.11.2003 17:49

    ... pánové, ono tady jde také o trh. Místní automobily kupují místní obyvatelé třeba jen kvůli dlouhodobé dostupnosti náhradních dílů. A protože je kupují, díly jsou skutečně dostupné. Tahle formulka je krásně vidět třeba u "naší" Škodovky. On už to dávno není nejlevnější vůz v kategorii. Slovensko je malé, další automobilka by měla problémy s kvalifikovanou pracovní silou. Takže: hurá do Polska.
    Kozina
    • Pravdepodobne do Polska...
      26.11.2003 7:00

      ale z uplne jineho duvodu. Uvidite.
      Insider
      • Určitě do Polska
        02.12.2003 13:27

        Souhlasím, že z jiného důvodu. Protože polská vláda se nejvíc snaží.
        Láďa
      • Vyhraje polsko ?
        26.11.2003 11:54

        Ak ma pamat neklame, od maja 2004 zmiznu colne bariery a bude jednotny trh EU. Takze nechapem poznamku cislo jeden. Tak isto by mal zacat jednotny pracovny trh, takze nerozumiem poznamke cislo dva. Strategicky je Slovensko na krizovatke ciest a teda ma najvacsie predpoklady mat najnizsie logisticke naklady. Inymi slovami je priblizne rovnako daleko do Prahy, Nadlaku, Michaloviec, Gdanska. Ak t tomu pripocitame prime napojenie na elektraren, polohu pri zeleznicnom uzle VZ/SJ, 19%-nu dan a 13000 SKK priemernu mzdu, a cesko-slovensku siet subdodavatelov, neviem, neviem, ci polsko moze ponuknut to iste. Vela ale zavazi, ci sa korejci rozhodnu kupit polske DAEWOO. To by boli potom ine pocty.
        Marek
        • odpověď
          02.12.2003 16:08

          Sám jste si odpověděl - klíčem je polské Daewoo.
          Láďa
        • Přání otcem myšlenky
          28.11.2003 2:57

          U Koziny je to spíše jeho přání.
          Hans
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data